Garam masala

Autor martapulman | 23 Okt, 2009

Garam masala

 

Garam masala

Indijska mešavina začina koja ima veoma mnogo varijanti. Najosnoviji sastojci su cimet, lovor list, kim, koriander, zeleni ili crni kardamom, crni biber u zrnu, karanfilić, muškatni oraščić. Sastojci se prvo proprže zatim samelju. Gotova začinska mešavina se drži u hermetički zatvorenoj staklenoj flaši sa zavojem. Najbolje tako, a kad je preporučljivo, onda to i treba.

Jedna od varijanti je ova:

2,5 dkg semena kima, 2,5 dkg semena kardamoma, 1 dkg cimeta, 1 dkg koriandera, 3 lovorova lista, 1 dkg bibera, 5 komada karanfilića.

 

Prošle jeseni sam napravila svoju prvu masalu i imam je i sada jer se ona zapravo vrlo retko koristi. Samo spravljenje je veoma interesanto, angažuje vas i duhom i telom, a kad prženi začini zamirišu, osećaj jednostavne i proste sreće vas obuzima sasvim.

  

Garam masala – recept

 

4 vk mlevenog semena kima, 10 komada mlevenog karanfilića, 1 mk mlevenog cimeta, 1 vk mlevenog crnog bibera, 10 komada mlevenog zelenog kardamoma, 6 vk mlevenog koriandera, 3 isitnjena lovorova lista, 1 vk rendanog muškatnog oraščića.

 

Zagrejemo tiganj i stavimo u njega začine. Na veoma tihoj vatri ih mešamo dok ne počnu da mirišu.

  

Garam masala je tradicionalna mešavina začina koja prema ajurvedskom medicini zagreva telo.

Ima tamnosmeđu boju i veoma jaku aromu zbog koje ga indijska kuhinja stavlja u jela vrlo štedljivo, vrlo malo, ili ga kombinuje sa drugim začinima. Dobar je začin i za jela sa mesom jer je jak.

Ovaj začin danas već možemo da kupimo u komercijalnim pakovanjima u mnogim prodavnicama, a u beogradskoj indijskoj robnoj kući imamo razna pakovanja, tako da ne treba sami da ih pravimo ako nismo raspoloženi.


3 Komentari and 0 Trekbekovi - "Garam masala"


    Дивно! Пуно хвала за овај рецепт! Обожавам гарам масалу :) Него, да ли кардамом може да се купи и код нас? Нисам виђала нигде, а нестало ми је...

    Autor Сунчани Облак am 14 Nov 2009, 22:14

    U Indijskoj robnoj kući u Zemun Polju se mogu kupiti razni uvozni začini iz Indije, sigurno i kardamom, u raznim pakovanjima, a verujem da može i u drugim prodavnicama zdrave hrane, u bio-špajzevima.
    Oni koji putuju povremeno po inostranstvu takođe mogu lako da ga nabave, pa ih možemo zamoliti da nam donesu.

    Indijska robna kuća u zemunu:
    www.indijskakuca.com

    Autor martapulman am 15 Nov 2009, 14:09

    Kažu da ima i na Grčkoj pijaci u bloku 24. (tamo davno nisam bila)

    Autor martapulman am 15 Nov 2009, 14:11

 

Dodaj komentar





Zapamti me