Autor martapulman | 4 Maj, 2010, 10:34
0,5 kg tankih kora za pite, 1 kg spanaća, 0,5 kg svežeg kravljeg sira, 2 jajeta, so, biber, ulje za mazanje, pavlaka po želji.
Očišćen i opran spanać kratko prokuvamo u slanoj vodi, zatim ga ocedimo i kad se ohladi sitno naseckamo. Dno tepsije namažemo uljem i obložimo sa dva lista namazanog testa. Na to stavimo deo nadeva, ztim namažemo sledeće kore i tako redom sve dok imamo materijala. Završavamo sa korama koje dobro premaćemo uljem i ako želimo prelijemo i pavlakom. Pečemo na 180 stepeni oko pola sata.
Autor martapulman | 13 Dec, 2009, 14:11
(mađarska kuhinja)
20 db palačinki, 25 dkg kravljeg sira, 2 jajeta, 3 vk šećera u prahu, 2 dl pavlake, 10 dkg suvog grožđa, 2 vk mleka, kora od pola limuna.
Kravlji sir izgnječimo, izmešamo sa žumancima, mlekom, šećerom, korom od limuna, polovinom pavlake, i dodamo izlupan sneg od belanca. Jednu trećinu kreme stavimo sa strane, a ostatku dodamo suvo grožđe i tom kremom sa suvim grožđem punimo palačinke i stavljamo ih u duboku vatrostalnu zdelu. Ostatku kreme dodamo ostatak pavlake i time prelijemo palačinke, zapečemo ih u rerni dok ne porumene.
Autor martapulman | 4 Dec, 2009, 20:12
1 pakovanje kora za pitu, 3-4 veće mesnate paprike crvene i zelene, 2 srednje šargarepe, 1 pavlaka, ulje, so.
Narendamo u jednu zdelu paprike i šargarepu, posolimo, dodamo pavlaku i dobro izmešamo. Pleh nauljimo, zatim filujemo kore. Uzimamo po 2, poprskamo uljem, kašikom stavimo fil, uvijemo pitu i stavimo je u pleh. Dobićemo oko 6 pita. Svaku pitu ćemo još pre pečenja premazati vrlo tanko uljem. Pečemo ih u zagrejanoj rerni.
Drage moje, ovo je bila moja večera danas. Ispala je odlično, obzirom da sam sama sastavila recept, u trenu, ne razmišljajući mnogo. Obzirom da sam prvi put spremala ovo jelo, samo sam solila, ali sledeći put ću dodati više začina. Ukusna i brza večera.
Autor martapulman | 4 Dec, 2009, 14:34
8 kora za pitu, 25 dkg fete, 25 dkg mekanog sira, 1 vk pavlake, 2 jajeta, so i eventualno peršunov list po želji.
Okruglu vatrostalnu posudu nauljimo i zagrejemo pećnicu na 180 stgepeni. Na dno posude stavimo 2 kore za pitu. Namažemo malo ulja na kore, rasporedimo mešavinu od fete, jaja, sira i pavlake, zatim 4 kore iskidamo i uvaljamo ih u tu masu kao neke knedle. Začinimo masu prema želji. Na kraju pokrijemo površinu sa preostale 2 kore i premažemo jajima. Pečemo u prećnici 25 minuta.
Autor martapulman | 23 Nov, 2009, 19:29
(jedna od mojih omiljenih recepata)
250 g rogača, 0,5 l mleka (sojinog, pirinčanog), kore za pitu, višnje, smeđeg šećera ili malteksa.
Rogač skuvamo u zaslađenom mleku i sa njim filujemo po dve kore. Kore možemo da poprskamo kiselom vodom i uljem. Na fil od rogača stavimo višnje, umotamo savijače, poređamo ih u podmazan pleh i ispečemo.
Ovo je veganska verzija, ali recept se može prilagoditi i onima koji više vole da jedu drugačije.
Autor martapulman | 22 Nov, 2009, 13:18
1 kg narendane bundeve, 1 vk ulja, 30 gr smeđeg šećera, 1 vanilin šećer, cimet, kore za pitu.
Bundevu narendamo i pospemo šećerom i cimetom. Ulje pomešamo sa 2 vk vruće vode i time namažemo tepsiju, kao i na kraju celu pitu. Uzimamo po dve kore na koje stavljamo fil, i tako ih ređamo dok ne potrošimo sve. Pečemo je na 180 stepeni.
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 09:55
(Scotch pancake)
225 gr brašna, 1 mk praška za pecivo, 50 g šećera, 2 jajeta, 275 ml meka, ulje.
Poslužimo palačinke tople, sa kompotom. Premažimo ih puterom.
Iako se recepti za palačinke nalaze pod tagom “pite i lepinje”, one su za mene ipak ručkovi, ponekad večere, ali svakako obrok, a ne desert. Slatkim palačinkama poput ovog recepta vrlo pristaju bistre supe od povrća, kao što je recimo supa od graška.
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 09:43
(Pannekoek)
20 dkg brašna, 1 mk praška za pecivo, prstohvat soli, 2 jajeta, puter.
Osnovni recept.
Iako se recepti za palačinke nalaze pod tagom “pite i lepinje”, one su za mene ipak ručkovi, ponekad večere, ali svakako obrok, a ne desert. Slatkim palačinkama poput ovog recepta vrlo pristaju bistre supe od povrća, kao što je recimo supa od graška.
Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 20:33
1,5 kg jabuka, pakovanje kore za pitu, 15 dkg mlevenog maka, 2 kesice vanilin šećera, 1 kk cimeta, 1 kk mlevenog karanfilića, 5-6 dkg smeđeg šećera, istopljenog putera.
Jabuke narendamo, prodinstamo na kratko na malo putera, začinimo cimetom, karanfilićem, vanilin šećerom i šećerom. Tepsiju premažemom puterom i ređamo kore tako da svaku namažemo puterom i pospemo makom. Jabuku podelimo na tri dela, prvi deo stavimo nakon nekoliko listova, onda stavimo sledeće lisotve i njih namažemo puterom i pospemo makom kao prethodne, zatim dodamo jabuke i tako sve dok imamo materijala. Na porvšini treba da budu kore za pitu. U zagrejanoj rerni pečemo 20-25 minuta. Poslužimo pitu isečenu na kocke.