Autor martapulman | 5 Maj, 2010, 13:24
(makrobiotička kuhinja)
300 g sojinog sira, 100 g sirovog kikirikija, 1 kašika jabukovog sirćeta, tucana ljuta paprika, beli luk, susam, kari.
Kikiriki samleti i pomešati sa sojinim sirom. Dodati ostale sastojke (sem susama) i oblikovati kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u susam.
Napomena: Umesto kikirikija mogu seupotrebiti orasi.
Autor martapulman | 12 Jan, 2010, 18:17
50 dkg maskarponea, 15 dkg piškote za bebe, 4 jajeta, 4 vk šećera, 2 čaše jake crne kafe, 5 dkg kakao praha za posipanje, prstohvat soli.
Žumanca izlupamo u penu zajedno sa šećerom, dodamo maskarpone i dobro umešamo kao kremu. Belanca sa prstohvat soli dobro ulupamo u sneg, zatim pažljivo dodamo u kremu sa maskarponeom. Ne smemo brzo da mešamo jer će se krema upropastiti. Piškote za bebe natopimo crnom kafom koju smo prethodno skuvali i poređamo na dno neke staklene posude. Na piškote sa kafom namažemo maskrapone kremu i u sledeći red opet stavimo iste piškote. Poslednji sloj treba da bude krema. Površinu pospemo kakao prahom i stavimo u frižider da se hladi. Otprilike za 1 sat možemo da ga poslužimo.
Autor martapulman | 17 Nov, 2009, 18:52
(Majin recept)
2 rendane jabuke ili bundeve isečene na kolutove, 1 banana, 2 breskve, kokos, mleveni bademi ili lešnici, neko suvo voće: grožđe recimo.
Poređamo ih u jedan pleh, pospemo kokosom i samlevenim bademima ili lešnicima i nekoliko minuta zapečemo u rerni na 200 stepeni.
Iznenadićete se koliko je ovo ukusno jelo. Vadimo iz pleha kašikom masu i stavljamo ih male činijice. Nedavno sam bila kod prijateljice čija ćerka sprema ovo jelo vrlo često i kod nje sam probala.
Autor martapulman | 16 Nov, 2009, 17:56
20 dkg pirinča, 1 l mleka, 16 dkg šećera, 2 vanilin šećera, kora od 2 limuna, 10 dkg suvog grožđa, 1 dl pavlake, 2 pudinga od vanile, voće.
Skuvamo sutlijaš od pirinča, šećera, kore od limuna i suvog grožđa, zatim to prespemo u posudu koju smo premazali puterom. Ohladimo. Kada se ohladi sutlijaš izručimo ga na tanjir i dodamo puding, naseckano sveže voće i šlag.
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 10:50
Sastojke za vegansku piškotu možete pronaći u receptu “Veganska torta od čokolade” pod tagom “nedeljni kolač”.
Autor martapulman | 27 Okt, 2009, 21:30
15 dlg mlevenih lešnika, 15 dkg suvog grožđa iseckanog, 15 dkg nekog drugog suvog voća isitnjenog – kajsija ili šljiva recimo, 10 dkg smokava, 1 mk anisa, 1 vk meda, rendana kora od 1 limuna, susam.
Sve sastojke sjedinimo u masu od kojih oblikujemo kuglice koje posle uvaljamo u propržen susam.
Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 16:26
2 šolje smeđeg pirinča, 2 vk ulja, garam masala*, 1-2 šolje oraha; može grublje mlevenih, isitnjen peršunov list.
Skuvamo pirinač i pre nego što ga poslužimo dodamo orahe, dobro promešamo, površinu pospemo sitno seckanim peršunovim lićem.
* Garam masala recept možete naći pod tagom začini.
Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 10:04
2 jabuke, 8 Petit Beurre keksa, 1 šoljice suvog grožđa, 2 kašike meda, vanilin šećer, 1 puding od vanile.
Jabuke izrendamo. U dno činijice u kojoj ćemo posle služiti poslasticu stavimo do pola rendane jabuke pomešane sa suvim grožđem, stavimo na to kašiku meda, malo vanilin šećera, pa izmrvimo bogato kekse na to. Pokrijemo rendanom jabukom i na kraju prelijemo pudingom od vanile, kojeg smo prethodno skuvali prema uputstvu i koji se malo rashladio, ne potpuno, jer je važno da jabuke prelijemo dok je puding topao.
Recimo ja obično stavljam na svaku jabuku po 4 keksa, ali može i više. Srazmera je ovakva: 1 jabuka-4 keksa-pola šolje grožđa-1 kašika meda.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 21:14
1 šolja pirinča po osobi.
Za 1 šolju pirinča uzimamo 2,5 puta veću količinu vode i prstohvat soli, te kuvamo dok ne ispari voda, što je otprilike ¾ sata.
Sporije se kuva od belog pirinča, ali je smeđi daleko hranljiviji i ukusniji. Poslužimo smeđi pirinač uz razno voće, med-mak, semenje u ulju.