Autor martapulman | 19 Dec, 2009, 17:05
Novogodišnje sočivo, šnicle od zobenih pahulja, panirane sojine šnicle, krompir s mladim sirom, palačinke sa pomorandžom.
Novogodišnje sočivo
1 paradajz, 1 paprika, 2 vk maslinovg ulja, 4 vk sočiva, 4 vl ječma, 2 vk vegete, ½ čilija, 2 mk paradajz-pirea.
Skuvamo sočivo ili koristimo sočivo iz konzerve. Na maslinovom ulju prodinstamo paradjz i papriku iseckane na kocke. Dodamo vegetu. Kada se paradajz malo raspao, dodamo skuvano sočivo i ječam, te nalijemo vode i kuvamo na laganoj vatri 10-15 minuta. Kada je ječam skuvan, dodamo čili i paradjz-pire i kuvamo samo par minuta da se sažmu. Šnicle od zobenih pahulja 15 dkg zobenih pahulja, kuvani krompir, rendana šragarepa, crni luk iseckan, beli luk izgnječen, 1 režanj suvog hleba, peršunov list, so.
Zobene pahulje potopimo u toploj vodi na pola sata. Ako ostane vode na njima, to odlijemo. Dodamo kuvani krompir, natopljen hleb i ostale začine. U nauljeni pleh stavljamo šnicle koje formiramo rukama. Ispečemo ih.
Krompir s mladim sirom
1,5 kg krompira, šolja mladog sira, 1 vk ruzmarina, so, biber, malo ulja i putera za pečenje.
U vatrostalnoj posudi u rerni zagrejemo puter i ulje. Izvadimo iz rerne i u posudu složimo na kriške narezan krompir pomešan sa pola kašike ruzmarina, posolimo i pobiberimo. Pečemo uz povremeno mešanje dok krompir ne omekša i dobije koricu. Posipamo ga komadićima sira i preostalim ruzmarimom. Jelo je gotovo kad se sir otopi.
Palačinke sa pomorandžom
(francuska kuhinja)
20 dkg brašna, 4,5 dl mleka, 2 jajeta, 5 dkg putera, prstohvat soli, sok od 2 pomorandže, malo šećera u prahu.
Jaja umutimo sa dodatkom soli i malo mleka, zatim polagano dodamo brašno i ostatak mleka. Kada je masa sasvim glatka, dodadmo i otopljen puter, ali ne vruć, zatim na kraju oprezno umešamo i smeg od belanca. Od ove mase ispečemo palačnke.Gotove palačinke polijemo sokom od sveže pomorandže, preklopimo ih i pospemo šećerom u prahu.
Autor martapulman | 19 Dec, 2009, 17:05
Novogodišnje sočivo, šnicle od zobenih pahulja, panirane sojine šnicle, krompir s mladim sirom, palačinke sa pomorandžom.
Novogodišnje sočivo
1 paradajz, 1 paprika, 2 vk maslinovg ulja, 4 vk sočiva, 4 vl ječma, 2 vk vegete, ½ čilija, 2 mk paradajz-pirea.
Skuvamo sočivo ili koristimo sočivo iz konzerve. Na maslinovom ulju prodinstamo paradjz i papriku iseckane na kocke. Dodamo vegetu. Kada se paradajz malo raspao, dodamo skuvano sočivo i ječam, te nalijemo vode i kuvamo na laganoj vatri 10-15 minuta. Kada je ječam skuvan, dodamo čili i paradjz-pire i kuvamo samo par minuta da se sažmu. Šnicle od zobenih pahulja 15 dkg zobenih pahulja, kuvani krompir, rendana šragarepa, crni luk iseckan, beli luk izgnječen, 1 režanj suvog hleba, peršunov list, so.
Zobene pahulje potopimo u toploj vodi na pola sata. Ako ostane vode na njima, to odlijemo. Dodamo kuvani krompir, natopljen hleb i ostale začine. U nauljeni pleh stavljamo šnicle koje formiramo rukama. Ispečemo ih.
Krompir s mladim sirom
1,5 kg krompira, šolja mladog sira, 1 vk ruzmarina, so, biber, malo ulja i putera za pečenje.
U vatrostalnoj posudi u rerni zagrejemo puter i ulje. Izvadimo iz rerne i u posudu složimo na kriške narezan krompir pomešan sa pola kašike ruzmarina, posolimo i pobiberimo. Pečemo uz povremeno mešanje dok krompir ne omekša i dobije koricu. Posipamo ga komadićima sira i preostalim ruzmarimom. Jelo je gotovo kad se sir otopi.
Palačinke sa pomorandžom
(francuska kuhinja)
20 dkg brašna, 4,5 dl mleka, 2 jajeta, 5 dkg putera, prstohvat soli, sok od 2 pomorandže, malo šećera u prahu.
Jaja umutimo sa dodatkom soli i malo mleka, zatim polagano dodamo brašno i ostatak mleka. Kada je masa sasvim glatka, dodadmo i otopljen puter, ali ne vruć, zatim na kraju oprezno umešamo i smeg od belanca. Od ove mase ispečemo palačnke.Gotove palačinke polijemo sokom od sveže pomorandže, preklopimo ih i pospemo šećerom u prahu.
Autor martapulman | 19 Dec, 2009, 16:53
Božićni punjeni kupus, štrudla od oraha.
Božićni punjeni kupus
(vegansko jelo)
300 gr tofua, 1 dl semenke suncokreta, 1 čaša zobenih pahulja, 1 šolja smeđeg pirinča, 4 vk durum brašna, 1 vegetrarijanska kocka za supu, 1 glavica crnog luka, 1,5 lg kisleog kupusa, 1 glavica crnog luka, 2 komada vegetarijanske kocke za supu, 15 zrna bibera, kurkuma.
Masa za punjenje:
Skuvamo pirinač. Seme suncokreta iseckamo nožem. Tofu izgnječimo viljuškom.
Crni luk iseckamo i prodinstamo na ulju, pobiberimo, dodamo šaku sitno seckanog semena suncokreta, zatim dodamo šolju zobenih pahulja, pa mešamo na vatri dok ne postane ružičasto.
Dodamo jedan deo tofua kojeg smo posolili, pobiberili i dodali malo kurkume. Preprečemo sve otprilike 10 minuta.
Skinemo sa vatre, dodamo 1 šolju kuvanog pirinča, pospemo sa nekoliko kašika brašna.
Stavimo 1 kocku supe u 1 šolju vode, ostavimo da provri. Sipamo tu vodu na masu za punjenje, izmešamo i ostavimo poklopljeno da bi se zobene pahulje nadule i dobijemo masu koju možemo da oblikujemo.
Kupus:
Na dno velike šerpe stavimo sloj kiselog kupusa i nekoliko crna bibera. Od mase oblikujemo knedlice koje stavljamo na kupus. Posle stavimo još jedan sloj kupusa, pa knedlice, i na kraju opet kupus.
Završetak:
U šerpi od 1-1,5 litara sipamo malo ulja i propržimo 2 glavice crnog luka, nalijemo sa 1 litara vode i stavimo unutra 2 kocke za supu. Kada se kocka za supu razredila, nalijemo to na kupus u velikoj šerpi.
Na laganoj vatri kuvamo dok se kupus ne skuva. Ne sme da se meša dok se kuva.
Ovo jelo može da se spremi dan ranije, jer je vrlo ukusan i kad se zagreje. Poslužimo ga sa pavlakom. Knedle se mogu naravno zamotati i u listove kupusa, tako je isto dobro. Ko voli, može umesto tofua da spremi ovo jelo sa granulama soje, ili da kombinuje granule soje i tofu.
Štrudla od oraha
0,5 kg integralnog bršana, 0,5 kg belog brašna, 1 pomorandža bez kore, 1 mk soli, 1 šolja ulja, kvasac veličine oraha, (biljno) mleko, 1-2 štapića vanile, 400 mlevenog oraha.
Od prvih 6 sastojaka zamesimo testo i razvučemo oklagijom. Orahe izmešamo sa vanilom, namažemo na testo i zamotamo u obliku štrudle. Stavimo u nauljenu tepsiju i ispečemo.