Vegetarijansko kuvanje

Autor martapulman | 6 Nov, 2009

Vegetarijanska kuhinja ne zahteva ništa više vremena angažovanja od „obične“. Postoje brze hrane sa testeninom, pirinčem ili krompirom, kao i zalogaji i sendviči sa hlebom i salatom. Može se kuvati za celu porodicu kao i uobičajno. Može se pripremiti i velika gozba za praznike i za veliki broj ljudi.U početku će vam svakao biti ptrebno više vremena da primpremite neko jelo, jer treba da istražite šta radije spremate, šta više volite da jedete. Više vremena će trebati i onda ako ne želite sve da kupujete u supermarketu, nego želite da svratite i u prodavnice zdrave hrane ili u trgovine sa povrćem i voćem. Ali nakon izvesnog vremena sastavićete svoj repertoar, i onda će vam kuvanje bez mesa biti pravo zadovoljstvo. 

Priprema namirnica 

Kod zdrave ishrane je takođe važno da svakoga dana pripremamo hranu od svežih namirnica. Mnoge namirnice se pripremaju ranije: žitarice ili mahunarke kuvaju se ranije i za rezervu drže u zamrzivaču u porcijama. Razni hlebovi se čuvaju i do 4 dana u frižideru. 

Vegetarijanska brza hrana 

U mnogim prodavnicama zdrave hrane i u supermarkteima možete kupiti razne produkte za brzu hranu bez mesa. To su vegetarijanski zamotuljci i duboko srznuti kolači, smrznuta testa od integralnog brašna, testa za slatke kolače, testo za picu, blanširano povrće za salate, hladna predjela, supe, limenke supe i povrća, sosevi, pirinač, duboko smrznuto povrće i travke, brzi prilozi 

Kuhinjski aparati 

Za vegetarijansko kuvanje postoje mnogi kućni aparati koji nam olakšavaju posao. Mlin za mlevenje žitarica je potreban i u domaćinstvu sa najmanjem brojem članova. Za sitnjenje povrća, krompira i oraha, lešnika, takođe nam treba mehanički mlin za mlevenje. Električni kuhinjski aparat za sečenje je potreban ako je porodica veća, ako ima 3 ili 4 člana, a za manje porodice dovoljni su mehanički aprati. 

(nastavak sledi)

Priredila Marta Pulman

Novembar 2009.


1 Komentari and 0 Trekbekovi - "Vegetarijansko kuvanje"


    Vrlo korisno, super je!

    Autor sopran87 am 06 Nov 2009, 18:29

 

Dodaj komentar

Zapamti me