Veganska torta od čokolade
Autor martapulman | 7 Nov, 2009(veganski recept)
Sastojci za 12 osoba.
Veganska piškota: 3,5 čaše pirinčanog brašna, 3 čaše finog brašna, 2 mk praška za pecivo, 1 mk sodabikarbone, 4,5 dl jogurta od soje, 0,75 čaše ulja, 0,5 čaše sojinog mleka sa vanilom, 2 čaše šećera, 5 kapi arome od narandže, 2 mk sirćeta.
Za vegansku piškotu će nam trebati i papir za pečenje.
Krem od čokolade: 4 vk pirinčanog brašna, 6 dl sojinog mleka sa vanilom, 3 vk kakao praha, 2 čaše šećera u prahu, 25 gr margarina, 4 vk kakao praha, 1 mk instant kafe. 3 vk džema od kajsija.
Priprema veganske piškote.
Količina koja je navedena u receptu dovoljna je za dve torte.Uključimo rernu i stavimo u pleh papir za pečenje ili premažemo pleh puterom i brašnom. Suve sastojke pomešamo u jednoj zdeli, a vlažne u drugoj, zatim suve dodamo u vlažne i brzo ih izmešamo. Biće to gusta masa koja se može razvući. Ako je suviše suva, možemo da dodamo malo sojinog mleka. Premestimo masu u tepsiju tako da ne dodiruje krajeve. U vreloj rerni pečemo 5 minuta, zatim snizimo vatru na nižu, da ne bi testo izgorelo spolja. Posle pečemo još 15-20 minuta, i proveravamo viljuškom da li je testo prečeno; ako se ne lepi onda jeste. Ostavimo da se ohladi u tepsiji. Zatim je izvrnemo, skinemo papir za pečenje i isečemo u tri dela. Svaki deo presečemo vodoravno u dva dela (ovo ne moramo, ako hoćemo da su slojevi u torti deblji).
Priprema kreme od čokolade.
Pirinčano brašno kuvamo uz stalno mešanje zajedno sa 3 vk kakao praha, 1 mk instant kafe i sojinim mlekom od vanile dok se ne zgusne, zatim ostavimo da se prohladi. Dok se hladi, povremeno promešamo da se ne bi zgrudvalo.Margarin, šećer u prahu i kakao prah izlupamo u penu, i dodajemo kašiku po kašiku u prohlađeni krem od pirinačnog brašna.
Priprema torte.
Na dugačkoj tacni sastavimo tortu. Možemo da napravimo jednu višu ili dve niže torte, a u ovom drugom slučaju onda možemo da napravimo sa dva različita fila.Na dugačku tacnu stavimo prvi sloj piškote, tanko namažemo džemom od kajsija ili nekim drugim džemom (ribizla, malina, narandža), i premažemo slojem kreme. Stavimo sledeću piškotu, premažemo kremom, zatim sledi nova piškota i na kraju celu tortu premažemo kremom. Možemo da je ukrasimo komadićima čokolade, komadićima oraha ili šlagom.
Odlicno, svaka cast...
Autor sopran87 am 07 Nov 2009, 13:36