Autor martapulman | 5 Maj, 2010, 13:32
2 kašike iseckanog peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, 1 čen belog luka, malo šafrana, 1 šolja vode.
Na vrh kašičice šafrana dodati u šolju vode.
Zatim, na 2 kašike zagrejanog maslinovog ulja propržiti iseckan beli luk. Kad luk požuti dodati šafran koji je prethodno stajao u vodi.
Umešati sitno iseckan peršun. Posoliti i preliti šoljom vode. Kuvati oko 18 minuta.
Sos je odličan za prelivanje tikvica, celera, repe, šargarepe i sl. Dobar je, za oni koji se hrane semi-vegetarijanski, i uz razne vrste riba, kao i uz krokete od belog ribljeg mesa.
Autor martapulman | 19 Mar, 2010, 13:20
(engleska kuhinja)
1,5 sitnijeg krompira, ½ čaše senfa, 2 vk istopljenog putera, 2 vk maslinovog ulja, 2 vk limunovog soka, rendana kora od 1 limuna, 1 vk origana, 1 mk soli, sveži mleveni biber.
Pomešamo sve sastojke osim krompira i prelijemo to na krompir kojeg smo dobro oprali i isekli na četvrtine, zatim sve dobro izmešamo. Jednu veliku tepsiju obložimo papirom za pečenje, ili čak dve tepsije, stavimo na to krompir tako da sve ostane u jednom redu. Pečemo ih povremeno mešajući ih na 220 stepeni otprilike jedan sat.
Autor martapulman | 19 Mar, 2010, 13:17
(južnoamerička kuhinja)
Nekoliko krompira, 1 veći praziluk, 10 čena belog luka, 4 vk maslinovog ulja, so, biber.
Rernu zagrejemo na 220 stepeni. Krompir oljuštimo i isečemo na kockice. Beli luk očistimo. Krompir i beli pospemo u tepsiju, prelijemo ih maslinovim uljem, posolimo, pobiberimo i rukama ih dobro izmešamo.Stavimo u rernu. U međuvremenu praziluk isečemo na tanke režnjeve i dodajemo ih krompiru tek na kraju, nakon otprilike 15 minuta, jer bi u protivnom izgoreo. Nakon ovoga ostavimo jelo u rerni još nekih 3 minuta.
Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 20:54
(veganski recept)
Pirinač, maslinovo ili orahovo ulje, semenje suncokreta i badem, so, timijan, ruzmarin.
Skuvamo pirinač. Kada je skoro skuvan, ispržimo semenje na ulju da malo porumeni, skinemo tiganj sa vatre i dodamo začine. Pomešamo sa pirinčem i serviramo toplo.
Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 19:29
4 db kelerabe, 15 dkg mlevenih oraha, 10 dkg hlebnih mrvica, 5 dkg brašna, 2 jajeta, 4 dl ulja, so, peršunov list.
Kelerabu oljuštimo, isečemo na listove debljine pola prsta. Kuvamo ih u slanoj vodi 4-5 minuta, zatim ocedimo. Mlevene orahe izmešamo sa hlebnim mrvicama. Jaja umutimo viljuškom i posolimo, dodamo peršunov list fino iseckan. Listove kelerabe uvaljamo u brašno, zatim jaja i mrvice sa orasima, te na srednje vrelom ulju ispečemo dok ne porumene.
Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 19:26
1 veći celer, 2 dl pavlake, ulje, 2 čena belog luka, so.
Celer isečemo kao pomfrit i u vrelom ulju naglo ga ispečemo, zaim ocedimo od ulja (kao pomfrit). U pavlaku stavimo izgnječeni beli luk, posolimo, zatim pečeni celer umešamo u pavlaku.
Jednostvan i vlro ukusan prilog. Možemo dodati i režnjeve crnog luka.
Autor martapulman | 21 Nov, 2009, 18:11
25 dkg svežeg sira, 1 pakovanje krem sira, 10 dkg rendanog tvrdog sira, prstohvat bibera, so, orasi – mleveni grublje, peršunov list istno seckan.
Svež sir, krem sir i rendani sir izmešamo viljuškom, uvaljamo ih u mlevene orahe i prešunov list. To je sve!
Kuglice su vrlo ukusne!, a možemo prema želji da im dodajemo i druge začine.
Autor martapulman | 8 Nov, 2009, 16:15
(irska kuhinja)
600 gr krompira isečenog u kocke, 300 gr kelja isečenog na tanke pruge, 1 pavlaka ili kajmak, 50 gr putera, so, biber, muskatni orašić.
Prodinstamo posebno krompir, posebno kelj. Nakon dinstanja krompir izgnječimo viljuškom, dodamo pavlaku i puter. Promešamo i dodamo kelj, solimo, biberimo i začinimo muškatnim oraščićem.
Tradicionalno irsko jelo, krompir pire sa keljom. Uz irska jela se gotovo uvek vezuju neka verovanja, a tako i uz ovo jelo.
Nekada davno su devojke uveče na dan Svisvetih stavljale nekoliko kašika ovoga jela, kolkanona, u čarape, i ostaviljale čarape da vise na kvaki od ulaznih vrata. Onaj ko je prvi ušao na vrata, taj je trebao da postane njihov budući dragi.
Drugo verovanje vezano za ovo jelo je takođe vezano za traganje za mužem. Devojke iz sela su trebale zavezanih očiju iz gomilice kupusa da odaberu po jedan, a ta glavica kupusa je opisivala njihovog budućeg, u smislu: debeo, nabijen, dugačak, dlakav, itd. U tome se nalaze takođe i neskriveni erotski elementi, je li? Ali ne treba odmah pomisliti na rđavo…
I to nije još kraj, jer se u pripremljeni colcannon stavljao još i prsten, a onaj ko bi taj prsten pronašao trebao je prvi među okupljenima da se ženi ili udaje.
Autor martapulman | 24 Okt, 2009, 12:58
(francuski recept)
1 kg krompira, 2 dl pavlake, 1 žumance, 1 vk ulja, 3 dkg putera.
Krompir skuvamo u ljusci, oljuštimo, isečemo na kolutove i poređamo u nauljenu vatrostalnu posudu. Posolimo i prelijemo pavlakom u koju smo umešali žumance, površinu pospemo izmrvljenim puterom i pečemo ga u rerni dok ne upije pavlaku i dok površina lepo ne porumeni.
Prilozi poput ovog krompira u rerni mogu da budu i samostalna jela, ručkovi, što za mene ona i jesu, ali sam ih ipak stavila pod tag "prilog", jer da bi bio ručak, recept zahteva još nešto; neku salatu ili supu. Meni uz ovo jelo najviše prija neka jednostavna supa.
Autor martapulman | 22 Okt, 2009, 17:52
(engleski recept)
1 kg krompira, 5 dkg putera, so, peršunov list.
Krompir oljuštimo i skuvamo ga celog, u slanoj vodi. Posle ga ocedimo i stavimo ga vrelog na tanjir, prelijemo ga toplim puterom, ne vrelim. Na kraju možemo da ga pospemo sitno seckanim peršunovim lišćem.