Colcannon

Autor martapulman | 8 Nov, 2009

(irska kuhinja)

600 gr krompira isečenog u kocke, 300 gr kelja isečenog na tanke pruge, 1 pavlaka ili kajmak, 50 gr putera, so, biber, muskatni orašić. 

Prodinstamo posebno krompir, posebno kelj. Nakon dinstanja krompir izgnječimo viljuškom, dodamo pavlaku i puter. Promešamo i dodamo kelj, solimo, biberimo i začinimo muškatnim oraščićem.

 

 Tradicionalno irsko jelo, krompir pire sa keljom. Uz irska jela se gotovo uvek vezuju neka verovanja, a tako i uz ovo jelo.

Nekada davno su devojke uveče na dan Svisvetih stavljale nekoliko kašika ovoga jela, kolkanona, u čarape, i ostaviljale čarape da vise na kvaki od ulaznih vrata. Onaj ko je prvi ušao na vrata, taj je trebao da postane njihov budući dragi.

Drugo verovanje vezano za ovo jelo je takođe vezano za traganje za mužem. Devojke iz sela su trebale zavezanih očiju iz gomilice kupusa da odaberu po jedan, a ta glavica kupusa je opisivala njihovog budućeg, u smislu: debeo, nabijen, dugačak, dlakav, itd. U tome se nalaze takođe i neskriveni erotski elementi, je li? Ali ne treba odmah pomisliti na rđavo…

I to nije još kraj, jer se u pripremljeni colcannon stavljao još i prsten, a onaj ko bi taj prsten pronašao trebao je prvi među okupljenima da se ženi ili udaje.


2 Komentari and 0 Trekbekovi - "Colcannon"


    zvuci ukusno , njam njam

    Autor stojanovicm am 08 Nov 2009, 16:39

    Vrlo interesantno... Svidja mi se

    Autor sopran87 am 08 Nov 2009, 16:50

 

Dodaj komentar

Zapamti me