2 šolje pšenice, 3 dkg kokosa, 1,5 vk meda, 2 šolje vode.
Sastojke pomešamo sa kuvanom pšenicom.
Recept za kuvanu pšenicu možete pronaći ovde pod tagom doručak.
Food Is Fun
2 šolje pšenice, 3 dkg kokosa, 1,5 vk meda, 2 šolje vode.
Sastojke pomešamo sa kuvanom pšenicom.
Recept za kuvanu pšenicu možete pronaći ovde pod tagom doručak.
1 l kuvanog paradajza, 2 dl vode, so, 3 prstohvata bosiljka, 2 vk šećera, testo za supu.
Kuvani paradajz i vodu satvimo da se kuvaju, dodamo začine i šećer. Kada provri stavimo testo, najbolje testenina školjkice, i kuvamo još 8 minuta.
1 kg karfiola, 1 manja glavica crnog luka, 3 vk ulja, peršunovog lista, 4 vk pavlake, so, drugi začini koje koristimo za supe.
Karfiol očistimo i razdvojimo na cvetove. Nalijemo vode, dodamo sitno seckan crni luk, začinimo. Skuvamo supu u koju po želji dodamo na kraju knedle ili testeninu za supu. Meni se sviđa da stavim krupnije knedle od integralnog brašna (int.braš plus voda plus začini, može i jaje).
Pavlaku poslužimo uz supu.
400 gr krompira, 2 glavice crnog luka, peršunov list, celerov list, 2 dl jogurta, so.
Krompir oljuštimo i isečemo na kolutove ili kockice. Dodamo sitno isečen crni luk, nalijemo 6 dl vode i dodamo začine. Kada je krompir skuvan dolijemo jogurt i pospemo peršunovim lišćem.
1 šolja prosa, 1 šolja maka, 1 šolja suvog grožđa, 2 jabuke, 3 šolje vode.
U manju tepsiju stavimo proso, sirovo, zatim mak i suvo grožđe, te na površinu narendamo jabuke. Nalijemo vodom i na slaboj vatri otprilike 50 minuta pečemo. Dok se kuva, možda će zahtevati više vode.
Vrlo ukusna hrana, zdrava, ulepšava nam kosu, nokte.
Pola kg pečuraka, 2 jajeta, hlebne mrvice, brašno, ulje.
Pečurke opreremo i uvaljamo ih brašno, jaje i hlebne mrvice. Ispečemo ih na vrelom ulju.
Moram da priznam kako nerado spremam jela koja zahtevaju brašno, kao što je i ovde potrebno za pohovanje. Zato recimo koristim integralno brašno i kad je to u receptu napomenuto, ali i kad nije. Zasad nijedno jelo nije ispalo loše zbog zamene belog brašna za integralno.
1 kg karfiola, 1 glavica crnog luka, paprika, ulje, so.
Karfiol razdvojimo na cvetove i operemo ih. Crni luk fino isitnimo, propržimo na ulju i pospemo paprikom, zatim dodamo karfiol. Dolijemo vrlo malo vode i dinstamo dok povrće ne smekša. Poslužimo uz ovo jelo pirinač ili krompir.
(francuski recept)
1 kg krompira, 2 dl pavlake, 1 žumance, 1 vk ulja, 3 dkg putera.
Krompir skuvamo u ljusci, oljuštimo, isečemo na kolutove i poređamo u nauljenu vatrostalnu posudu. Posolimo i prelijemo pavlakom u koju smo umešali žumance, površinu pospemo izmrvljenim puterom i pečemo ga u rerni dok ne upije pavlaku i dok površina lepo ne porumeni.
Prilozi poput ovog krompira u rerni mogu da budu i samostalna jela, ručkovi, što za mene ona i jesu, ali sam ih ipak stavila pod tag "prilog", jer da bi bio ručak, recept zahteva još nešto; neku salatu ili supu. Meni uz ovo jelo najviše prija neka jednostavna supa.
Garam masala
Indijska mešavina začina koja ima veoma mnogo varijanti. Najosnoviji sastojci su cimet, lovor list, kim, koriander, zeleni ili crni kardamom, crni biber u zrnu, karanfilić, muškatni oraščić. Sastojci se prvo proprže zatim samelju. Gotova začinska mešavina se drži u hermetički zatvorenoj staklenoj flaši sa zavojem. Najbolje tako, a kad je preporučljivo, onda to i treba.
Jedna od varijanti je ova:
2,5 dkg semena kima, 2,5 dkg semena kardamoma, 1 dkg cimeta, 1 dkg koriandera, 3 lovorova lista, 1 dkg bibera, 5 komada karanfilića.
Prošle jeseni sam napravila svoju prvu masalu i imam je i sada jer se ona zapravo vrlo retko koristi. Samo spravljenje je veoma interesanto, angažuje vas i duhom i telom, a kad prženi začini zamirišu, osećaj jednostavne i proste sreće vas obuzima sasvim.
Garam masala – recept
4 vk mlevenog semena kima, 10 komada mlevenog karanfilića, 1 mk mlevenog cimeta, 1 vk mlevenog crnog bibera, 10 komada mlevenog zelenog kardamoma, 6 vk mlevenog koriandera, 3 isitnjena lovorova lista, 1 vk rendanog muškatnog oraščića.
Zagrejemo tiganj i stavimo u njega začine. Na veoma tihoj vatri ih mešamo dok ne počnu da mirišu.
Garam masala je tradicionalna mešavina začina koja prema ajurvedskom medicini zagreva telo.
Ima tamnosmeđu boju i veoma jaku aromu zbog koje ga indijska kuhinja stavlja u jela vrlo štedljivo, vrlo malo, ili ga kombinuje sa drugim začinima. Dobar je začin i za jela sa mesom jer je jak.
Ovaj začin danas već možemo da kupimo u komercijalnim pakovanjima u mnogim prodavnicama, a u beogradskoj indijskoj robnoj kući imamo razna pakovanja, tako da ne treba sami da ih pravimo ako nismo raspoloženi.
2 šolje smeđeg pirinča, 2 vk ulja, garam masala*, 1-2 šolje oraha; može grublje mlevenih, isitnjen peršunov list.
Skuvamo pirinač i pre nego što ga poslužimo dodamo orahe, dobro promešamo, površinu pospemo sitno seckanim peršunovim lićem.
* Garam masala recept možete naći pod tagom začini.(ruski recept)
25 dkg cvekle, 2 jabuka, 5 dkg mlevenih oraha, 1 čen belog luka, so, biber, šećer, limunov sok, 6 dkg majoneza, mirođija.
Cveklu izrendamo, beli luk pomešamo sa mlevenim orasima. Posolimo, pobiberimo, pošećerimo i sipati limunov sok, zatim umešamo majonez. Time prelijemo cvekle i pospemo površinu sitno iseckanom mirođijom. Vrlo je ukusno.
25 dkg pirinča, 15 dkg pečuraka, 4 zelene paprike, 1 glavica crnog luka, puter, mlevena crvena paprika, majoran, biber, so.
Crni luk isečemo na sitno, propržimo na ulju, pospemo ga crvenom paprikom i dodamo pečurke isečane tanko. Zelene paprike isečemo na kolutove i zajedno dinstamo još nekoliko minuta. Onda oceđen pirinač dodamo povrću, dodamo i majoran, so, biber, te nalijemo 6 dl vode i dinstamo jelo dok ne smekša.
25 dkg soja granule, 4-5 čena belog luka, 1 jaje, 2 vk sitno seckanog peršunovog lista, 1 nakvašena zemička, 2 mk mlevene crvene paprike, četvrt mk bibera, pola mk začinske soli, so, ulje.
Granule soje i zemičku potopimo, zatim iscedimo. Sameljemo, onda umešamo izgnječen beli luk, jaje, peršunov list, papriku, so i začinsku so, 2-3 vk ulja. Vlažnim rukama oblikujemo faširane šnicle i na vrelom ulju ih ispečemo da budu reš crvene. Možemo ih poslužiti i tople i hladne.
1 šolja pirinča, 2 šolje vode, 1 vk maka, ulje.
Pirinač skuvamo uobičajno. Kada je napola skuvan, umešamo mak i dokuvamo. Zasladiti prema ukusu.
(engleski recept)
1 kg krompira, 5 dkg putera, so, peršunov list.
Krompir oljuštimo i skuvamo ga celog, u slanoj vodi. Posle ga ocedimo i stavimo ga vrelog na tanjir, prelijemo ga toplim puterom, ne vrelim. Na kraju možemo da ga pospemo sitno seckanim peršunovim lišćem.