Školjka-testenine sa orasima i sirom

Autor martapulman | 18 Nov, 2009, 21:48

20 dkg mlevenih oraha, 15 dkg kravljeg sira, 10 dkg šećera u prahu, 1,5 dl džema od kasjija, 50 dkg školjke-testenine, so, ulje.

 

Testeninu skuvmo u vodi, ocedimo, posolimo, nauljimo. Mlevene orahe izmešamo sa šećerom u prahu i pospemo po testenini. Sir izmešamo sa džemom od kasjija (ili nekog drugog džema) i takođe prelijemo preko testenine. Sve izmešamo.

(isto može i sa makom)

 

Kolač sa orasima

Autor martapulman | 11 Nov, 2009, 21:56

2 dl brašna, 1,5 dl šećera, 2 dl mleka, 2 dl mlevenih oraha, 1,5 vk putera, 1 prašak za pecivo, 1 vk jogurta.

 

Sve sastojke izmešamo, prvo brašno, prašak az pecivo, orahe, šečer, mleko, jogurt zatim puter. Stavimo testo u tepsiju srednje visine, koju smo prethodno premazali puterom i posuli brašnom. Ispečemo.

  

Savijača sa jabukama i orasima

Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 20:27
1,5 kg jabuka, pakovanje kore za pitu, 15 dkg mlevenih oraha, 2 kesice vanilin šećera, 1 kk cimeta, 1 kk mlevenog klinčića, 5-6 dkg smeđeg šećera, istopljenog putera.

Jabuke narendamo, prodinstamo na kratko na malo putera, začinimo cimetom, klinčićem, vanilin šećerom i šećerom. Tepsiju premažemom puterom i ređamo kore tako da svaku namažemo puterom i pospemo orasima. Jabuku podelimo na tri dela, prvi deo stavimo nakon nekoliko listova, onda stavimo sledeće lisotve i njih namažemo puterom i pospemo orasima kao prethodne, zatim dodamo jabuke i tako sve dok imamo materijala. Na porvšini treba da budu kore za pitu. U zagrejanoj rerni pečemo 20-25 minuta. Poslužimo pitu isečenu na kocke, a možemo u jabuke da narendamo i malo kore od limuna.

Vrlo je sličan i recept Savijače sa jabukama i makom. 

Testenina sa orasima

Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:12

Testenina - koju god želimo, 16 dg meda, 14 dg mlevenog oraha.

Testeninu skuvamo i umešamo u nju, lagano, na toploj ringli bez poklopca šerpe, med, zatim mlevene orahe. Drvenom kutlačom ćemo umešati sastojke, vrlo pažljivo. Poslužićemo toplo, a stavićemo ga posle u frižider.Ova testenina je malo vodenasta, tako da oni koji to ne vole umesto meda mogu da stave smeđi šećer.Ovo jela se sprema isto kao i “Testenina sa makom”, samo se 14 dg maka zameni sa 14 dg oraha.