Primer trodnevne ishrane za lakto-ovo-vegetarijance

Autor martapulman | 9 Maj, 2010, 12:22

 Prvi dan
DoručakKrem sir sa začinskim travama, crni hleb, mleko.
RučakDomaća supa od zeleni, sojin gulaš sa smeđim pirinčem, zelena salata sa kefirom.
UžinaJabuka, parče kolača.
VečeraNekoliko vrsti sireva, crni hleb, zelena paprika, paradajz, voćni čaj. 
  
 Drugi dan
DoručakMusli (2 dl jogurta, 2 kašike zobenih pahuljica, jabuka isečena na komade).
RučakBistra supa, patlidžan punjen prosom i pečurkama.
UžinaPita ili gibanica sa makom.
VečeraValjušci sa sirom i pavlakom.
  
 Treći dan
DoručakKiselo mleko, margarin, zemička sa semenkama.
RučakČorba od jaja, pirinač sa paradajzom i peršunom, salata od krastavaca.
UžinaPečene jabuke punjene orasima.
VečeraŠnicle od zobenih pahuljica, varivo od prokelja, kremsir sa voćem.

Kako složiti idealnu kuhinju prema feng šuiju?

Autor martapulman | 6 Maj, 2010, 17:21
Kuhinja je mesto kreiranja stvarnosti nas i naših ukućana, mesto biološke ravnoteže unutar koje prepoznajemo nekoliko važnih pojava kao što su vitalnost, produktivnost, fizičko i mentalno zdravlje.

Zato je naša kuhinja mesto o kojem treba više razmišljati, naime najčešće se i najviše pažnje posvećuje dnevnom boravku, jer tu primamo goste. Treba da osvestimo da je kuhinja mesto od posebne važnosti, a tada nam mogu pomoći sledeći saveti:


Nepovoljni uticaji.

Unutrašnjost kuhinje ne bi trebala biti dostupna pogledu nikoga ko ulazi u stan ili kuću.

Nije poželjno da prozor kuhinje bude na severu ili severozapadu.

Nije poželjno da je kuhinja smeštena na zapadnoj ili severnoj strani stana.
Nije povoljno kada kuhinja ima više od dva izvora svetla s dve strane sveta.
Ulaz u kuhinju ne bi smeo biti ometen nekim elementom kuhinje ili pak biti preuzak.
Nije dobro da je neki od kuhinjskih zidova zajednički s kupatilom ili toaletom.

 

Povoljni utjecaji.

Povoljno je kada je kuhinja smeštena  na južnu ili jugoistočnu stranu stana ili kuće.

Kuhinja ima dobru energiju ako joj svetlost dolazi s istoka ili pak s juga.
Kuhinja bi trebala biti postavljena što je više moguće u centralni deo stana.
Poželjno je da su zidovi ravni i bez izbočina te da je prostorija pravilnog oblika.
Kuhinjski zidovi trebaju biti obojeni svetlim bojama.

 

Sedam zlatnih pravila.

1. Štednjak i sudopera trebaju biti udaljeni jedan od drugog, tj. najbolje je ako su jedan nasuprot drugom ili da su odvojeni radnom površinom.

2. Dobro bi bilo da su radna površina i štednjak u središtu kuhinje, a sudopera na zapadnoj ili jugozapadnoj strani.

3. Najpovoljniji položaj frižidera bi bio u ostavi (dakle izvan kuhinje), a ako to nije moguće, tada bi ga trebalo postaviti uz severni zid.

4. Treba paziti da štednjak ili sudopera ne budu tačno ispod prozora.

5. Žitarice i mahunarke je poželjno držati na policama na severnom zidu.

6. Poželjno je imati što manje otvorenih polica na zidu i isto tako što manje visećih elemenata (ako imate police, najbolje je da budu zaobljenih uglova).

7. Dobro bi bilo da je radna površina tako smeštena da onaj ko kuva ima pregled ulaza u kuhinju, a istovremeno da se vrata ne otvaraju direktno na radnu površinu.

 

Često se događa da kuhinja nije idealno pozicionirana ili je teško ostvariti idealan raspored. To ne treba da nas obeshrabri, već treba da učinimo sve što možemo sa farbanjem zidova, rasporedom pokretnih predmeta (opreme) te s policama. Naravno, treba imati na umu da se sve može kompenzovati veštinom kuvanja, ljubavlju za ukućane i dobrim raspoloženjem. No, bitno je ne opremati kuhinju kao da je izložbeni prostor, već kuhinja mora da odiše radnom i živom atmosferom jer tu je početak stvaranja jedinstva među ukućanima i svojevrsna laboratorija stvaranja naših telesnih stanica, dobrih misli i potvrde sopstvene kreativnosti.

 

Vegetarijansko kuvanje

Autor martapulman | 6 Nov, 2009, 11:39

Vegetarijanska kuhinja ne zahteva ništa više vremena angažovanja od „obične“. Postoje brze hrane sa testeninom, pirinčem ili krompirom, kao i zalogaji i sendviči sa hlebom i salatom. Može se kuvati za celu porodicu kao i uobičajno. Može se pripremiti i velika gozba za praznike i za veliki broj ljudi.U početku će vam svakao biti ptrebno više vremena da primpremite neko jelo, jer treba da istražite šta radije spremate, šta više volite da jedete. Više vremena će trebati i onda ako ne želite sve da kupujete u supermarketu, nego želite da svratite i u prodavnice zdrave hrane ili u trgovine sa povrćem i voćem. Ali nakon izvesnog vremena sastavićete svoj repertoar, i onda će vam kuvanje bez mesa biti pravo zadovoljstvo. 

Priprema namirnica 

Kod zdrave ishrane je takođe važno da svakoga dana pripremamo hranu od svežih namirnica. Mnoge namirnice se pripremaju ranije: žitarice ili mahunarke kuvaju se ranije i za rezervu drže u zamrzivaču u porcijama. Razni hlebovi se čuvaju i do 4 dana u frižideru. 

Vegetarijanska brza hrana 

U mnogim prodavnicama zdrave hrane i u supermarkteima možete kupiti razne produkte za brzu hranu bez mesa. To su vegetarijanski zamotuljci i duboko srznuti kolači, smrznuta testa od integralnog brašna, testa za slatke kolače, testo za picu, blanširano povrće za salate, hladna predjela, supe, limenke supe i povrća, sosevi, pirinač, duboko smrznuto povrće i travke, brzi prilozi 

Kuhinjski aparati 

Za vegetarijansko kuvanje postoje mnogi kućni aparati koji nam olakšavaju posao. Mlin za mlevenje žitarica je potreban i u domaćinstvu sa najmanjem brojem članova. Za sitnjenje povrća, krompira i oraha, lešnika, takođe nam treba mehanički mlin za mlevenje. Električni kuhinjski aparat za sečenje je potreban ako je porodica veća, ako ima 3 ili 4 člana, a za manje porodice dovoljni su mehanički aprati. 

(nastavak sledi)

Priredila Marta Pulman

Novembar 2009.

Vegetarijanskom ishranom se živi zdravije

Autor martapulman | 6 Nov, 2009, 11:34

Svaki početak je težak. Ako ste se odlučili da jedete manje mesa ili da meso ne jedete uopšte, način ishrane moći ćete samo lagano da menjate, ne odjednom. Radikalna promena ishrane može prouzrokovati probleme sa varenjem. Organizam mora postepeno da se prilagođava biljnoj ishrani, zato je najbolje da počnete korak po korak.

1. Za doručak jedite musli ili pahuljice.

2. Jedite više priloga kao što je krompir, pirinač, makarone, povrće i salate.

3. Uzimajte više integralnog hleba.

4. Preko dana jedite.

5 manjih obroka umesto 3 većih.

6. Povrće finije seckajte.

7. Kolače pripremajte sa integralnim brašnom i sa manje šećera. 

 

Priredila Marta Pulman

Novembar 2009.