Veganska torta od čokolade

Autor martapulman | 7 Nov, 2009

(veganski recept)

Sastojci za 12 osoba. 

Veganska piškota: 3,5 čaše pirinčanog brašna, 3 čaše finog brašna, 2 mk praška za pecivo, 1 mk sodabikarbone, 4,5 dl jogurta od soje, 0,75 čaše ulja, 0,5 čaše sojinog mleka sa vanilom, 2 čaše šećera, 5 kapi arome od narandže, 2 mk sirćeta.

Za vegansku piškotu će nam trebati i papir za pečenje.

Krem od čokolade: 4 vk pirinčanog brašna, 6 dl sojinog mleka sa vanilom, 3 vk kakao praha, 2 čaše šećera u prahu, 25 gr margarina, 4 vk kakao praha, 1 mk instant kafe. 3 vk džema od kajsija.

Priprema veganske piškote.

Količina koja je navedena u receptu dovoljna je za dve torte.Uključimo rernu i stavimo u pleh papir za pečenje ili premažemo pleh puterom i brašnom. Suve sastojke pomešamo u jednoj zdeli, a vlažne u drugoj, zatim suve dodamo u vlažne i brzo ih izmešamo. Biće to gusta masa koja se može razvući. Ako je suviše suva, možemo da dodamo malo sojinog mleka. Premestimo masu u tepsiju tako da ne dodiruje krajeve. U vreloj rerni pečemo 5 minuta, zatim snizimo vatru na nižu, da ne bi testo izgorelo spolja. Posle pečemo još 15-20 minuta, i proveravamo viljuškom da li je testo prečeno; ako se ne lepi onda jeste. Ostavimo da se ohladi u tepsiji. Zatim je izvrnemo, skinemo papir za pečenje i isečemo u tri dela. Svaki deo presečemo vodoravno u dva dela (ovo ne moramo, ako hoćemo da su slojevi u torti deblji).

Priprema kreme od čokolade.

Pirinčano brašno kuvamo uz stalno mešanje zajedno sa 3 vk kakao praha, 1 mk instant kafe i sojinim mlekom od vanile dok se ne zgusne, zatim ostavimo da se prohladi. Dok se hladi, povremeno promešamo da se ne bi zgrudvalo.Margarin, šećer u prahu i kakao prah izlupamo u penu, i dodajemo kašiku po kašiku u prohlađeni krem od pirinačnog brašna.

Priprema torte.

Na dugačkoj tacni sastavimo tortu. Možemo da napravimo jednu višu ili dve niže torte, a u ovom drugom slučaju onda možemo da napravimo sa dva različita fila.Na dugačku tacnu stavimo prvi sloj piškote, tanko namažemo džemom od kajsija ili nekim drugim džemom (ribizla, malina, narandža), i premažemo slojem kreme. Stavimo sledeću piškotu, premažemo kremom, zatim sledi nova piškota i na kraju celu tortu premažemo kremom. Možemo da je ukrasimo komadićima čokolade, komadićima oraha ili šlagom.  


8 Komentari and 0 Trekbekovi - "Veganska torta od čokolade"


    Odlicno, svaka cast...

    Autor sopran87 am 07 Nov 2009, 13:36

    Odličan recept!

    Autor sopran87 am 07 Nov 2009, 13:38

    sjajan recept. sličan koristim u ne-veganskom obliku. ovaj je idealan za predstojeće dane posta.
    Prijatno!

    Autor domacica am 07 Nov 2009, 14:15

    Drago mi je da vam se sviđa.

    Nego, htela sam nešto drugo da vas pitam, bilo koga sa ovog bloga. Naime otvorila sam drugi blog na blog.rs, i ne samo da mi ne dolazi na mejl link preko kojeg treba da potvrdim nalog, nego ne nalazim ni gde treba da prijavim to. Probala sam na forumu, ni tamo ne može, jer mi ne dolazi ni taj link na mejl... Jel zna neko da mi pomogne?

    Autor martapulman am 07 Nov 2009, 18:43

    pomoc@blog.co.yu

    na ovoj adresi ces dobiti pomoc :)

    Autor nastasja am 18 Nov 2009, 01:33

    info@blog.co.yu

    ili na ovoj :)

    Autor nastasja am 18 Nov 2009, 01:34

    hvala, nastasja, za info, baš mi treba.

    Autor martapulman am 18 Nov 2009, 21:18

    Hvala za recept, odlicna torta.

    Autor klementina am 20 Jan 2012, 17:01

 

Dodaj komentar





Zapamti me