Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 21:16
50 dkg ječma u zrnu ili ječmenih pahuljica, 1 l vode, 1 kk soli, 26 dk mlevenog maka, pekmez od kajsije, med.
Skuvamo na laganoj vatri sa vrlo malo soli zrna ječma koja smo prethodnu noć potopili u vodi. Naravno ako koristimo zobene pahuljice, to ne treba da se potapa. Sameljemo mak, izrendamo jabuke i sjedinimo to sa medom.Tepsiju sa višim zidom obložimo jednim slojem kuvanog ječma, na to stavimo sloj pekmeza od kajsija, zatim na to stavimo smesu meda-jabuke-maka. Onda ponavljamo te slojeve dok imamo materijala. Na vrhu treba da bude pekmez od kajsija, te onda tepsiju stavimo u vrelu rernu na 10 minuta. Najbolje da se tepsija obloži papirom za pečenje ili da se naulji i pospe hlebnim mrvicama.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 21:14
1 šolja pirinča po osobi.
Za 1 šolju pirinča uzimamo 2,5 puta veću količinu vode i prstohvat soli, te kuvamo dok ne ispari voda, što je otprilike ¾ sata.
Sporije se kuva od belog pirinča, ali je smeđi daleko hranljiviji i ukusniji. Poslužimo smeđi pirinač uz razno voće, med-mak, semenje u ulju.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 21:12
8 krompira, ½ mk soli, 1 vk maslinovog ulja, 1 vk svežeg bosiljka ili ruzmarina vrlo isitnjenog.
Krompir oljuštimo i isečemo na kocke. Dobro promešamo sa ostalim sastojcima i ispečemo ih u reerni na 180-190 stepeni C.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 20:27
15 dkg zobenih pahuljica, kuvani krompir, rendane šargarepe, iseckan crni luk, izrendan beli luk, 1 režanj suvog hleba, perunov list, so.
Zobene pahuljice natopimo u toploj vodi na nekih pola sata. Ako ostane vode na njima, to odlijemo i dodamo im izgnječen krompi, natopljen hleb i začine. Nauljenim rukama formiramo faširane šnicle koje pomalo spoljštimo. Poređamo ih u tepsiju i spečemo.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 20:22
3 šargarepe, 2 korena peršuna zajedno sa zelenišem, pola kelerabe, 2 krompira, 1 manji celer, 2 kk natopljenog lanenog semena, 2 glavice crnog luka, 2 zemičke, majoran, crvena mlevena paprika, hlebne mrvice, ulje, voda, so.
U slanoj vodi skuvamo povrće. Ocedimo ih od vode i izgnječimo viljuškom ili izmiksamo. Prodinstamo na ulju sitno isečen crni luk. U jednoj posudi pomešamo povrće, zemičke koje smo natopili ali ih iscedili, crni luk, začine i laneno seme. Napravimo pogačice od smese i dobro ih uvaljamo u hlebne mrvice, zatim ih stavimo u nauljen pleh i ispečemo.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 19:10
4 veća krompira, 2-3 jajeta, ploške tvrdog sira, 2 veća paradajza, 1 pavlaka razređena sa jogurtom, ulje, so.
Krompir skuvamo u ljusci, oljuštimo i isečemo na kolutove. U uljem podmazan pleh poređamo red krompira, red kuvanog jajeta takođe narezanog na kolutove, ploške sira i paradajz na kolutove. Na površinu stavimo pavlaku sa jogurtom, ali može i sama pavlaka, zatim u rerni ispečemo dok ne porumeni.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 15:19
(makrobiotički recept)
Pomešamo pola kaičice soli, 8 šolja brašna, 2 kašike ulja i vode da bi se formirala kugla koju gnječimo oko 300 puta. Stavimo testo u podmazan pleh i ostavimo 10 sati da naraste. Pečemo ga 15 minuta u rerni na 150 stepeni, a potom još oko sat vremena na 180 sepeni.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 10:39
(veganski recept)
2 čaše pšenice, 4 šolje vode.
Pšenicu proberemo, operemo i potopimo preko noći. Sutradan ga ocedimo i stavimo da se kuva u duploj količini vode 1-1,5h vremena. Kuvamo ga pod poklopcem kao i pirinač. Gotovo je kada se unutrašnja bela strana zrna izvrne.
Neće biti mekana kao beli pirinač, zato moramo da ga žvaćemo duže. Vrlo je ukusna kao prilog, kao dodatak supama ili pasulju, ili za doručak sa makom, medom.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 00:45
(holandska kuhinja)
Kačamak po želji, so, ruzmarin, bosiljak, peršun, nana, vlašac, origano i jogurt za preliv.
Skuvamo kačamak u posoljenoj vodi. Čim počne da se zgušnjava, dodamo naseckane začine. Kada bude gotov izlijemo ga u kalup koji želimo i kada se ohladi narežemo ga.
Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 00:30
Autor martapulman | 18 Okt, 2009, 23:45
(veganski recept)
800 gr šampinjona, 200 gr paradajz-pirea, 100 gr crnog luka, 2 dl ulja, 1 limun, 3 lovorova lista, so, biber.
Pečurke isečemo, luk isitnimo i prodinstamo na ulju, dodamo lovorov list, limunov sok i pečurke. Na umerenoj vatri pržimo, dinstamo. Pred kraj dodamo so, biber. Ostavimo da se ohladi. Vrlo je ukusan hladan uz prženicu, dvopek.