Soja-ulje-beli luk
3 čena izgnječenog belog luka, 6 vk soja sosa, 3 vk ulja, pola mk šećera.
Sve sastojke izmešamo dobro i ovu mešavinu krostimo umesto soli! Probajmo, ukusno je!
Soja-ulje-đumbir
1 mk mlevenog đumbira, 6 vk soja sosa, 3 vk ulja, pola mk sirćeta.
Sve sastojke izmešamo dobro.
Vanilu su poznavali još u astečkom carstvu, a kada je dospela u Evropu na španskim brodovima, postala je nova poslastica. Njen čudesni miris odmah je osvojio Evropljane, a počeli su da je gaje na Javi 1819. Vanila je jedna od najomiljenijih i najukusnijih začina. Podjednako fin ukus daje i čaju i čokoladi, kolačima i farmaceutskim proizvodima. Kao začin možemo da je upotrebnim ne samo u kolačima, već i u jelima sa voćem ili u umacima.
Kafa vanila
6 šoljica kafe, ½ mk vanile, 1 šolja šlaga, šećer prema ukusu.Sastojke izmešamo i dodamo kockice leda po želji.
Pomorandže i vanila
5 pomorandži, 2 mk ekstrakta od vanile, smeđeg šećera.Pomorandže oljuštimo, isečemo na pola, zatim u tanke režnjeve. Stavimo ih u zdelu koja može da ide u frižider ili zamrzivač, pospemo ih ekstraktom vanile i šećerom, i ostavimo 24 časa da se ohlade.
Recept sutlijaša sa vanilom možete da pročitate pod tagom „poslastice“.
Garam masala

Indijska mešavina začina koja ima veoma mnogo varijanti. Najosnoviji sastojci su cimet, lovor list, kim, koriander, zeleni ili crni kardamom, crni biber u zrnu, karanfilić, muškatni oraščić. Sastojci se prvo proprže zatim samelju. Gotova začinska mešavina se drži u hermetički zatvorenoj staklenoj flaši sa zavojem. Najbolje tako, a kad je preporučljivo, onda to i treba.
Jedna od varijanti je ova:
2,5 dkg semena kima, 2,5 dkg semena kardamoma, 1 dkg cimeta, 1 dkg koriandera, 3 lovorova lista, 1 dkg bibera, 5 komada karanfilića.
Prošle jeseni sam napravila svoju prvu masalu i imam je i sada jer se ona zapravo vrlo retko koristi. Samo spravljenje je veoma interesanto, angažuje vas i duhom i telom, a kad prženi začini zamirišu, osećaj jednostavne i proste sreće vas obuzima sasvim.
Garam masala – recept
4 vk mlevenog semena kima, 10 komada mlevenog karanfilića, 1 mk mlevenog cimeta, 1 vk mlevenog crnog bibera, 10 komada mlevenog zelenog kardamoma, 6 vk mlevenog koriandera, 3 isitnjena lovorova lista, 1 vk rendanog muškatnog oraščića.
Zagrejemo tiganj i stavimo u njega začine. Na veoma tihoj vatri ih mešamo dok ne počnu da mirišu.
Garam masala je tradicionalna mešavina začina koja prema ajurvedskom medicini zagreva telo.
Ima tamnosmeđu boju i veoma jaku aromu zbog koje ga indijska kuhinja stavlja u jela vrlo štedljivo, vrlo malo, ili ga kombinuje sa drugim začinima. Dobar je začin i za jela sa mesom jer je jak.
Ovaj začin danas već možemo da kupimo u komercijalnim pakovanjima u mnogim prodavnicama, a u beogradskoj indijskoj robnoj kući imamo razna pakovanja, tako da ne treba sami da ih pravimo ako nismo raspoloženi.