Kuvana pšenica sa kokosom

Autor martapulman | 26 Okt, 2009, 17:26

2 šolje pšenice, 3 dkg kokosa, 1,5 vk meda, 2 šolje vode.

 

Sastojke pomešamo sa kuvanom pšenicom.

Recept za kuvanu pšenicu možete pronaći ovde pod tagom doručak.

Paradajz čorba

Autor martapulman | 25 Okt, 2009, 15:23

1 l kuvanog paradajza, 2 dl vode, so, 3 prstohvata bosiljka, 2 vk šećera, testo za supu.

 

Kuvani paradajz i vodu satvimo da se kuvaju, dodamo začine i šećer. Kada provri stavimo testo, najbolje testenina školjkice, i kuvamo još 8 minuta.

Supa od karfiola

Autor martapulman | 25 Okt, 2009, 15:20

1 kg karfiola, 1 manja glavica crnog luka, 3 vk ulja, peršunovog lista, 4 vk pavlake, so, drugi začini koje koristimo za supe.

Karfiol očistimo i razdvojimo na cvetove. Nalijemo vode, dodamo sitno seckan crni luk,  začinimo. Skuvamo supu u koju po želji dodamo na kraju knedle ili testeninu za supu. Meni se sviđa da stavim krupnije knedle od integralnog brašna (int.braš plus voda plus začini, može i jaje).

Pavlaku poslužimo uz supu. 

Lagana čorba od krompira

Autor martapulman | 25 Okt, 2009, 15:17

400 gr krompira, 2 glavice crnog luka, peršunov list, celerov list, 2 dl jogurta, so.

Krompir oljuštimo i isečemo na kolutove ili kockice. Dodamo sitno isečen crni luk, nalijemo 6 dl vode i dodamo začine. Kada je krompir skuvan dolijemo jogurt i pospemo peršunovim lišćem.

Kolač sa makom i prosom

Autor martapulman | 24 Okt, 2009, 13:21

1 šolja prosa, 1 šolja maka, 1 šolja suvog grožđa, 2 jabuke, 3 šolje vode.

 

U manju tepsiju stavimo proso, sirovo, zatim mak i suvo grožđe, te na površinu narendamo jabuke. Nalijemo vodom i na slaboj vatri otprilike 50 minuta pečemo. Dok se kuva, možda će zahtevati više vode.

Vrlo ukusna hrana, zdrava, ulepšava nam kosu, nokte.

 

Pohovane pečurke

Autor martapulman | 24 Okt, 2009, 13:14

Pola kg pečuraka, 2 jajeta, hlebne mrvice, brašno, ulje. 

Pečurke opreremo i uvaljamo ih brašno, jaje i hlebne mrvice. Ispečemo ih na vrelom ulju. 

Moram da priznam kako nerado spremam jela koja zahtevaju brašno, kao što je i ovde potrebno za pohovanje. Zato recimo koristim integralno brašno i kad je to u receptu napomenuto, ali i kad nije. Zasad nijedno jelo nije ispalo loše zbog zamene belog brašna za integralno.

Karfiol u tiganju

Autor martapulman | 24 Okt, 2009, 13:10

1 kg karfiola, 1 glavica crnog luka, paprika, ulje, so.

Karfiol razdvojimo na cvetove i operemo ih. Crni luk fino isitnimo, propržimo na ulju i pospemo paprikom, zatim dodamo karfiol. Dolijemo vrlo malo vode i dinstamo dok povrće ne smekša. Poslužimo uz ovo jelo pirinač ili krompir.

Krompir sa pavlakom u rerni

Autor martapulman | 24 Okt, 2009, 12:58

(francuski recept)

1 kg krompira, 2 dl pavlake, 1 žumance, 1 vk ulja, 3 dkg putera.

Krompir skuvamo u ljusci, oljuštimo, isečemo na kolutove i poređamo u nauljenu vatrostalnu posudu. Posolimo i prelijemo pavlakom u koju smo umešali žumance, površinu pospemo izmrvljenim puterom i pečemo ga u rerni dok ne upije pavlaku i dok površina lepo ne porumeni. 

Prilozi poput ovog krompira u rerni mogu da budu i samostalna jela, ručkovi, što za mene ona i jesu, ali sam ih ipak stavila pod tag "prilog", jer da bi bio ručak, recept zahteva još nešto; neku salatu ili supu. Meni uz ovo jelo najviše prija neka jednostavna supa.

Garam masala

Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 16:34

Garam masala

 

Garam masala

Indijska mešavina začina koja ima veoma mnogo varijanti. Najosnoviji sastojci su cimet, lovor list, kim, koriander, zeleni ili crni kardamom, crni biber u zrnu, karanfilić, muškatni oraščić. Sastojci se prvo proprže zatim samelju. Gotova začinska mešavina se drži u hermetički zatvorenoj staklenoj flaši sa zavojem. Najbolje tako, a kad je preporučljivo, onda to i treba.

Jedna od varijanti je ova:

2,5 dkg semena kima, 2,5 dkg semena kardamoma, 1 dkg cimeta, 1 dkg koriandera, 3 lovorova lista, 1 dkg bibera, 5 komada karanfilića.

 

Prošle jeseni sam napravila svoju prvu masalu i imam je i sada jer se ona zapravo vrlo retko koristi. Samo spravljenje je veoma interesanto, angažuje vas i duhom i telom, a kad prženi začini zamirišu, osećaj jednostavne i proste sreće vas obuzima sasvim.

  

Garam masala – recept

 

4 vk mlevenog semena kima, 10 komada mlevenog karanfilića, 1 mk mlevenog cimeta, 1 vk mlevenog crnog bibera, 10 komada mlevenog zelenog kardamoma, 6 vk mlevenog koriandera, 3 isitnjena lovorova lista, 1 vk rendanog muškatnog oraščića.

 

Zagrejemo tiganj i stavimo u njega začine. Na veoma tihoj vatri ih mešamo dok ne počnu da mirišu.

  

Garam masala je tradicionalna mešavina začina koja prema ajurvedskom medicini zagreva telo.

Ima tamnosmeđu boju i veoma jaku aromu zbog koje ga indijska kuhinja stavlja u jela vrlo štedljivo, vrlo malo, ili ga kombinuje sa drugim začinima. Dobar je začin i za jela sa mesom jer je jak.

Ovaj začin danas već možemo da kupimo u komercijalnim pakovanjima u mnogim prodavnicama, a u beogradskoj indijskoj robnoj kući imamo razna pakovanja, tako da ne treba sami da ih pravimo ako nismo raspoloženi.

Smeđi pirinač sa orasima

Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 16:26

2 šolje smeđeg pirinča, 2 vk ulja, garam masala*, 1-2  šolje oraha; može grublje mlevenih, isitnjen peršunov list.

 

Skuvamo pirinač i pre nego što ga poslužimo dodamo orahe, dobro promešamo, površinu pospemo sitno seckanim peršunovim lićem.

 * Garam masala recept možete naći pod tagom začini. 

Salata od cvekle sa mirođijom

Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 13:37

(ruski recept) 

25 dkg cvekle, 2 jabuka, 5 dkg mlevenih oraha, 1 čen belog luka, so, biber, šećer, limunov sok, 6 dkg majoneza, mirođija.

Cveklu izrendamo, beli luk pomešamo sa mlevenim orasima. Posolimo, pobiberimo, pošećerimo i sipati limunov sok, zatim umešamo majonez. Time prelijemo cvekle i pospemo površinu sitno iseckanom mirođijom. Vrlo je ukusno. 

Pirinač sa pečurkama

Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 13:35

25 dkg pirinča, 15 dkg pečuraka, 4 zelene paprike, 1 glavica crnog luka, puter, mlevena crvena paprika, majoran, biber, so.

 

Crni luk isečemo na sitno, propržimo na ulju, pospemo ga crvenom paprikom i dodamo pečurke isečane tanko. Zelene paprike isečemo na kolutove i zajedno dinstamo još nekoliko minuta. Onda oceđen pirinač dodamo povrću, dodamo i majoran, so, biber, te nalijemo 6 dl vode i dinstamo jelo dok ne smekša.

 

Faširane šnicle od soje

Autor martapulman | 23 Okt, 2009, 13:27

25 dkg soja granule, 4-5 čena belog luka, 1 jaje, 2 vk sitno seckanog peršunovog lista, 1 nakvašena zemička, 2 mk mlevene crvene paprike, četvrt mk bibera, pola mk začinske soli, so, ulje.

Granule soje i zemičku potopimo, zatim iscedimo. Sameljemo, onda umešamo izgnječen beli luk, jaje, peršunov list, papriku, so i začinsku so, 2-3 vk ulja. Vlažnim rukama oblikujemo faširane šnicle i na vrelom ulju ih ispečemo da budu reš crvene. Možemo ih poslužiti i tople i hladne.

Sutlijaš sa makom

Autor martapulman | 22 Okt, 2009, 18:01

1 šolja pirinča, 2 šolje vode, 1 vk maka, ulje.

Pirinač skuvamo uobičajno. Kada je napola skuvan, umešamo mak i dokuvamo. Zasladiti prema ukusu. 

Kuvani krompir sa puterom

Autor martapulman | 22 Okt, 2009, 17:52

(engleski recept)

1 kg krompira, 5 dkg putera, so, peršunov list.

Krompir oljuštimo i skuvamo ga celog, u slanoj vodi. Posle ga ocedimo i stavimo ga vrelog na tanjir, prelijemo ga toplim puterom, ne vrelim. Na kraju možemo da ga pospemo sitno seckanim peršunovim lišćem.