Griz sa jabukom

Autor martapulman | 13 Jan, 2010, 11:42

(za 1 osobu)

1,5 dl mleka, 1-2 mk griza i kukuruzne krupice, 1 mk pudinga od vanile, 1-2 mk voćnog šećera, 1 mk pavlake, 1 manja jabuka, cimet prema ukusu.

Izmešamo griz, šećer i puding na suvo u manjoj zdeli. Postepeno dodajemo mleko, prvo samo toliko da izmešamo bez grudvica, zatim dodajemo polagano svo mleko. Svo vreme mešajući skuvamo na jakoj vatri. Čim je gotovo skinemo sa vatre i dodamo cimet, promešamo. Vrlo brzo oljuštimo jabuku i narendamo u tanjirić i prelijemo ga skuvanim grizom.

Veganske prženice

Autor martapulman | 26 Nov, 2009, 13:05

½ šolje biljnog mleka (sojinog), 1/3 šolje pšeničnog brašna, 3 vk ulja, 1 mk praška za pecivo, ½ mk kurkume, ½ mk smeđeg šećera, 4 režnja hleba.

Izmešamo sve sastojke osim ulja, i hleb u to umačemo i pržimo sa obe strane dok ne porumeni. Prženice možemo premazati bilo kojim namazom, ili džemom, margarinom. 

Pahuljice sa belim lukom i kefirom

Autor martapulman | 18 Nov, 2009, 21:25

Mešane pahuljice (ovsene, pšenične, ražane), 1 vk lanenih pahulja ili mlevenog lanenog semena, 4 čaše kefira ili kiselog mleka, 2-3 čena belog luka, šaka peršunovog lišća, eventualno so.

Pahulje propržimo vrlo, vrlo kratko, na najnižoj vatri u tiganju. Iz tog razloga više vredi praviti veću količinu ovog doručka. Kada se pahulje ohlade dodamo kefir, sitno seckani beli luk i peršunovo lišće.

Uz ovaj doručak vrlo su ukusne paprike ili paradajz. 

Češka lepinja

Autor martapulman | 11 Nov, 2009, 15:53

80 dkg krompira, 10 dkg brašna, 1,5 dl ulja, malo mleka, 1 čen belog luka, so, biber.

 

Krompir oljuštimo, narendamo sitno, ocedimo sok. Dodamo mleko, izgnječen beli luk, mleveni biber, so, brašno, zatim dobro izmešamo, sjedinimo, zamesimo. U tiganju zagrejemo ulje, stavimo u tankom sloju masu od krompira i obe strane ispržimo dok ne porumeni.

Poslužimo dok je vrelo.

Irski doručak

Autor martapulman | 8 Nov, 2009, 15:57

(iz perioda oko 1800)

2 vk putera, 1 manja glavica crnog luka, 6 većih kuvanih krompira, ulje, so, biber.

 

Krompir oljuštimo i isečemo na kocke, crni luk takođe isečemo na kockice. Puter zagrejemo na ulju, dodamo luk, prodinstamo i skinemo sa ringle.

Tiganj očistimo i zagrejemo u njemu ulje, dodamo krompir i pržimo mešajući dok ne postane smeđ. Odlijemo ulje i dodamo luk, posolimo, pobiberimo.

  

Kuvana pšenica sa kokosom

Autor martapulman | 26 Okt, 2009, 17:26

2 šolje pšenice, 3 dkg kokosa, 1,5 vk meda, 2 šolje vode.

 

Sastojke pomešamo sa kuvanom pšenicom.

Recept za kuvanu pšenicu možete pronaći ovde pod tagom doručak.

Kuvana pšenica

Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 10:39

(veganski recept)

2 čaše pšenice, 4 šolje vode.

Pšenicu proberemo, operemo i potopimo preko noći. Sutradan ga ocedimo i stavimo da se kuva u duploj količini vode 1-1,5h vremena. Kuvamo ga pod poklopcem kao i pirinač. Gotovo je kada se unutrašnja bela strana zrna izvrne.

Neće biti mekana kao beli pirinač, zato moramo da ga žvaćemo duže. Vrlo je ukusna kao prilog, kao dodatak supama ili pasulju, ili za doručak sa makom, medom.

Kačamak sa aromatičnim travama

Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 00:45

(holandska kuhinja)

 

Kačamak po želji, so, ruzmarin, bosiljak, peršun, nana, vlašac, origano i jogurt za preliv.

 Skuvamo kačamak u posoljenoj vodi. Čim počne da se zgušnjava, dodamo naseckane začine. Kada bude gotov izlijemo ga u kalup koji želimo i kada se ohladi narežemo ga.