Gibanica na bugarski način

Autor martapulman | 4 Dec, 2009, 14:34

8 kora za pitu, 25 dkg fete, 25 dkg mekanog sira, 1 vk pavlake, 2 jajeta, so i eventualno peršunov list po želji.

 

Okruglu vatrostalnu posudu nauljimo i zagrejemo pećnicu na 180 stgepeni. Na dno posude stavimo 2 kore za pitu. Namažemo malo ulja na kore, rasporedimo mešavinu od fete, jaja, sira i pavlake, zatim 4 kore iskidamo i uvaljamo ih u tu masu kao neke knedle. Začinimo masu prema želji. Na kraju pokrijemo površinu sa preostale 2 kore i premažemo jajima. Pečemo u prećnici 25 minuta.

Šopska salata

Autor martapulman | 4 Dec, 2009, 14:30

(bugarska kuhinja)

 

2-3 veće mesnate zelene paprike, 3-4 paradajza, 1 duguljasti krastavac, 1 glavica crnog luka, maslinovo ulje, ovčiji sir (najbolji onaj bugarski, koji se zove sirene).

 

Povrće isečemo na veće komade i izmešamo ih u nekoj zdeli. Dodamo malo maslinovog ulja i rasporedimo ih po tanjirićima. Na površinu narendamo ovčijeg sira. Prema želji solimo.

 

Vegetarijanske punjene paprike

Autor martapulman | 2 Dec, 2009, 14:38

14-18 paprika, 30 dkg smeđeg pirinča, 25 dkg pečuraka, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 8 dl soka od paradajza, 3 vk brašna, 2 vk pavlake, 5 vk ulja, 1 vk majorana, bosiljak, so.

 

Paprike očistimo i kuvamo ih u vreloj vodi 2-3 minuta da malo smekšaju, jer će tako biti lakše da ih punimo. Pirinač možemo prethodno potopiti u slanoj vodi. Crni i beli luk prodinstamo na ulju, zatim dodamo iseckane pečurke, pirinač i začine, te ih napola skuvamo.

Za to vreme se paprike ohladile i napunićemo ih ovom smesom, tako da ne budu sasvim pune, jer će pirinač još da nabubri kasnije. U nauljenu tepsiju ređamo punjene paprike, stavljamo lepo jednu pored druge. Sok od paradajza posolimo, izmešamo sa brašnom i pavlakom, te prelijemo paprike sa tim. U vreloj pećnici “pečemo” sve dok pirinač ne smekša. Poslužimo punjene paprike sa pavlakom.

  
«Prethodni   1 2