Autor martapulman | 8 Nov, 2009, 16:15
(irska kuhinja)
600 gr krompira isečenog u kocke, 300 gr kelja isečenog na tanke pruge, 1 pavlaka ili kajmak, 50 gr putera, so, biber, muskatni orašić.
Prodinstamo posebno krompir, posebno kelj. Nakon dinstanja krompir izgnječimo viljuškom, dodamo pavlaku i puter. Promešamo i dodamo kelj, solimo, biberimo i začinimo muškatnim oraščićem.
Tradicionalno irsko jelo, krompir pire sa keljom. Uz irska jela se gotovo uvek vezuju neka verovanja, a tako i uz ovo jelo.
Nekada davno su devojke uveče na dan Svisvetih stavljale nekoliko kašika ovoga jela, kolkanona, u čarape, i ostaviljale čarape da vise na kvaki od ulaznih vrata. Onaj ko je prvi ušao na vrata, taj je trebao da postane njihov budući dragi.
Drugo verovanje vezano za ovo jelo je takođe vezano za traganje za mužem. Devojke iz sela su trebale zavezanih očiju iz gomilice kupusa da odaberu po jedan, a ta glavica kupusa je opisivala njihovog budućeg, u smislu: debeo, nabijen, dugačak, dlakav, itd. U tome se nalaze takođe i neskriveni erotski elementi, je li? Ali ne treba odmah pomisliti na rđavo…
I to nije još kraj, jer se u pripremljeni colcannon stavljao još i prsten, a onaj ko bi taj prsten pronašao trebao je prvi među okupljenima da se ženi ili udaje.
Autor martapulman | 8 Nov, 2009, 15:57
(iz perioda oko 1800)
2 vk putera, 1 manja glavica crnog luka, 6 većih kuvanih krompira, ulje, so, biber.
Krompir oljuštimo i isečemo na kocke, crni luk takođe isečemo na kockice. Puter zagrejemo na ulju, dodamo luk, prodinstamo i skinemo sa ringle.
Tiganj očistimo i zagrejemo u njemu ulje, dodamo krompir i pržimo mešajući dok ne postane smeđ. Odlijemo ulje i dodamo luk, posolimo, pobiberimo.
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 10:52
(veganski recept)
Sastojci za 12 osoba.
Veganska piškota: 3,5 čaše pirinčanog brašna, 3 čaše finog brašna, 2 mk praška za pecivo, 1 mk sodabikarbone, 4,5 dl jogurta od soje, 0,75 čaše ulja, 0,5 čaše sojinog mleka sa vanilom, 2 čaše šećera, 5 kapi arome od narandže, 2 mk sirćeta.
Za vegansku piškotu će nam trebati i papir za pečenje.
Krem od čokolade: 4 vk pirinčanog brašna, 6 dl sojinog mleka sa vanilom, 3 vk kakao praha, 2 čaše šećera u prahu, 25 gr margarina, 4 vk kakao praha, 1 mk instant kafe. 3 vk džema od kajsija.
Priprema veganske piškote.
Količina koja je navedena u receptu dovoljna je za dve torte.Uključimo rernu i stavimo u pleh papir za pečenje ili premažemo pleh puterom i brašnom. Suve sastojke pomešamo u jednoj zdeli, a vlažne u drugoj, zatim suve dodamo u vlažne i brzo ih izmešamo. Biće to gusta masa koja se može razvući. Ako je suviše suva, možemo da dodamo malo sojinog mleka. Premestimo masu u tepsiju tako da ne dodiruje krajeve. U vreloj rerni pečemo 5 minuta, zatim snizimo vatru na nižu, da ne bi testo izgorelo spolja. Posle pečemo još 15-20 minuta, i proveravamo viljuškom da li je testo prečeno; ako se ne lepi onda jeste. Ostavimo da se ohladi u tepsiji. Zatim je izvrnemo, skinemo papir za pečenje i isečemo u tri dela. Svaki deo presečemo vodoravno u dva dela (ovo ne moramo, ako hoćemo da su slojevi u torti deblji).
Priprema kreme od čokolade.
Pirinčano brašno kuvamo uz stalno mešanje zajedno sa 3 vk kakao praha, 1 mk instant kafe i sojinim mlekom od vanile dok se ne zgusne, zatim ostavimo da se prohladi. Dok se hladi, povremeno promešamo da se ne bi zgrudvalo.Margarin, šećer u prahu i kakao prah izlupamo u penu, i dodajemo kašiku po kašiku u prohlađeni krem od pirinačnog brašna.
Priprema torte.
Na dugačkoj tacni sastavimo tortu. Možemo da napravimo jednu višu ili dve niže torte, a u ovom drugom slučaju onda možemo da napravimo sa dva različita fila.Na dugačku tacnu stavimo prvi sloj piškote, tanko namažemo džemom od kajsija ili nekim drugim džemom (ribizla, malina, narandža), i premažemo slojem kreme. Stavimo sledeću piškotu, premažemo kremom, zatim sledi nova piškota i na kraju celu tortu premažemo kremom. Možemo da je ukrasimo komadićima čokolade, komadićima oraha ili šlagom.
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 10:50
Sastojke za vegansku piškotu možete pronaći u receptu “Veganska torta od čokolade” pod tagom “nedeljni kolač”.
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 09:55
(Scotch pancake)
225 gr brašna, 1 mk praška za pecivo, 50 g šećera, 2 jajeta, 275 ml meka, ulje.
Poslužimo palačinke tople, sa kompotom. Premažimo ih puterom.
Iako se recepti za palačinke nalaze pod tagom “pite i lepinje”, one su za mene ipak ručkovi, ponekad večere, ali svakako obrok, a ne desert. Slatkim palačinkama poput ovog recepta vrlo pristaju bistre supe od povrća, kao što je recimo supa od graška.
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 09:43
(Pannekoek)
20 dkg brašna, 1 mk praška za pecivo, prstohvat soli, 2 jajeta, puter.
Osnovni recept.
Iako se recepti za palačinke nalaze pod tagom “pite i lepinje”, one su za mene ipak ručkovi, ponekad večere, ali svakako obrok, a ne desert. Slatkim palačinkama poput ovog recepta vrlo pristaju bistre supe od povrća, kao što je recimo supa od graška.
Autor martapulman | 6 Nov, 2009, 11:39
Vegetarijanska kuhinja ne zahteva ništa više vremena angažovanja od „obične“. Postoje brze hrane sa testeninom, pirinčem ili krompirom, kao i zalogaji i sendviči sa hlebom i salatom. Može se kuvati za celu porodicu kao i uobičajno. Može se pripremiti i velika gozba za praznike i za veliki broj ljudi.U početku će vam svakao biti ptrebno više vremena da primpremite neko jelo, jer treba da istražite šta radije spremate, šta više volite da jedete. Više vremena će trebati i onda ako ne želite sve da kupujete u supermarketu, nego želite da svratite i u prodavnice zdrave hrane ili u trgovine sa povrćem i voćem. Ali nakon izvesnog vremena sastavićete svoj repertoar, i onda će vam kuvanje bez mesa biti pravo zadovoljstvo.
Priprema namirnica
Kod zdrave ishrane je takođe važno da svakoga dana pripremamo hranu od svežih namirnica. Mnoge namirnice se pripremaju ranije: žitarice ili mahunarke kuvaju se ranije i za rezervu drže u zamrzivaču u porcijama. Razni hlebovi se čuvaju i do 4 dana u frižideru.
Vegetarijanska brza hrana
U mnogim prodavnicama zdrave hrane i u supermarkteima možete kupiti razne produkte za brzu hranu bez mesa. To su vegetarijanski zamotuljci i duboko srznuti kolači, smrznuta testa od integralnog brašna, testa za slatke kolače, testo za picu, blanširano povrće za salate, hladna predjela, supe, limenke supe i povrća, sosevi, pirinač, duboko smrznuto povrće i travke, brzi prilozi
Kuhinjski aparati
Za vegetarijansko kuvanje postoje mnogi kućni aparati koji nam olakšavaju posao. Mlin za mlevenje žitarica je potreban i u domaćinstvu sa najmanjem brojem članova. Za sitnjenje povrća, krompira i oraha, lešnika, takođe nam treba mehanički mlin za mlevenje. Električni kuhinjski aparat za sečenje je potreban ako je porodica veća, ako ima 3 ili 4 člana, a za manje porodice dovoljni su mehanički aprati.
(nastavak sledi)
Priredila Marta Pulman
Novembar 2009.
Autor martapulman | 6 Nov, 2009, 11:34
Svaki početak je težak. Ako ste se odlučili da jedete manje mesa ili da meso ne jedete uopšte, način ishrane moći ćete samo lagano da menjate, ne odjednom. Radikalna promena ishrane može prouzrokovati probleme sa varenjem. Organizam mora postepeno da se prilagođava biljnoj ishrani, zato je najbolje da počnete korak po korak.
1. Za doručak jedite musli ili pahuljice.
2. Jedite više priloga kao što je krompir, pirinač, makarone, povrće i salate.
3. Uzimajte više integralnog hleba.
4. Preko dana jedite.
5 manjih obroka umesto 3 većih.
6. Povrće finije seckajte.
7. Kolače pripremajte sa integralnim brašnom i sa manje šećera.
Priredila Marta Pulman
Novembar 2009.
Autor martapulman | 4 Nov, 2009, 09:55
40 dkg pirinča, 10 dkg paradajz-pirea, 3 dkg putera, 6 dkg sira, 5 dkg badema, 3 vk ulja, 3 čena belog luka, bosiljak, so.
Beli luk i bademe iseckamo na sitno i dobro pomešamo sa uljem i bosiljkom. Sir narendamo. U paradjz-pire dodamo 9 dl vode, posolimo i u tome skuvamo pirinač da bude mekan. Na kraju dodamo u vreli pirinač puter, beli luk i bademe u ulju sa bosiljkom, i narendani sir.
Autor martapulman | 4 Nov, 2009, 09:42
(francuska kuhinja)
1-1,5 kg krompira, 0,5 dl ulja, 7 dl mleka, začini prema ukusu, malo rendanog sira na površinu.
Krompir oljuštimo, isečemo na kolutove i u jednoj zdeli izmešamo sa začinima i uljem. Stavimo u tepsiju i nalijemo mleko, vodeći računa o tome da mleko ne pređe polovinu krompira, jer bi tokom pečenja izvrilo. Pokrijemo alufolijom i pečemo i zagrejanoj pećnici na srednjoj vatri. U poslednjih deset minuta skinemo alufoliju i pospemo rendanim sirom površinu. Ali sir može i da izostane. Najbolji je dimljeni sir.
Zanimljivost kod ovog recepta je to da začine možemo sami da odaberemo, kao i da tu začinsku mešavinu možemo da prilagođavamo sezoni ili raznim prilikama.
Autor martapulman | 4 Nov, 2009, 09:40
1 kg tikvica, 3 jajeta, dve-tri šolje hlebnih mrvica, 1 šolja brašna, 5-6 čena belog luka, 1 vk vegete ili nekog sličnog začina.
Tikvice oljuštimo, raspolovimo, izvadimo semenke i izrendamo. Peršunov list iseckamo na sitno, beli luk izgnječimo, i sve to umesimo za faširanu šniclu. Uvaljamo ih u hlebne mrvice i pečemo na vrelom ulju. Podjednako su dobre i tople i hladne.
Autor martapulman | 4 Nov, 2009, 09:36
40 dkg makarona, 1 pavlaka, 15 dkg rendanog tvrdog sira, 2 vk ulja ili putera, so, biber.
Makarone skuvamo u slanoj vodi. Ocedimo ih i dodamo ulje, stavimo ih na veliki tanjir. Prelijemo pavlakom koju možemo malo prorediti jogurtom, pospemo rendanim sirom i pobiberimo.