Autor martapulman | 8 Maj, 2010, 12:06
200 gr pasulja, 100 gr šargarepe, 50 gr korena peršuna, 1 glavica belog luka, 1 glavica crnog luka, 1 krompir, so, aleva paprika.
Pasulj naravno prethodno uobičajno potopimo u vodi. Stavimo da se pasulj kuva, peršun i šargarepu isečemo na dugačke froncle, krompir na dva dela, a beli i crnu luk stavimo cele u lonac. Kada je pasulj smekšao, pospemo jelo alevom paprikom i ostavimo da još jednom provri.
Autor martapulman | 23 Nov, 2009, 19:25
(veganski recept)
6 šargarepa, 1 crni luk srednje veličine, 400 gr supe od povrća, 100 ml sojinog mleka, 2 mk kari praha.
Crni luk isečemo na listiće i dodamo zajedno sa šargarepom isečenom na kolutiće i karijem u supu od povrća. Kuvamo poklopljeno dok šargarepa ne smekša, a nakon toga propasiramo povrće i dodamo sojino mleko. Posolimo, pobiberimo prema ukusu.
Autor martapulman | 22 Nov, 2009, 13:10
(veganski recept)
300gr bundeve, sojin jogurt, 1 dl vode, so, majčina dušica, peršunov list.
Bundevu iseckamo na kocke i skuvamo ih u vodi, stim da smo dodali i začine. Peršunov list dodajemo pred kraj kuvanja, a nakon toga propasiramo bundevu. Kada smo ga već skinuli sa štednjaka dodamo jogurt.
Recimo ja izostavljam majčinu dušicu, ali pošto je u receptu ima, dopisala sam je.
Najviše volim bundevu kao šnicle, ali nije ni ova čorbica loša, pogotovo ovako u jesen bude fina topla.
Autor martapulman | 25 Okt, 2009, 15:23
1 l kuvanog paradajza, 2 dl vode, so, 3 prstohvata bosiljka, 2 vk šećera, testo za supu.
Kuvani paradajz i vodu satvimo da se kuvaju, dodamo začine i šećer. Kada provri stavimo testo, najbolje testenina školjkice, i kuvamo još 8 minuta.
Autor martapulman | 25 Okt, 2009, 15:20
1 kg karfiola, 1 manja glavica crnog luka, 3 vk ulja, peršunovog lista, 4 vk pavlake, so, drugi začini koje koristimo za supe.
Karfiol očistimo i razdvojimo na cvetove. Nalijemo vode, dodamo sitno seckan crni luk, začinimo. Skuvamo supu u koju po želji dodamo na kraju knedle ili testeninu za supu. Meni se sviđa da stavim krupnije knedle od integralnog brašna (int.braš plus voda plus začini, može i jaje).
Pavlaku poslužimo uz supu.
Autor martapulman | 25 Okt, 2009, 15:17
400 gr krompira, 2 glavice crnog luka, peršunov list, celerov list, 2 dl jogurta, so.
Krompir oljuštimo i isečemo na kolutove ili kockice. Dodamo sitno isečen crni luk, nalijemo 6 dl vode i dodamo začine. Kada je krompir skuvan dolijemo jogurt i pospemo peršunovim lišćem.
Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:22
3-4 veće šargarepe, 1 veća glavica crnog luka, 1 manja glavica celera, 2-4 čena belog luka, 2 manja paradajza, 1 šolja pirinča, so, biber, indijska mešavina začina, ulje.
U velikoj šerpi stavimo 6-7 vk ulja da se ugreje. Šargarepu, crni luk, celer isečemo na kockice i kada se ulje ugrejalo ubacimo prvo crni luk, zatim šragarepu koju pustimo da malo porumeni, pa onda ubacimo i celer, te dalje dinstamo dok se ne oseti miris celera. Tada posolimo i nalijemo otprilike 1 l vode, dodamo bogatu količinu mešavine začina i ostavimo da provri. Otprilike nakon 15 minuta dodajemo paradajz i pirinač, dodamo još soli i kuvamo dok pirinač ne smekša (oko 20-25 minuta). Možemo dodavati vode ako zatreba.
Indijsku mešavinu začina pravimo sami, a ja ću ovde na blogu da vam u najskorije vreme postavim nekoliko vrsta tih mešavina. Vrlo je zabavno spremati ih, videćete.Ipak, umesto indijske mešavine začina može da posluži i kurkuma, koju možemo da kupimo u svim prodavnicama zdrave hrane. Veće pakovanje košta otprilike nekih 350 dinara, a traje nam cele godine.