Začinske soli

Autor martapulman | 17 Nov, 2009, 18:32

Soja-ulje-beli luk

3 čena izgnječenog belog luka, 6 vk soja sosa, 3 vk ulja, pola mk šećera.

Sve sastojke izmešamo dobro i ovu mešavinu krostimo umesto soli! Probajmo, ukusno je!

Soja-ulje-đumbir

1 mk mlevenog đumbira, 6 vk soja sosa, 3 vk ulja, pola mk sirćeta.

Sve sastojke izmešamo dobro.

 

Vanila

Autor martapulman | 16 Nov, 2009, 17:13

Vanila Vanilu su poznavali još u astečkom carstvu, a kada je dospela u Evropu na španskim brodovima, postala je nova poslastica. Njen čudesni miris odmah je osvojio Evropljane, a počeli su da je gaje na Javi 1819. Vanila je jedna od najomiljenijih i najukusnijih začina. Podjednako fin ukus daje i čaju i čokoladi, kolačima i farmaceutskim proizvodima. Kao začin možemo da je upotrebnim ne samo u kolačima, već i u jelima sa voćem ili u umacima.

Kafa vanila

6 šoljica kafe, ½ mk vanile, 1 šolja šlaga, šećer prema ukusu.Sastojke izmešamo i dodamo kockice leda po želji. 

Pomorandže i vanila

5 pomorandži, 2 mk ekstrakta od vanile, smeđeg šećera.Pomorandže oljuštimo, isečemo na pola, zatim u tanke režnjeve. Stavimo ih u zdelu koja može da ide u frižider ili zamrzivač, pospemo ih ekstraktom vanile i šećerom, i ostavimo 24 časa da se ohlade.

 

Recept sutlijaša sa vanilom možete da pročitate pod tagom „poslastice“.

Garam masala

Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 16:34

Garam masala

 

Garam masala

Indijska mešavina začina koja ima veoma mnogo varijanti. Najosnoviji sastojci su cimet, lovor list, kim, koriander, zeleni ili crni kardamom, crni biber u zrnu, karanfilić, muškatni oraščić. Sastojci se prvo proprže zatim samelju. Gotova začinska mešavina se drži u hermetički zatvorenoj staklenoj flaši sa zavojem. Najbolje tako, a kad je preporučljivo, onda to i treba.

Jedna od varijanti je ova:

2,5 dkg semena kima, 2,5 dkg semena kardamoma, 1 dkg cimeta, 1 dkg koriandera, 3 lovorova lista, 1 dkg bibera, 5 komada karanfilića.

 

Prošle jeseni sam napravila svoju prvu masalu i imam je i sada jer se ona zapravo vrlo retko koristi. Samo spravljenje je veoma interesanto, angažuje vas i duhom i telom, a kad prženi začini zamirišu, osećaj jednostavne i proste sreće vas obuzima sasvim.

  

Garam masala – recept

 

4 vk mlevenog semena kima, 10 komada mlevenog karanfilića, 1 mk mlevenog cimeta, 1 vk mlevenog crnog bibera, 10 komada mlevenog zelenog kardamoma, 6 vk mlevenog koriandera, 3 isitnjena lovorova lista, 1 vk rendanog muškatnog oraščića.

 

Zagrejemo tiganj i stavimo u njega začine. Na veoma tihoj vatri ih mešamo dok ne počnu da mirišu.

  

Garam masala je tradicionalna mešavina začina koja prema ajurvedskom medicini zagreva telo.

Ima tamnosmeđu boju i veoma jaku aromu zbog koje ga indijska kuhinja stavlja u jela vrlo štedljivo, vrlo malo, ili ga kombinuje sa drugim začinima. Dobar je začin i za jela sa mesom jer je jak.

Ovaj začin danas već možemo da kupimo u komercijalnim pakovanjima u mnogim prodavnicama, a u beogradskoj indijskoj robnoj kući imamo razna pakovanja, tako da ne treba sami da ih pravimo ako nismo raspoloženi.