Kako složiti idealnu kuhinju prema feng šuiju?

Autor martapulman | 6 Maj, 2010
Kuhinja je mesto kreiranja stvarnosti nas i naših ukućana, mesto biološke ravnoteže unutar koje prepoznajemo nekoliko važnih pojava kao što su vitalnost, produktivnost, fizičko i mentalno zdravlje.

Zato je naša kuhinja mesto o kojem treba više razmišljati, naime najčešće se i najviše pažnje posvećuje dnevnom boravku, jer tu primamo goste. Treba da osvestimo da je kuhinja mesto od posebne važnosti, a tada nam mogu pomoći sledeći saveti:


Nepovoljni uticaji.

Unutrašnjost kuhinje ne bi trebala biti dostupna pogledu nikoga ko ulazi u stan ili kuću.

Nije poželjno da prozor kuhinje bude na severu ili severozapadu.

Nije poželjno da je kuhinja smeštena na zapadnoj ili severnoj strani stana.
Nije povoljno kada kuhinja ima više od dva izvora svetla s dve strane sveta.
Ulaz u kuhinju ne bi smeo biti ometen nekim elementom kuhinje ili pak biti preuzak.
Nije dobro da je neki od kuhinjskih zidova zajednički s kupatilom ili toaletom.

 

Povoljni utjecaji.

Povoljno je kada je kuhinja smeštena  na južnu ili jugoistočnu stranu stana ili kuće.

Kuhinja ima dobru energiju ako joj svetlost dolazi s istoka ili pak s juga.
Kuhinja bi trebala biti postavljena što je više moguće u centralni deo stana.
Poželjno je da su zidovi ravni i bez izbočina te da je prostorija pravilnog oblika.
Kuhinjski zidovi trebaju biti obojeni svetlim bojama.

 

Sedam zlatnih pravila.

1. Štednjak i sudopera trebaju biti udaljeni jedan od drugog, tj. najbolje je ako su jedan nasuprot drugom ili da su odvojeni radnom površinom.

2. Dobro bi bilo da su radna površina i štednjak u središtu kuhinje, a sudopera na zapadnoj ili jugozapadnoj strani.

3. Najpovoljniji položaj frižidera bi bio u ostavi (dakle izvan kuhinje), a ako to nije moguće, tada bi ga trebalo postaviti uz severni zid.

4. Treba paziti da štednjak ili sudopera ne budu tačno ispod prozora.

5. Žitarice i mahunarke je poželjno držati na policama na severnom zidu.

6. Poželjno je imati što manje otvorenih polica na zidu i isto tako što manje visećih elemenata (ako imate police, najbolje je da budu zaobljenih uglova).

7. Dobro bi bilo da je radna površina tako smeštena da onaj ko kuva ima pregled ulaza u kuhinju, a istovremeno da se vrata ne otvaraju direktno na radnu površinu.

 

Često se događa da kuhinja nije idealno pozicionirana ili je teško ostvariti idealan raspored. To ne treba da nas obeshrabri, već treba da učinimo sve što možemo sa farbanjem zidova, rasporedom pokretnih predmeta (opreme) te s policama. Naravno, treba imati na umu da se sve može kompenzovati veštinom kuvanja, ljubavlju za ukućane i dobrim raspoloženjem. No, bitno je ne opremati kuhinju kao da je izložbeni prostor, već kuhinja mora da odiše radnom i živom atmosferom jer tu je početak stvaranja jedinstva među ukućanima i svojevrsna laboratorija stvaranja naših telesnih stanica, dobrih misli i potvrde sopstvene kreativnosti.

 

2 Komentari and 0 Trekbekovi - "Kako složiti idealnu kuhinju prema feng šuiju?"


    :) ja mislim da je moja idealna :) pozdrav, divan post ! ;)

    Autor nastasja am 06 Maj 2010, 18:16

    eee, moja je još daleko od idealne, ali biće.. valjda... pozdrav

    Autor martapulman am 07 Maj 2010, 17:14

 

Dodaj komentar





Zapamti me