Zlatna pravila detoksa

Autor martapulman | 9 Maj, 2010, 12:36

Svaka detoks dijeta treba da bude prilagođena godišnjem dobu i namirnicama koje one nosi, mada se preporučuje upotreba biljnih čajeva bez obzira na period godine. Ne zaboravite da uzimate vitaminske i mineralne suplemente. Preporučuje se korišćenje sledećih namirnica:

 •    Koristite jogurt i ostale fermentisane mlečne proizvode u svakodnevnoj ishrani

•    Pijte biljne čajeve

•    Jednom nedeljno jedite isključivo povrće, a umesto proteina životinjskog porekla koristie mahunastu hranu (sočivo, soja, pasulj, grašak)

•    Popijte čašu mlake vode u koju ste dodali kašičicu ili dve jabukovog sirćeta, a možete u tu smešu dodati u kašičicu meda.

•    Popijte limunadu napravljenu od 3-5 limuna i mlake vode, u koju možete dodati jestivu glinu u prahu.

•    Uveče isecite 3 limuna i prelijte ga sa 300 to 400g tople vode, tako da ogreznu. Ovaj rastvor popijte ujutru, na prazan stomak.

•    U sok od nekoliko limuna dodajte med i mlaku vodu i popijte to na prazan stomak.

•    Popijte čašu rasola.

•    Popijte maslinovo ulje pomešano sa toplom vodom.

•    Zgnječite beli luk i pomešajte ga sa vinom ili sokom od crnog luka i popijte.

•    Pojedite sirov crni luk ili supu od crnog luka.


Prilikom detoksikacije strogo je zabranjena upotreba alkohola i nikotina, kao i bilo koje namirnice koje sadrže prerađeni ili pridodati šećer. Najveću opasnost predstavljaju voćni sokovi sa dodatim šećerom, jer bi naša mala labarotorija organizma – jetra, bila primorena da se uključi u preoces razgradnje istih. Tokom detoksikacije, najviše se radi na njenoj regeneraciji, s obzirom da svakodnevno radi pod punim opterećenjem. Detoksikacija je blagotvorna i za bubrege, kožu, pluća, limfotok, debelo crevo.
Za početak možete da odaberete dan u nedelji kada ćete piti samo vodu i limunadu, pre nego što svoj organizam izložite nedeljnom "gladovanju".

Tokom detoksikacije mogu se javiti neke nus pojave. Kao što su glavobolje, umor, bubuljice, usled temeljnog čišćenja. Obratite pažnju na svoj jezik, tanki beli omotač i neprijatan zadah mogu se pojaviti i to ne znači da je došlo do nekog poremećaja, već je to pojava usled “čišćenja” celokupnog organizma.

 

Zelena glina

Autor martapulman | 19 Apr, 2010, 19:05
ZELENA GLINA
Raspitajte se u biljnim drogerijama i trgovinama zdrave hrane o oralnom korišćenju zelene gline, tamo je ujedno možete i kupiti. Konzumiranjem gline ćete podstaći čišćenje organizma, ali morate da budete veoma pažljivi i da se tačno pridržavate uputstva stručnih osoba.
 
 
Glinene kupke
Glinene kupke služe za čišćenje organizma od svih vrsta toksina i teških metala. U kombinaciji sa oralnim uzimanjem gline pojačavamo delovanje kupki.Glina u dodiru sa vodom postaje aktivna i izvlači kroz pore na našoj koži navedene tvari iz našega tela. Iz toga razloga bilo bi dobro da je temperatura vode što veća, koliko god mi to možemo podneti, da bi se pore na koži što više otvorile i olakšale izlazak nečistih tvari.
 
Bitno je napomenuti da se pri glinenim kupkama ne sme stavljati u kadu nijedan preparat koji nije prirodan i blagotvoran za nas. To je važno stoga da ne bi kroz našu kožu apsorbirali tvari koje nam mogu štetiti. Često se pri glinenim kupkama meša prirodna morska so, jer ona pojačava delovanje gline, a i sama blagotvorno utiče na nas.
 
Za kupke se može koristiti bilo koja vrsta gline, glavno da je odobrena za ljudsku upotrebu. U te svrhe nije potrebno koristiti ventiliranu glinu, nego grublju.
 
Količina gline koja je potrebna za kupku varira, ali što više gline stavimo delovanje je snažnije i kupka je kvalitetnija. Neki minimum količine bi bila 1-2 šoljica gline, ako smo zdravi. U slučaju da osetimo simptome trovanja teškim metalima ili nečim drugim, ili patimo od nekih kožnih oboljenja, onda je potrebno barem 4 šoljice gline.
 
Učestalost izvođenja glinenih kupki je generalno dva puta sedmično kroz 21 dan, zatim napravimo pauzu od sedam dana. Slično kao i kada pijemo glineni rastvor.
 
Dok smo u kupki budimo što više uronjeni u nju, neka nam samo glava viri iz vode. Povremeno rukama malo razmašimo glinu sa dna, tako da bude povezana sa vodom što više dok smo u njoj.
 
Standardno vreme boravka u kupki je 20-30min. U nekim slučajevima kupka može trajati i 2 sata, ali to mogu oni koji već duže vreme imaju iskustva sa kupkama.
 
Postupak spravljenja kupke:
Razmutimo količinu gline koja nam je potrebna u nekoj posudi. U kadu pustimo vodu da teče i zatim već razmućenu glinu nasipamo u kadu. Lepo sve promešamo rukama i pričekamo da se kada napuni.
 
Glinene kupke osim što nam služe kao idealan i ugodan način za detoksikaciju, ili alat za izlečenje od kožnih bolesti i poremećaja, takođe su i izvor hranjivih sastojaka za našu kožu. Dakle i zdrave osobe je mogu koristiti u svrhu obnove kože i njenog očuvanja. Ali, i radi prevencije, da se ne nakupi u telu prevelika količina toksina i teških metala.
Kupke od gline mogu pomoći u kombinaciji sa čajevima.
 
Čaj je obavezan
Pri detoksikaciji organizma važno je da podstaknete rad jetre i bubrega, što možete učiniti kvalitetnim biljnim čajevima poput korena čička i maslačka, lista koprive ili zelenog čaja. Pomenuti čajevi se piju čisti, bez dodatka šećera, limuna ili meda.
 
Maska od gline
Glina ima svojstvo upijanja nečistoća iz kože. Maska od gline se priprema vrlo jednostavno - u 50 grama zelene gline polako dodajte negaziranu mineralnu vodu dok ne dobijete kremastu smesu. Na čisto lice nanesite masku i čekajte da se osuši, zatim dobro isperite. Osobe koje imaju suvu i osetljivu kožu mogu da pomešaju glinu s maslinovim uljem umesto s vodom. Takva maska se neće osušiti, jednostavno je operite nakon dvadesetak minuta. Obloge, maske i oralno uzimanje gline podstiču telo na izlučivanje toksina iz organizma.