Autor martapulman | 8 Maj, 2010, 12:13
(veganska kuhinja)
250 gr suvih šljiva bez koštica, 250 gr prosa, malo ječmenog slada ili smeđeg šećera prema ukusu, malo ulja.
Operemo šljive i kuvamo ih toliko da malo smekšaju. Vodu od kuvanja sačuvamo. Proso kuvamo 15 minuta. U vatrostalnu posudu stavimo malo ulja, kuvane šljive, pospemo šećerom ili sladom, a preko toga ide proso. Dodamo šoljicu vode u kojoj su se kuvale šljive. Pečemo na 150°C dok ne ispari voda i uhvati se korica na prosu. Može se jesti vruće ili hladno.
Autor martapulman | 23 Mar, 2010, 11:45
4 jajeta, 12 dkg šećera, 17 dkg brašna, 1 vk praška za pecivo, 2,5 dl ekstra devičanskog maslinovog ulja, 10 komada badema, 1 pomorandža, 1 limun.Šećer u prahu za posluživanje.
Citruse dobro operemo i stavimo ih u šerpu, sipamo vode toliko da prekrije voće, stavimo da provri, zatim smanjimo temperaturu i pustimo pola sata da lagano vri. Posle ih ocedimo i ostavimo da odstoje.U međuvremenu jaja i šećer mutimo mikserom 6-8 minuta. Dodamo brašno i prašak za pecivo. Dospemo maslinovo ulje i sa nekoliko opreznih pokreta izmešamo. Bademe ispržimo na suvoj tavi i grubo iseckamo, dodamo masi. Koru ohlađene pomorandže i limuna vrlo pažljivo odstranimo, zatim propasiramo voće u mikseru. Dodamo i njih u masu. Raspodelimo bademe i masu od citrusa u testu, zatim u nauljenu tepsiju obloženu papirom za pečenje prebacimo masu i otprilike tričetvrt do jedan sat pečemo. Viljuškom ćemo probati da li je pečeno. Ako bi površina previše dobijala crvenu boju, prekićemo je folijom.Nakon što se kolač ohladio pospemo ga šećerom u prahu.
Autor martapulman | 23 Mar, 2010, 11:36
15 dkg keksa (od integralnog brašna), 5 dkg putera, 80 dkg mekog sira, 20 dkg pavlake, 15 dkg šećera u prahu, 1 pakovanje vanilin šećera, 4 dkg skroba, 4 jajeta.
Puter za kalup ili tepsiju. Rernu zagrejemo na 180 stepeni. Tepsiju namažemo puterom i obložimo hartijom za pečenje. Kekse izmrvimo što sitnije (može i električno). Puter istopimo i dobro izmešamo sa keksom. Masu stavimo u tepsiju ili kalup za tortu i uz pomoć neke šolje dobro ih pritisnemo na dno da bude spljošteno. Pečemo u rerni 10 minuta na 160 stepeni.U međuvremenu meki sir, pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer izmešamo u glatku masu. Pojedinačno dodamo jaja toj masi i vrlo brzo dodamo i skrob.Masu namažemo na ispečenu podlogu za tortu i u rerni, na istoj temperaturi, pečemo 1 sat. Kolač odvojimo nožem od zidova kalupa i ostavimo da se ohladi.
Autor martapulman | 13 Jan, 2010, 12:12
(za 8 osoba)
500 gr zobenih pahulja, 1 kg kiselih jabuka, 100 gr grubo seckanih oraha, 100 gr putera, 2 mk mlevenog cimeta, prstohvat soli, hlebnih mrvica za posipanje tepsije.
Jabuke operemo i narendamo zajedno sa korom. Pomešamo sa zobenim pahuljicama, orasima i istopljenim puterom. Posolimo i dodamo cimet.
Tepsiju otprilike 25x35 cm namažemo puterom i pospemo hlebnim mrvicama, stavimo u nju smesu i raspodelimo po tepsiji. Pečemo 30 minuta na 180 stepeni. Ostavimo da se ohladi u tepsiji, zatim isečemo na kocke i poslužimo.
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 10:52
(veganski recept)
Sastojci za 12 osoba.
Veganska piškota: 3,5 čaše pirinčanog brašna, 3 čaše finog brašna, 2 mk praška za pecivo, 1 mk sodabikarbone, 4,5 dl jogurta od soje, 0,75 čaše ulja, 0,5 čaše sojinog mleka sa vanilom, 2 čaše šećera, 5 kapi arome od narandže, 2 mk sirćeta.
Za vegansku piškotu će nam trebati i papir za pečenje.
Krem od čokolade: 4 vk pirinčanog brašna, 6 dl sojinog mleka sa vanilom, 3 vk kakao praha, 2 čaše šećera u prahu, 25 gr margarina, 4 vk kakao praha, 1 mk instant kafe. 3 vk džema od kajsija.
Priprema veganske piškote.
Količina koja je navedena u receptu dovoljna je za dve torte.Uključimo rernu i stavimo u pleh papir za pečenje ili premažemo pleh puterom i brašnom. Suve sastojke pomešamo u jednoj zdeli, a vlažne u drugoj, zatim suve dodamo u vlažne i brzo ih izmešamo. Biće to gusta masa koja se može razvući. Ako je suviše suva, možemo da dodamo malo sojinog mleka. Premestimo masu u tepsiju tako da ne dodiruje krajeve. U vreloj rerni pečemo 5 minuta, zatim snizimo vatru na nižu, da ne bi testo izgorelo spolja. Posle pečemo još 15-20 minuta, i proveravamo viljuškom da li je testo prečeno; ako se ne lepi onda jeste. Ostavimo da se ohladi u tepsiji. Zatim je izvrnemo, skinemo papir za pečenje i isečemo u tri dela. Svaki deo presečemo vodoravno u dva dela (ovo ne moramo, ako hoćemo da su slojevi u torti deblji).
Priprema kreme od čokolade.
Pirinčano brašno kuvamo uz stalno mešanje zajedno sa 3 vk kakao praha, 1 mk instant kafe i sojinim mlekom od vanile dok se ne zgusne, zatim ostavimo da se prohladi. Dok se hladi, povremeno promešamo da se ne bi zgrudvalo.Margarin, šećer u prahu i kakao prah izlupamo u penu, i dodajemo kašiku po kašiku u prohlađeni krem od pirinačnog brašna.
Priprema torte.
Na dugačkoj tacni sastavimo tortu. Možemo da napravimo jednu višu ili dve niže torte, a u ovom drugom slučaju onda možemo da napravimo sa dva različita fila.Na dugačku tacnu stavimo prvi sloj piškote, tanko namažemo džemom od kajsija ili nekim drugim džemom (ribizla, malina, narandža), i premažemo slojem kreme. Stavimo sledeću piškotu, premažemo kremom, zatim sledi nova piškota i na kraju celu tortu premažemo kremom. Možemo da je ukrasimo komadićima čokolade, komadićima oraha ili šlagom.