Kraljevski patlidžan

Autor martapulman | 7 Avg, 2010, 11:58

6-8 manjih patlidžana, 200 g kuvanog crvenog pasulja iz konzerve, 100 g kuvanog kukuruza, 2 tvrdo kuvana jaja, 2 kašike prezle (prezle sa italijanskim začinima su najbolje), 1 kašika pavlake, 1 kašika paradajz sosa, 100 g žutog ribanog sira za dekoraciju, so po ukusu, biber po ukusu.

Preseći svaki patlidžan po dužini na pola i izdubiti. Na malo maslinovog ulja ispržiti ono što smo izdubili sa pasuljem i kukuruzom. Dodati tvro kuvana jaja isečena na male kockice, prezle, pavlaku i paradajz sos.
Peći oko 20 minuta, naribati sir i peći još 5 minuta, dok se sir ne otopi.
 

Plavi patlidžan sa belim lukom

Autor martapulman | 7 Avg, 2010, 11:55

1 veći plavi patlidžan, 2 paradajza, 2 čena belog luka, 1 dcl ulja, 1/2 veze svežeg peršuna, malo brašna, so i vegeta po ukusu.

 Iseći plavi patlidžan na tanje kolutove, posoliti, uvaljati u brašno i pržiti na zagrejanom ulju. Izvaditi patlidžan, i u ulju u kome se pržio staviti iseckan beli luk i na kockice iseckan paradajz. Malo propržiti pa dodati peršun. Dobijenim sosom preliti plavi patlidžan.  

Pohovani patlidžan

Autor martapulman | 19 Mar, 2010, 13:07

(za 4 osobe)

4 manja patlidžana, 4 jajeta, brašno, hlebne mrvice, 6 dl ulja za prženje.

Patlidžane očistimo i isečemo ih na kriške debljine otprilike jednog santimetra. Kolutove od patlidžana posolimo i stavimo u cediljku na najmanje pola sata, ostavimo da pusti svoj sok i da se gorke materije iscede. Zatim ih temeljno osušimo. Kolutove paniramo; prvo ih stavimo u brašno, zatim u jaja i napokon u hlebne mrvice. Ostavljamo ih na neku tacnu do prženja. U vrelom ulju iz pržimo ih do zlatne boje i ostavljamo ih na papirnu salvetu da se ulje upije.

Karfiol sa alevom paprikom

Autor martapulman | 13 Jan, 2010, 12:06

1 kg karfiola, 2 vk ulja, 1 manja glavica crnog luka, aleva paprika, so.

 

Karfiol operemo i iskidamo na cvetove. Crni luk sitno iseckamo ili izrendamo i prodinstamo na ulju, dodamo karfiol, posolimo, dodamo malo vode i poklopljenog ga kuvamo. Jedanput pustimo da ispari voda i da pusti svoj sok, zatim dodamo nekoliko kašika vode i kada to provri gotovo je jelo.

 

Patlidžan sa pirinčem i makom

Autor martapulman | 12 Jan, 2010, 18:14

(iranska kuhinja)

 

2 manja ili 1 veći patlidžan, 1 glavica crnog luka, 300 gr smeđeg šećera, so, ulje, kurkuma, mleveni mak, (orah ili badem).

 

Crni luk isečemo na sitno i prodinstamo na ulju, zatim dodamo patlidžan isečen na kocke, malo propržimo i nalijemo vodom, dodamo začine. Smeđi pirinač počnemo da kuvamo i kada je patlidžan smekšao dodamo pirinač i još malo zajedno kuvamo. Pred služenje pospemo makom (ili orahom ili bedemom).

 

Ratatouille

Autor martapulman | 12 Jan, 2010, 18:06

(francuska kuhinja)

300 gr tikvica, 300 gr patlidžana, 2 paprike – crvena i žuta, 400 gr paradajza, 1 glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 2 vk sveži bosiljak, 6 vk maslinovog ulja, so, biber, peršunov list.

Tikvice isečemo na kocke, patlidžan, paprike i paradajz koji smo oljuštuili. U loncu zagrejemo 4 vk ulja i ispržimo na njemu kocke patlidžana. Dodamo tikvice, paprike, luk – crni i beli, bosiljak, dodamo i preostalo ulje i zatim pržimo dalje. Dodamo paradajz, posolimo i biberimo, zatim dovršimo prženje ili bolje rečeno dinstanje. Pospemo svežim peršunovim lišćem.

Havajski pirinač

Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 21:04

(veganska verzija)

 

2 šolje kuvanog pirinča, ¾ šolje sejtana isečenog u kocke, ¾ šolje tofua isečenog u kocke, 1/ šolje tikvica isečenog u kocke, 2 vk ulja, 4 vk paradajz-pirea, 1 vk soli, 1 vk smeđeg šećera.

 

Ispržimo sejtan i tofu, i tikvice. Ocedimo ih od ulja. Pomešamo sa ostalim sastojcima, a paradajz-pire dodamo na kraju na površinu jela.

Musaka od žita i kačkavalja

Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 21:02

500g kuvane pšenice, 300g praziluka, 300g sveže rendane šargarepe, ulje, kačkavalj, origano, mlevena paprika, biljni začin, so, biber.

Praziluk i šargarepe iseckamo i prodinstamo na ulju. Dodamo kuvano žito i začine. Polovinu mase sipamo u tepsiju, narendamo dosta kačkavalja, zatim sipamo drugu polovinu mase. Odozgo narendamo kačkavalj. Pospemo origanom i zapečemo u rerni.

 

Pasulj zapečen u rerni

Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 21:00

500g pasulja, 1 glavica crnog luka, biber, so, mlevena paprika, ulje.

Pasulj skuvamo i posolimo. Luk očistimo i isečemo na kolutove, zatim izdinstamo na ulju i vodi. Ređamo u posudu koju ćemo posle da stavimo u rernu, red pasulja, red luka. Na kraju začinimo biberom i pospemo paprikom. Zapečemo u rerni.  

Vegetarijanske punjene paprike

Autor martapulman | 2 Dec, 2009, 14:38

14-18 paprika, 30 dkg smeđeg pirinča, 25 dkg pečuraka, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 8 dl soka od paradajza, 3 vk brašna, 2 vk pavlake, 5 vk ulja, 1 vk majorana, bosiljak, so.

 

Paprike očistimo i kuvamo ih u vreloj vodi 2-3 minuta da malo smekšaju, jer će tako biti lakše da ih punimo. Pirinač možemo prethodno potopiti u slanoj vodi. Crni i beli luk prodinstamo na ulju, zatim dodamo iseckane pečurke, pirinač i začine, te ih napola skuvamo.

Za to vreme se paprike ohladile i napunićemo ih ovom smesom, tako da ne budu sasvim pune, jer će pirinač još da nabubri kasnije. U nauljenu tepsiju ređamo punjene paprike, stavljamo lepo jednu pored druge. Sok od paradajza posolimo, izmešamo sa brašnom i pavlakom, te prelijemo paprike sa tim. U vreloj pećnici “pečemo” sve dok pirinač ne smekša. Poslužimo punjene paprike sa pavlakom.

  

Pirinač sa kimom i pečurkama

Autor martapulman | 30 Nov, 2009, 21:15

(veganska verzija)

 

1 šolja pirinča, 300 gr pečuraka, 1 srednja glavica crnog luka, 2 vk ulja, ½ mk kima, 2 čena belog luka, lovorovog lišća, so, biber.

 

Pirinač operemo, pečurke i crni luk iseckamo. Ulje zagrejemo i dodamo kim, isitnjen lovor list i beli luk, prodinstamo nekoliko sekundi. Dodamo isečen crni luk i dinstamo desetak minuta. Dodamo pečurke i dalje dinstamo opet desetak minuta. Dodamo pirinač, lagano promešamo, nalijemo vode i pustimo da provri. Poklopimo, smanjimo vatru i kuvamo na tihoj vatri oko 25 minuta. Kada je gotovo skinemo sa vatre i nakon 5 minuta lagano promešamo.

Krompir u rerni sa pavlakom i hlebnim mrvicama

Autor martapulman | 30 Nov, 2009, 21:10

(francuska kuhinja)

1 kg skuvanog krompira isečenog na kolutove, 3 kuvana jajeta, 2 posebna jajeta, 3 dl pavlake, so, biber, puter, hlebne mrvice.

 

Žumanca od 2 jajeta izmešamo sa pavlakom, posolimo, pobiberimo. Belanca istučemo i izmešamo sa masom od žumanca. U to dodamo krompir. Polovinu krompira stavimo u vatrostalnu posudu namazanu puterom i posutu hlebnim mrvicama, na to stavimo kolutove jaja, zatim ponovo krompir. Polijemo topljenim puterom i pospemo hlebnim mrvicama, zatim ispečemo u zagrejanoj pećnici na srednjoj vatri.

 

Pirinač sa sočivom i pečurkama

Autor martapulman | 24 Nov, 2009, 18:36

1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1 zelena paprika, 15 dkg pečuraka, 15 dkg smeđeg pirinča, 15 dkg sočiva – prethodnog dana potopljenog u vodu, peršunov list, malo ulja ili putera, so, biber. 

Na ulju prodinstamo crni luk isečen sitno, beli luk, pečurke i papriku. Nakon dinstanja nalijemo 6 dl vode i dodamo pirinač i sočivo. Kada je jelo skoro savim gotovo dodamo peršunov list iseckan sitno.

Karfiol u rerni sa pečurkama i veganskom pavlakom

Autor martapulman | 18 Nov, 2009, 21:30

(vegansko jelo)

1 glavica karfiola, 15 dkg pečuraka, 2 vk ulja, so, crni luk, peršunov list, mirođija, veganska pavlaka. Karfiol skuvamo u slanoj vodi.

Crni luk izdinstamo na malo vode, dodamo pečurke i dinstamo dalje. Kada su gotove dodamo ulje, posolimo, dodamo eventualno i druge začine koje želimo (ili koji su nam prirasli za srce J ). Karfiol stavimo u vatrostalnu posudu premazanu uljem, prelijemo preko njega dinstane pečurke i (vegansku) pavlaku. U vreloj pećnici zapečemo na 15 minuta. Kada je jelo gotovo, pospemo površinu fino seckanim peršunovim lišćem i mirođijom.Uz ovo jelo odlično ide kuvani pirinač.  

Kupus u rerni

Autor martapulman | 15 Nov, 2009, 13:45

(holandsko jelo)

1,5 kg kupusa, 150 gr krompira, 4 crna luka, 40 gr putera, 125 ml supe od povrća, 300 gr gaude, so, biber.

 

Kupus operemo i odstranimo spoljne listove uobičajno. U velikom loncu pristavimo vodu da se kuva, posolimo i stavimo u nju listove kupusa koje kuvamo u tome 2 minuta. Onda listove ocedimo i ostavimo da se ohlade.

Krompir oljuštimo i isečemo na kockice. Crni luk isečemo u režnjeve. Gaudu narendamo. Lisotve kupusa grubo iscepkamo.

U većem tiganju zagrejemo puter i na tome izdinstamo crni luk. Ostale sastojke dodamo, bez gaude, i nekih 45 minuta kuvamo poklopljeno.

Rernu zagrejemo na 200 stepeni. Vatrostalni sud namažemo puterom i masu od kupusa ulijemo u sud. Gaudu pospemo po površini i zapečemo u rerni 12 minuta.