Humus (jevrejski)

Autor martapulman | 7 Avg, 2010, 11:52

200 g suvih leblebija, 1 srednji luk, 1 lovorov list, so, biber, 3 čena belog luka, 2 limuna, 50 g tahini paste, 1 kašika maslinovog ulja, paprika.

Potpiti leblebije u litar vode i odložiti u frižideru preko noći. Sutradan procediti, pa kuvati u dosta posoljene vode sa lukom i lovorovim listom na srednjoj teperaturi oko 45 min ili dok mahuna ne omekša. Procediti, otkloniti luk, lovorov list i sačuvati oko 150 ml tečnosti u kojoj se leblebija kuvala. Na kraju bi trebalo dobiti oko 600 g kuvane leblebije.Beli luk sitno naseckati, a limun iscediti. U blenderu sjediniti leblebiju, 100 ml sačuvane tečnosti, sok od limuna, beli luk, tahini, maslinovo ulje, malo soli i biber, pa izmutiti do dobijemo glatki umak. Po potrebi dodati ostatak tečnosti u slučaju da je umak previše gust. Okusiti, posoliti po potrebi. 

Humus (turski)

Autor martapulman | 7 Avg, 2010, 11:48

500 g leblebije, 1 supena kašika Tahin paste, sok od limuna, 1-2 čena belog luka, so po ukusu, maslinovo ulje, aleva paprika, 1/2 kafe kašičice kumina.

Leblebiju potopiti u vodu da ogrezne i ostaviti preko noći da odstoji. Sutradan kuvati 1 sat. U još toplu leblebiju dodati Tahin pastu, beli luk, sok od limuna, so, kumin i maslinovo ulje i umutiti štap-mikserom. Ako se masa teško muti, dodati malo vruće vode. Kada se dobro umuti, pasta se stavi u posudicu i ukrasi alevom paprikom.

Pašteta od boba

Autor martapulman | 6 Maj, 2010, 17:09

500 gr boba, 1 čen belog luka sitno iseckanog, 150 ml maslinovog ulja, mleveni kim, sveža menta, začini.

Skuvamo bob u kipućoj i blago posoljenoj vodi 10-12 minuta. Nakon toga dobro ocedimo, prebacimo bob i beli luk u blender i napravimo pire. Dodamo po potrebi nešto od vode u kojoj se povrće kuvalo. Umešamo ulje, kim i iseckanu mentu, napravimo pire i začinimo. Ostavimo 30 minuta da odstoji pre služenja. 

Tofu majonez

Autor martapulman | 6 Maj, 2010, 16:54

(makrobiotička kuhinja)

 

250 gr svežeg tofua, ½ šolje vode, 2 vk maslinovog ulja, 2 vk pirinčanog sirćeta, 2 vk limunovog soka, ¼ mk morske soli, ¼ mk korijander.

 

Pomešamo sve sastojke i izmiksamo.

Majonez bez jaja

Autor martapulman | 4 Maj, 2010, 13:14

250 ml sojinog mleka, 200ml hladnoceđenog ulja (može suncokretovo, ali dodajte i sasvim malčice tamnog susamovog ulja), sok od 1 limuna, mk morske soli, mk meda ili malteksa i 1 kuvani krompir.


Sojino mleko i pola količine ulja izmešamo u blenderu, dodamo i 2 kašičice susama, zatim dodamo sve ostale sastojke i dok blender radi ulijemo po malo preostalo ulje.
 Majonez stavimo u frižider ili dodamo u rusku salatu, a može da posluži i kao dresing za druge salate.

Namaz od oraha

Autor martapulman | 13 Jan, 2010, 11:58

75 gr oraha, 5 crnih maslina bez koštica, 5 zelenih maslina bez koštica, 2 vk mirođije, 1 vk senfa, sok od pola limuna, 3 vk maslinovog ulja.

Sve sastojke osim ulja samleti u secku, pa dodati ulje. Sve još malo izmutiti.

Sendvič krema od bundeve i susama

Autor martapulman | 26 Nov, 2009, 13:09

1 manja bundeva, 4 komada sira za mazanje, 1 mk majčine dušice, 1 glavica crnog luka, 1 kafena šolja susama.

Crni luk iseckamo i prodinstamo na malo ulja i vode. Ostale sastojke izmešamo – zapravo je neophodno da imamo za ovo mikser, blender, ili neku drugu spravu za mešanje, da bi bismo dobili glatku kremu. Susam vrlo kratko propržimo na nekoliko kapi ulja, mešajući svo vreme, zatim sjedinimo sve sastojke. Bundevu isečemo na šnite i zajedno sa korom stavimo u rernu da se ispeku. Kad su gotove, odvojimo ih od kore i dodamo susamu.

Ovaj recept sam dobila pre desetak dana od svoje rođake Marije, zatim je ona napravila kremu i prekjuče mi donela da probam. Pa...šta mislite kakva je? Ukusna, iznenađujuće fina! Sigurna sam da bi se dopala čak i onima kojima bundeva nije baš na prvom mestu jelovnika. Doručkovala sam mažući ovu kremu na prženice, ali je isto tako dobra i na bilo kom drugom crnom hlebu. Recept „Veganske prženice“ možete naći pod tagom „doručak“.

Sendvič krema od fete i čilija

Autor martapulman | 24 Nov, 2009, 18:34

(tursko jelo)

 

200 g fete, 1 glavica crnog luka, 2 mk mlevene crvene paprike, prstohvat mlevenog čilija, ½ paprike, crvene, 1 čen belog luka, malo mente, 2 vk gustog jogurta, so, biber.

 

Fetu stavimo u zdelu i viljuškom je izgnječimo. Crni luk iseckamo sasvim sitno i izmešamo sa crvenom paprikom i čilijem. Papriku očistimo i isečemo u sasvim male kocke, zatim je isitnimo koliko god možemo. Dodamo feti, dodamo izgnječeni beli luk, mentu iseckanu vrlo sitno i toliko jogurta da možemo da mažemo kao namaz. Posolimo, pobiberimo.

Sendvič krema od patlidžana

Autor martapulman | 10 Nov, 2009, 11:34

(veganski recept)

 

2 patlidžana, 1 čen belog luka, 1,5 vk ulja, so, biber.

 

Patlidžane operemo i stavimo u tepsiju neoljuštene. Ispečemo ih, a kad se ohlade skinemo im kožu i dodamo u beli luk kojeg smo prethodno isitnili i prodinstali na ulju. Posolimo, pobiberimo, a možemo po želji dodati i neke druge začine.

Ako želimo da proredimo ovu gustu kremu, ili ako smo stavili previše belog luka, možemo da dodamo nekoliko kašika pavlake ili kajmaka.

Krema od patlidžana može da se drži mesecima u zamrzivaču (naravno bez pavlake).

  

Vegetarijanski majonez

Autor martapulman | 10 Nov, 2009, 11:30

(lakto-vegetarijanski recept)

 

2 dl kondenzovanog mleka, 1 dl ulja (kojeg god), 1 vk meda, 1 limun, 1 mk đumbira, 1 mk senfa.

 

Kondenzovano mleko sipamo u jednu zdelu i uz stalno mešanje dodajemo ulje, med, sok od limuna i senf. Vrlo dobro izmešamo, sjedinimo sastojke i ostavimo u frižider na 10 minuta. Nakon toga možemo prema želji još dodati peršunov list ili rendani hren.

  

Mediteranski namaz od patlidžana

Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 00:30

 (Dalje)