Autor martapulman | 8 Maj, 2010, 12:10
Sastojci za dve deblje savijače: 6 tankih kora za pitu, 200 gr mlevenog plavog maka, 2 dl mleka, malo cimeta, 2 kašike meda, ½ korice od limuna, desetak zrelih šljiva, 2-3 kašike ulja, 1 dl kisele vode.
Zagrejem mleko sa malo cimeta. Tik pre nego što se zakuva prelijemo njime mak. Umešamo med i narendanu limunovu koricu.
Premažemo jednu koru mešavinom ulja i vode. Na nju stavimo drugu koru koju isto tako premažemo. Rasporedimo pola nadeva od maka i po tome pola seckanih šljiva. Uvijemo u savijaču. Tu savijaču uvijemo u prethodno premazanu treću koru i stavimo ju u pleh obložen papirom za pečenje. Na isti način pripremimo i drugu savijaču.
Obe savijače premažemo preostalom tečnošću i stavimo da se peče u prethodno zagrejanu pećnicu. Pečemo 30-40 min na 180°C.
Autor martapulman | 30 Nov, 2009, 21:18
250 gr margarina, 2 šolje šećera, 1 šolje pavlake, 2 šolje maka, 2 šolje brašna, 1 vanilin šećer, ¾ praška za pecivo. (1 šolja je 250 ml)
Margarin, jaja sa šećerom i vanilin šećer ulupamo kao kremu, dodamo pavlaku, zatim 2 šolje maka i 2 šolje brašna, na kraju prašak za pecivo. Ulijemo u pleh posut brašnom i ispečemo ny 170-180 stepeni.
Autor martapulman | 18 Nov, 2009, 21:45
20 dkg mlevenog maka, 15 dkg kravljeg sira, 10 dkg šećera u prahu, 1,5 dl džema od kasjija, 50 dkg školjke-testenine, so, ulje.
Testeninu skuvmo u vodi, ocedimo, posolimo, nauljimo. Mleveni mak izmešamo sa šećerom u prahu i pospemo po testenini. Sir izmešamo sa džemom od kasjija (ili nekog drugog džema) i takođe prelijemo preko testenine. Sve izmešamo.
(isto može i sa orasima)
Autor martapulman | 17 Nov, 2009, 10:35
20 dkg kukuruznog brašna, 3 vk brašna, 15 dkg mlevenog maka, 20 dkg šećera, 3 jajeta, 1 prašak za pecivo.
Sastojke izmešamo sa toliko mleka da dobijemo testo gustine piškote. Ostavimo malo da odstoji, zatim dodamo penu od tri jajeta. Ispečemo na laganoj vatri.
Autor martapulman | 24 Okt, 2009, 13:21
1 šolja prosa, 1 šolja maka, 1 šolja suvog grožđa, 2 jabuke, 3 šolje vode.
U manju tepsiju stavimo proso, sirovo, zatim mak i suvo grožđe, te na površinu narendamo jabuke. Nalijemo vodom i na slaboj vatri otprilike 50 minuta pečemo. Dok se kuva, možda će zahtevati više vode.
Vrlo ukusna hrana, zdrava, ulepšava nam kosu, nokte.
Autor martapulman | 22 Okt, 2009, 18:01
1 šolja pirinča, 2 šolje vode, 1 vk maka, ulje.
Pirinač skuvamo uobičajno. Kada je napola skuvan, umešamo mak i dokuvamo. Zasladiti prema ukusu.
Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 20:33
1,5 kg jabuka, pakovanje kore za pitu, 15 dkg mlevenog maka, 2 kesice vanilin šećera, 1 kk cimeta, 1 kk mlevenog karanfilića, 5-6 dkg smeđeg šećera, istopljenog putera.
Jabuke narendamo, prodinstamo na kratko na malo putera, začinimo cimetom, karanfilićem, vanilin šećerom i šećerom. Tepsiju premažemom puterom i ređamo kore tako da svaku namažemo puterom i pospemo makom. Jabuku podelimo na tri dela, prvi deo stavimo nakon nekoliko listova, onda stavimo sledeće lisotve i njih namažemo puterom i pospemo makom kao prethodne, zatim dodamo jabuke i tako sve dok imamo materijala. Na porvšini treba da budu kore za pitu. U zagrejanoj rerni pečemo 20-25 minuta. Poslužimo pitu isečenu na kocke.
Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:11
Testenina - koju god želimo, 16 dg meda, 14 dg mlevenog maka.
Testeninu skuvamo i umešamo u nju, lagano, na toploj ringli bez poklopca šerpe, med, zatim mleveni mak. Drvenom kutlačom ćemo umešati sastojke, vrlo pažljivo. Poslužićemo toplo, a stavićemo ga posle u frižider.Ova testenina je malo vodenasta, tako da oni koji to ne vole umesto meda mogu da stave smeđi šećer.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 21:16
50 dkg ječma u zrnu ili ječmenih pahuljica, 1 l vode, 1 kk soli, 26 dk mlevenog maka, pekmez od kajsije, med.
Skuvamo na laganoj vatri sa vrlo malo soli zrna ječma koja smo prethodnu noć potopili u vodi. Naravno ako koristimo zobene pahuljice, to ne treba da se potapa. Sameljemo mak, izrendamo jabuke i sjedinimo to sa medom.Tepsiju sa višim zidom obložimo jednim slojem kuvanog ječma, na to stavimo sloj pekmeza od kajsija, zatim na to stavimo smesu meda-jabuke-maka. Onda ponavljamo te slojeve dok imamo materijala. Na vrhu treba da bude pekmez od kajsija, te onda tepsiju stavimo u vrelu rernu na 10 minuta. Najbolje da se tepsija obloži papirom za pečenje ili da se naulji i pospe hlebnim mrvicama.