Salata s mocarelom

Autor martapulman | 6 Maj, 2010, 17:04

200 gr mocarele, 400 gr paradajza, bosiljak, so, biber, msalinovo ulje.

Iseckamo 1 punu šaku bosiljka. Isečemo paradajz na kocke. Poređamo mocarelu na tanjir, dodamo bosiljak i paradajz, posolimo, biberimo i prelijemo salatu maslinovim uljem.

Snežanjka

Autor martapulman | 6 Maj, 2010, 16:58

(bugarska kuhinja)

2 krastavca, 4 čena belog luka, sveže mirođije, 3 dl jogurta, so. 

Očišćene krastavce isečemo, beli luk izgnječimo. Izmešamo sa jogurtom, posolimo prema ukusu. Ostavimo da malo odstoji, zatim dodamo svežu mirođiju. Ostavimo ponovo da stoji na hladnom, desetak minuta pre služenja.

Salata od jabuka i šargarepe

Autor martapulman | 4 Maj, 2010, 10:28

1 velika jabuka, 1 šargarepa srednje veličine, 1 vk meda, cimet, đumbir.

 

Jabuke i šargarepu narendamo, dodamo med, zatim i cimet i mleveni đumbir prema ukusu.

 

Salata od jabuke i cvekle

Autor martapulman | 4 Maj, 2010, 10:25

500 gr jabuka, 500 gr cvekle, majonez (može veganski), ulje, sirće, biber.

 

Cveklu skuvamo i isečemo na kocke. Kada se ohladi pomešamo sa uljem, sirćetom, posolimo, pobiberimo. Oljuštene jabuke isečemo na kocke, izmešamo sa cveklom i majonezom. Poslužimo ohlađeno.

Salata od sočiva sa fetom

Autor martapulman | 23 Mar, 2010, 11:49

30 dkg sočiva, 1 manja glavica celera, 1 manja glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 2 lovorova lista, 1 mk sušenog izmevljenog bosiljka, 1 mk sušenog izmrvljenog origana, 1 dl maslinovog ulja, pola dl sirćeta, so, sveži mleveni biber, 10 dkg fete.

Sočivo ostavimo preko noći u vodi. Skuvamo ga dodavši mu soli, lovorovog lista i sirće, u vodi tek toliko da prekrije sočivo. Kada je gotovo skuvan, dodamo grubo rendani celer. Ostavimo poklopljenog da se hladi. Kada se ohladio dodamo crni luk isečen na sitno, zgnječeni beli luk, maslinovo ulje i začine. Na kraju dodamo sir. 

Dzadziki

Autor martapulman | 10 Dec, 2009, 20:47

(tursko, grčko jelo)

1 čaša gustog jogurta, 1 duguljasti krastavac, 4-5 čena belog luka, 1 vk maslinovog ulja, nekoliko kapi limuna, so, mirođija.

Krastavac očistimo i narendamo, posolimo. Ostavimo da stoji četvrt sata, zatim ga dobro iscedimo. Jogurt stavimo u neku posudu, dodamo krastavac i izgnječeni beli luk, zatim dobro izmešamo. Onda dodamo ulje, malo limunovog soka, malo soli, pa izmešamo. Ko voli može da doda i sitno seckane mirođije. Poslužimo dzadziki ohlađen.

Šopska salata

Autor martapulman | 4 Dec, 2009, 14:30

(bugarska kuhinja)

 

2-3 veće mesnate zelene paprike, 3-4 paradajza, 1 duguljasti krastavac, 1 glavica crnog luka, maslinovo ulje, ovčiji sir (najbolji onaj bugarski, koji se zove sirene).

 

Povrće isečemo na veće komade i izmešamo ih u nekoj zdeli. Dodamo malo maslinovog ulja i rasporedimo ih po tanjirićima. Na površinu narendamo ovčijeg sira. Prema želji solimo.

 

Salata od cvekle sa mirođijom

Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 13:37

(ruski recept) 

25 dkg cvekle, 2 jabuka, 5 dkg mlevenih oraha, 1 čen belog luka, so, biber, šećer, limunov sok, 6 dkg majoneza, mirođija.

Cveklu izrendamo, beli luk pomešamo sa mlevenim orasima. Posolimo, pobiberimo, pošećerimo i sipati limunov sok, zatim umešamo majonez. Time prelijemo cvekle i pospemo površinu sitno iseckanom mirođijom. Vrlo je ukusno. 

Švedska salata od pečuraka

Autor martapulman | 18 Okt, 2009, 23:45

(veganski recept)

800 gr šampinjona, 200 gr paradajz-pirea, 100 gr crnog luka, 2 dl ulja, 1 limun, 3 lovorova lista, so, biber.

Pečurke isečemo, luk isitnimo i prodinstamo na ulju, dodamo lovorov list, limunov sok i pečurke. Na umerenoj vatri pržimo, dinstamo. Pred kraj dodamo so, biber. Ostavimo da se ohladi. Vrlo je ukusan hladan uz prženicu, dvopek.