Kupus u rerni
Autor martapulman | 15 Nov, 2009(holandsko jelo)
1,5 kg kupusa, 150 gr krompira, 4 crna luka, 40 gr putera, 125 ml supe od povrća, 300 gr gaude, so, biber.
Kupus operemo i odstranimo spoljne listove uobičajno. U velikom loncu pristavimo vodu da se kuva, posolimo i stavimo u nju listove kupusa koje kuvamo u tome 2 minuta. Onda listove ocedimo i ostavimo da se ohlade.
Krompir oljuštimo i isečemo na kockice. Crni luk isečemo u režnjeve. Gaudu narendamo. Lisotve kupusa grubo iscepkamo.
U većem tiganju zagrejemo puter i na tome izdinstamo crni luk. Ostale sastojke dodamo, bez gaude, i nekih 45 minuta kuvamo poklopljeno.
Rernu zagrejemo na 200 stepeni. Vatrostalni sud namažemo puterom i masu od kupusa ulijemo u sud. Gaudu pospemo po površini i zapečemo u rerni 12 minuta.