Autor martapulman | 5 Maj, 2010, 13:40
Šolja kuvane bundeve, nekoliko seckanih suvih šljiva, nekoliko seckanih suvih kajsija, malo suvog groždja, kašičica susama, ječmene ili neke druge pahuljice (mogu se i malo usitniti po želji), 2 kašike ulja, 2 kašičice žutog šećera (naravno može maltex).
Sve se dobro umutiti i prave se kuglice. Kada se stave u pleh kašikom ih spljeskati da bi se dobio oblik okruglog keksa. Bolje da budu tanji - nekih 6-7 milimetara. Peku se na 200C - 15-20 minuta. Keks je srednje tvrdoće.
Prave se baš-baš brzo i lako.
Autor martapulman | 5 Maj, 2010, 13:26
3 šolje heljdinog brašna, 2 šolje pirinčanog brašna, 5 šolja integralnog pšeničnog brašna, pola šolje seckanog kikirikija, 1 kašika soli, 2 kašike ulja, seme susama.
Sve sastojke izmešati drvenom varjačom i postepeno dodati pet šolja tople vode. Zamesiti testo i ostaviti 24h da samo nadodje. Izručiti u dobro podmazan pleh. Hleb poravnati vlažnim rukama, posuti susamom i peći na 220 stepeni, od 45-60 minuta.
Autor martapulman | 16 Mar, 2010, 13:50
šolja kuvane bundeve, nekoliko seckanih suvih šljiva, nekoliko seckanih suvih kajsija,
malo suvog grožđa, kašičica susama, ječmene ili neke druge pahuljice, 2 vk ulja, 2 vk žutog šećera (može maltex).
Sve se dobro umutimo i napravimo kuglice. Kada ih stavimo u pleh kašikom ih spljeskamo da bi se dobio oblik okruglog keksa. Bolje da budu tanji - nekih 6-7 milimetara. Peku se na 200C 15-20 minuta. Keks je srednje tvrdoće. Prave se brzo i lako.
Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 20:56
1 šolja vode, 3 šolje ječmenog brašna, 1 mk soli, 1-2 kuvana krompira.
Sastojke umesimo i na dasci posutoj brašnom razvučemo tanko (oklagijom). Isečemo ih na komade, delove, i na vrelom ulju pečemo dok ne dobiju smeđu boju, oko 15 minuta.
Kada se ohlade one budu tvrđe, zato ih jedemo dok su vruće.
Autor martapulman | 26 Okt, 2009, 17:30
9 dkg ražanih pahulja, 18 dkg crnog ražanog brašna, 2 dl kiselog mleka, 2 dkg kvasca, 1 mk soli, 0,5 dl ulja.
Suve sastojke pomešamo i sjedinimo sa kiselim mlekom. Od tog testa oblikujemo dva pljosnata hleba i u prethodno zagrejanoj pećnici na srednjoj vatri ispečemo. Vrlo jednostavno!
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 15:19
(makrobiotički recept)
Pomešamo pola kaičice soli, 8 šolja brašna, 2 kašike ulja i vode da bi se formirala kugla koju gnječimo oko 300 puta. Stavimo testo u podmazan pleh i ostavimo 10 sati da naraste. Pečemo ga 15 minuta u rerni na 150 stepeni, a potom još oko sat vremena na 180 sepeni.