Autor martapulman | 15 Nov, 2009, 13:32
2 šolje pirinča, 4 šargarepe srednje veličine, so, biber, susamovo ulje.
Skuvamo pirinač prema srazmeri 2 šolje pirinča – 1-1,3 šolja vode. Kuva se oko 35 minuta. Očistimo šargarepe i dinstamo ih na susamovog ulju posoljene i pobiberene dok šargarepa ne smekša.
Pirinač prebacimo u tiganj, dodamo šargarepe, i nastavimo da dinstamo. Pirinač je gotov kada preuzme žutu boju šargarepe.
Pre posluženja ukrasimo jelo režnjevima kuvane šargrarepe.
Autor martapulman | 15 Nov, 2009, 13:21
50 dkg sojinih kocki, 3 vk ulja, 3 glavice crnog luka, 1 paradajz, 1 paprika, 3 vk mlevene paprike, 3 čena belog luka, kim, so.
Sojine kocke potopimo u vodi i skuvamo ih uobičajno. Crni luk isečemo na kockice i ispržimo ih na ulju da porumene, pospemo ih crvenom paprikom, i odmah dodamo sojine kocke. Posolimo i nastavimo da dinstamo. Dolijemo malo tečnosti i poklopljeno dinstamo dalje. Za nekih 10 minuta dodamo paprike isečene na trake i paradajz isečen na kocke, kim i izgnječeni beli luk. Dolijemo vode i na tihoj vatri skuvamo.Poslužimo uz ovo jelo taranu ili kuvani pirinač.
Autor martapulman | 4 Nov, 2009, 09:55
40 dkg pirinča, 10 dkg paradajz-pirea, 3 dkg putera, 6 dkg sira, 5 dkg badema, 3 vk ulja, 3 čena belog luka, bosiljak, so.
Beli luk i bademe iseckamo na sitno i dobro pomešamo sa uljem i bosiljkom. Sir narendamo. U paradjz-pire dodamo 9 dl vode, posolimo i u tome skuvamo pirinač da bude mekan. Na kraju dodamo u vreli pirinač puter, beli luk i bademe u ulju sa bosiljkom, i narendani sir.
Autor martapulman | 4 Nov, 2009, 09:42
(francuska kuhinja)
1-1,5 kg krompira, 0,5 dl ulja, 7 dl mleka, začini prema ukusu, malo rendanog sira na površinu.
Krompir oljuštimo, isečemo na kolutove i u jednoj zdeli izmešamo sa začinima i uljem. Stavimo u tepsiju i nalijemo mleko, vodeći računa o tome da mleko ne pređe polovinu krompira, jer bi tokom pečenja izvrilo. Pokrijemo alufolijom i pečemo i zagrejanoj pećnici na srednjoj vatri. U poslednjih deset minuta skinemo alufoliju i pospemo rendanim sirom površinu. Ali sir može i da izostane. Najbolji je dimljeni sir.
Zanimljivost kod ovog recepta je to da začine možemo sami da odaberemo, kao i da tu začinsku mešavinu možemo da prilagođavamo sezoni ili raznim prilikama.
Autor martapulman | 27 Okt, 2009, 21:25
20 dkg pasulja, 1 šolja pšenice, 1 glavica crni luka, 2 čena belog luka, 1 lovorov list, 1 paradajz (ili 2 vk paradajz-pirea), 1 zelena paprika, 2 šargarepe, 1 celer, peršunov list, 2-3 vk brašna, voda.
Preko noći ostavimo pasulj i pšenicu u vodi. Sutradan kuvamo pasulj i pšenicu u istom loncu jedan sat. Zatim prodinstamo povrće, crni luk isečen na kockice, beli luk zgnječen, šargarepu isečenu na kolutove. Nakon toga celer i peršunov list dodamo u pasulj, nalijemo vode, ubacimo i lovorov list, začine, te kuvamo dalje dok se povrće ne smekša. Možemo od brašna i vode da napravimo na kraju tanku zapršku.
Autor martapulman | 27 Okt, 2009, 21:19
25 dkg pirinča, 2 vk putera, rendanog tvrdog sira prema ukusu, 1 kocka za supu, 2 manje glavice crnog luka, so, peršunov list.
Crni luk fino isitnimo i dinstamo ga dok ne porumeni, zatim dodamo prethodno opran i oceđen pirinač i mešamo dok ne pobeli. U 5 dl vode rastvorimo kocku za supu, dodamo u pirinač i kuvamo sve na laganoj vatri. Zatim dodamo i rendani tvrdi sir, i posle još neko vreme kuvamo sve dok se sir sasvim ne rastopi. Pre nego što skinemo jelo sa ringle, dodamo peršunov list.
Autor martapulman | 24 Okt, 2009, 13:14
Pola kg pečuraka, 2 jajeta, hlebne mrvice, brašno, ulje.
Pečurke opreremo i uvaljamo ih brašno, jaje i hlebne mrvice. Ispečemo ih na vrelom ulju.
Moram da priznam kako nerado spremam jela koja zahtevaju brašno, kao što je i ovde potrebno za pohovanje. Zato recimo koristim integralno brašno i kad je to u receptu napomenuto, ali i kad nije. Zasad nijedno jelo nije ispalo loše zbog zamene belog brašna za integralno.
Autor martapulman | 24 Okt, 2009, 13:10
1 kg karfiola, 1 glavica crnog luka, paprika, ulje, so.
Karfiol razdvojimo na cvetove i operemo ih. Crni luk fino isitnimo, propržimo na ulju i pospemo paprikom, zatim dodamo karfiol. Dolijemo vrlo malo vode i dinstamo dok povrće ne smekša. Poslužimo uz ovo jelo pirinač ili krompir.
Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 13:35
25 dkg pirinča, 15 dkg pečuraka, 4 zelene paprike, 1 glavica crnog luka, puter, mlevena crvena paprika, majoran, biber, so.
Crni luk isečemo na sitno, propržimo na ulju, pospemo ga crvenom paprikom i dodamo pečurke isečane tanko. Zelene paprike isečemo na kolutove i zajedno dinstamo još nekoliko minuta. Onda oceđen pirinač dodamo povrću, dodamo i majoran, so, biber, te nalijemo 6 dl vode i dinstamo jelo dok ne smekša.
Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 13:38
(arapski recept)
500 gr patlidžana, 300 gr paradajza, rendanog sira prema želji, ulje, so.
Patlidžane oljuštene ili neoljuštene isečemo uzduž na režnjeve poput šnicli. Na malo ulja propržimo im obe strane. U vatrostalnu posudu poređamo jedan deo patlidžana, na njega stavimo paradajz isečen na šnite-kolutove, zatim pospemo rendanim sirom. Pravimo takve slojeve dok imamo materijala. Na porvšini treba da bude sir. U vreloj pećnici pečemo 20-25 minuta.
Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:20
1 crvena mesnata paprika, 1 mesnata zelena paprika, 80 dkg kupusa, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 vk ulja, 2 vk paradajz-pirea, 2 vk soja sosa, so.
Kupus i papriku isečemo na tanke režnjeve, crni luk prodinstamo u malo vode i dodamo ulje, papriku, kupus i začine. Dinstamo ga dok ne smekša sasvim, te ga malo zapečemo na svom softu. Uz njega možemo da poslužimo kuvani pirinač.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 21:12
8 krompira, ½ mk soli, 1 vk maslinovog ulja, 1 vk svežeg bosiljka ili ruzmarina vrlo isitnjenog.
Krompir oljuštimo i isečemo na kocke. Dobro promešamo sa ostalim sastojcima i ispečemo ih u reerni na 180-190 stepeni C.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 19:10
4 veća krompira, 2-3 jajeta, ploške tvrdog sira, 2 veća paradajza, 1 pavlaka razređena sa jogurtom, ulje, so.
Krompir skuvamo u ljusci, oljuštimo i isečemo na kolutove. U uljem podmazan pleh poređamo red krompira, red kuvanog jajeta takođe narezanog na kolutove, ploške sira i paradajz na kolutove. Na površinu stavimo pavlaku sa jogurtom, ali može i sama pavlaka, zatim u rerni ispečemo dok ne porumeni.