Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 16:26
2 šolje smeđeg pirinča, 2 vk ulja, garam masala*, 1-2 šolje oraha; može grublje mlevenih, isitnjen peršunov list.
Skuvamo pirinač i pre nego što ga poslužimo dodamo orahe, dobro promešamo, površinu pospemo sitno seckanim peršunovim lićem.
* Garam masala recept možete naći pod tagom začini.
Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 13:37
(ruski recept)
25 dkg cvekle, 2 jabuka, 5 dkg mlevenih oraha, 1 čen belog luka, so, biber, šećer, limunov sok, 6 dkg majoneza, mirođija.
Cveklu izrendamo, beli luk pomešamo sa mlevenim orasima. Posolimo, pobiberimo, pošećerimo i sipati limunov sok, zatim umešamo majonez. Time prelijemo cvekle i pospemo površinu sitno iseckanom mirođijom. Vrlo je ukusno.
Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 13:35
25 dkg pirinča, 15 dkg pečuraka, 4 zelene paprike, 1 glavica crnog luka, puter, mlevena crvena paprika, majoran, biber, so.
Crni luk isečemo na sitno, propržimo na ulju, pospemo ga crvenom paprikom i dodamo pečurke isečane tanko. Zelene paprike isečemo na kolutove i zajedno dinstamo još nekoliko minuta. Onda oceđen pirinač dodamo povrću, dodamo i majoran, so, biber, te nalijemo 6 dl vode i dinstamo jelo dok ne smekša.
Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 13:27
25 dkg soja granule, 4-5 čena belog luka, 1 jaje, 2 vk sitno seckanog peršunovog lista, 1 nakvašena zemička, 2 mk mlevene crvene paprike, četvrt mk bibera, pola mk začinske soli, so, ulje.
Granule soje i zemičku potopimo, zatim iscedimo. Sameljemo, onda umešamo izgnječen beli luk, jaje, peršunov list, papriku, so i začinsku so, 2-3 vk ulja. Vlažnim rukama oblikujemo faširane šnicle i na vrelom ulju ih ispečemo da budu reš crvene. Možemo ih poslužiti i tople i hladne.
Autor martapulman | 22 Okt, 2009, 18:01
1 šolja pirinča, 2 šolje vode, 1 vk maka, ulje.
Pirinač skuvamo uobičajno. Kada je napola skuvan, umešamo mak i dokuvamo. Zasladiti prema ukusu.
Autor martapulman | 22 Okt, 2009, 17:52
(engleski recept)
1 kg krompira, 5 dkg putera, so, peršunov list.
Krompir oljuštimo i skuvamo ga celog, u slanoj vodi. Posle ga ocedimo i stavimo ga vrelog na tanjir, prelijemo ga toplim puterom, ne vrelim. Na kraju možemo da ga pospemo sitno seckanim peršunovim lišćem.
Autor martapulman | 22 Okt, 2009, 17:35
(veganski recept)
3,5 pakovanje zobenih pahuljica, 1 glavica sitno iseckanog crnog luka, ¼ šolje soja sosa, ½ šolje mlevenog suncokreta, malo mlevenog kumina, beli luk, 2 šolje vode, list peršuna, paprika isečena na sitne kocke.
Sve sastojke stavimo u šerpu, promešamo i kuvamo 15 minuta. Kada se skuvano ohladi napravimo pogačice, stavimo ih u tanko nauljenu tepsiju i ispečemo.
Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 20:33
1,5 kg jabuka, pakovanje kore za pitu, 15 dkg mlevenog maka, 2 kesice vanilin šećera, 1 kk cimeta, 1 kk mlevenog karanfilića, 5-6 dkg smeđeg šećera, istopljenog putera.
Jabuke narendamo, prodinstamo na kratko na malo putera, začinimo cimetom, karanfilićem, vanilin šećerom i šećerom. Tepsiju premažemom puterom i ređamo kore tako da svaku namažemo puterom i pospemo makom. Jabuku podelimo na tri dela, prvi deo stavimo nakon nekoliko listova, onda stavimo sledeće lisotve i njih namažemo puterom i pospemo makom kao prethodne, zatim dodamo jabuke i tako sve dok imamo materijala. Na porvšini treba da budu kore za pitu. U zagrejanoj rerni pečemo 20-25 minuta. Poslužimo pitu isečenu na kocke.
Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 20:27
1,5 kg jabuka, pakovanje kore za pitu, 15 dkg mlevenih oraha, 2 kesice vanilin šećera, 1 kk cimeta, 1 kk mlevenog klinčića, 5-6 dkg smeđeg šećera, istopljenog putera. Jabuke narendamo, prodinstamo na kratko na malo putera, začinimo cimetom, klinčićem, vanilin šećerom i šećerom. Tepsiju premažemom puterom i ređamo kore tako da svaku namažemo puterom i pospemo orasima. Jabuku podelimo na tri dela, prvi deo stavimo nakon nekoliko listova, onda stavimo sledeće lisotve i njih namažemo puterom i pospemo orasima kao prethodne, zatim dodamo jabuke i tako sve dok imamo materijala. Na porvšini treba da budu kore za pitu. U zagrejanoj rerni pečemo 20-25 minuta. Poslužimo pitu isečenu na kocke, a možemo u jabuke da narendamo i malo kore od limuna.
Vrlo je sličan i recept Savijače sa jabukama i makom.
Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 13:38
(arapski recept)
500 gr patlidžana, 300 gr paradajza, rendanog sira prema želji, ulje, so.
Patlidžane oljuštene ili neoljuštene isečemo uzduž na režnjeve poput šnicli. Na malo ulja propržimo im obe strane. U vatrostalnu posudu poređamo jedan deo patlidžana, na njega stavimo paradajz isečen na šnite-kolutove, zatim pospemo rendanim sirom. Pravimo takve slojeve dok imamo materijala. Na porvšini treba da bude sir. U vreloj pećnici pečemo 20-25 minuta.
Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 10:04
2 jabuke, 8 Petit Beurre keksa, 1 šoljice suvog grožđa, 2 kašike meda, vanilin šećer, 1 puding od vanile.
Jabuke izrendamo. U dno činijice u kojoj ćemo posle služiti poslasticu stavimo do pola rendane jabuke pomešane sa suvim grožđem, stavimo na to kašiku meda, malo vanilin šećera, pa izmrvimo bogato kekse na to. Pokrijemo rendanom jabukom i na kraju prelijemo pudingom od vanile, kojeg smo prethodno skuvali prema uputstvu i koji se malo rashladio, ne potpuno, jer je važno da jabuke prelijemo dok je puding topao.
Recimo ja obično stavljam na svaku jabuku po 4 keksa, ali može i više. Srazmera je ovakva: 1 jabuka-4 keksa-pola šolje grožđa-1 kašika meda.
Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:22
3-4 veće šargarepe, 1 veća glavica crnog luka, 1 manja glavica celera, 2-4 čena belog luka, 2 manja paradajza, 1 šolja pirinča, so, biber, indijska mešavina začina, ulje.
U velikoj šerpi stavimo 6-7 vk ulja da se ugreje. Šargarepu, crni luk, celer isečemo na kockice i kada se ulje ugrejalo ubacimo prvo crni luk, zatim šragarepu koju pustimo da malo porumeni, pa onda ubacimo i celer, te dalje dinstamo dok se ne oseti miris celera. Tada posolimo i nalijemo otprilike 1 l vode, dodamo bogatu količinu mešavine začina i ostavimo da provri. Otprilike nakon 15 minuta dodajemo paradajz i pirinač, dodamo još soli i kuvamo dok pirinač ne smekša (oko 20-25 minuta). Možemo dodavati vode ako zatreba.
Indijsku mešavinu začina pravimo sami, a ja ću ovde na blogu da vam u najskorije vreme postavim nekoliko vrsta tih mešavina. Vrlo je zabavno spremati ih, videćete.Ipak, umesto indijske mešavine začina može da posluži i kurkuma, koju možemo da kupimo u svim prodavnicama zdrave hrane. Veće pakovanje košta otprilike nekih 350 dinara, a traje nam cele godine.
Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:20
1 crvena mesnata paprika, 1 mesnata zelena paprika, 80 dkg kupusa, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 vk ulja, 2 vk paradajz-pirea, 2 vk soja sosa, so.
Kupus i papriku isečemo na tanke režnjeve, crni luk prodinstamo u malo vode i dodamo ulje, papriku, kupus i začine. Dinstamo ga dok ne smekša sasvim, te ga malo zapečemo na svom softu. Uz njega možemo da poslužimo kuvani pirinač.
Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:12
Testenina - koju god želimo, 16 dg meda, 14 dg mlevenog oraha.
Testeninu skuvamo i umešamo u nju, lagano, na toploj ringli bez poklopca šerpe, med, zatim mlevene orahe. Drvenom kutlačom ćemo umešati sastojke, vrlo pažljivo. Poslužićemo toplo, a stavićemo ga posle u frižider.Ova testenina je malo vodenasta, tako da oni koji to ne vole umesto meda mogu da stave smeđi šećer.Ovo jela se sprema isto kao i “Testenina sa makom”, samo se 14 dg maka zameni sa 14 dg oraha.
Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:11
Testenina - koju god želimo, 16 dg meda, 14 dg mlevenog maka.
Testeninu skuvamo i umešamo u nju, lagano, na toploj ringli bez poklopca šerpe, med, zatim mleveni mak. Drvenom kutlačom ćemo umešati sastojke, vrlo pažljivo. Poslužićemo toplo, a stavićemo ga posle u frižider.Ova testenina je malo vodenasta, tako da oni koji to ne vole umesto meda mogu da stave smeđi šećer.