Autor martapulman | 17 Nov, 2009, 18:24
1 čen belog luka, vezica svežeg bosiljka, 100 gr svežeg sira, 1 dl jogurta, 50 gr gorgonzole ili nekog drugog sira, 2 vk sirećeta, bibera po želji, 500 gr špageta.
Špagete skuvamo uobičajno u slanoj vodi. Preliv pripremimo tako što beli luk izgnječimo i dodamo mu ostale sastojke, sve dobro sjedinimo tako da dobijemo što lepši i glatkiji prečiv. Prelijemo špagete i pospemo ih iseckanim bosiljkom.
Autor martapulman | 17 Nov, 2009, 10:35
20 dkg kukuruznog brašna, 3 vk brašna, 15 dkg mlevenog maka, 20 dkg šećera, 3 jajeta, 1 prašak za pecivo.
Sastojke izmešamo sa toliko mleka da dobijemo testo gustine piškote. Ostavimo malo da odstoji, zatim dodamo penu od tri jajeta. Ispečemo na laganoj vatri.
Autor martapulman | 16 Nov, 2009, 17:56
20 dkg pirinča, 1 l mleka, 16 dkg šećera, 2 vanilin šećera, kora od 2 limuna, 10 dkg suvog grožđa, 1 dl pavlake, 2 pudinga od vanile, voće.
Skuvamo sutlijaš od pirinča, šećera, kore od limuna i suvog grožđa, zatim to prespemo u posudu koju smo premazali puterom. Ohladimo. Kada se ohladi sutlijaš izručimo ga na tanjir i dodamo puding, naseckano sveže voće i šlag.
Autor martapulman | 16 Nov, 2009, 17:13
Vanilu su poznavali još u astečkom carstvu, a kada je dospela u Evropu na španskim brodovima, postala je nova poslastica. Njen čudesni miris odmah je osvojio Evropljane, a počeli su da je gaje na Javi 1819. Vanila je jedna od najomiljenijih i najukusnijih začina. Podjednako fin ukus daje i čaju i čokoladi, kolačima i farmaceutskim proizvodima. Kao začin možemo da je upotrebnim ne samo u kolačima, već i u jelima sa voćem ili u umacima.
Kafa vanila
6 šoljica kafe, ½ mk vanile, 1 šolja šlaga, šećer prema ukusu.Sastojke izmešamo i dodamo kockice leda po želji.
Pomorandže i vanila
5 pomorandži, 2 mk ekstrakta od vanile, smeđeg šećera.Pomorandže oljuštimo, isečemo na pola, zatim u tanke režnjeve. Stavimo ih u zdelu koja može da ide u frižider ili zamrzivač, pospemo ih ekstraktom vanile i šećerom, i ostavimo 24 časa da se ohlade.
Recept sutlijaša sa vanilom možete da pročitate pod tagom „poslastice“.
Autor martapulman | 15 Nov, 2009, 13:45
(holandsko jelo)
1,5 kg kupusa, 150 gr krompira, 4 crna luka, 40 gr putera, 125 ml supe od povrća, 300 gr gaude, so, biber.
Kupus operemo i odstranimo spoljne listove uobičajno. U velikom loncu pristavimo vodu da se kuva, posolimo i stavimo u nju listove kupusa koje kuvamo u tome 2 minuta. Onda listove ocedimo i ostavimo da se ohlade.
Krompir oljuštimo i isečemo na kockice. Crni luk isečemo u režnjeve. Gaudu narendamo. Lisotve kupusa grubo iscepkamo.
U većem tiganju zagrejemo puter i na tome izdinstamo crni luk. Ostale sastojke dodamo, bez gaude, i nekih 45 minuta kuvamo poklopljeno.
Rernu zagrejemo na 200 stepeni. Vatrostalni sud namažemo puterom i masu od kupusa ulijemo u sud. Gaudu pospemo po površini i zapečemo u rerni 12 minuta.
Autor martapulman | 15 Nov, 2009, 13:32
2 šolje pirinča, 4 šargarepe srednje veličine, so, biber, susamovo ulje.
Skuvamo pirinač prema srazmeri 2 šolje pirinča – 1-1,3 šolja vode. Kuva se oko 35 minuta. Očistimo šargarepe i dinstamo ih na susamovog ulju posoljene i pobiberene dok šargarepa ne smekša.
Pirinač prebacimo u tiganj, dodamo šargarepe, i nastavimo da dinstamo. Pirinač je gotov kada preuzme žutu boju šargarepe.
Pre posluženja ukrasimo jelo režnjevima kuvane šargrarepe.
Autor martapulman | 15 Nov, 2009, 13:21
50 dkg sojinih kocki, 3 vk ulja, 3 glavice crnog luka, 1 paradajz, 1 paprika, 3 vk mlevene paprike, 3 čena belog luka, kim, so.
Sojine kocke potopimo u vodi i skuvamo ih uobičajno. Crni luk isečemo na kockice i ispržimo ih na ulju da porumene, pospemo ih crvenom paprikom, i odmah dodamo sojine kocke. Posolimo i nastavimo da dinstamo. Dolijemo malo tečnosti i poklopljeno dinstamo dalje. Za nekih 10 minuta dodamo paprike isečene na trake i paradajz isečen na kocke, kim i izgnječeni beli luk. Dolijemo vode i na tihoj vatri skuvamo.Poslužimo uz ovo jelo taranu ili kuvani pirinač.
Autor martapulman | 11 Nov, 2009, 21:56
2 dl brašna, 1,5 dl šećera, 2 dl mleka, 2 dl mlevenih oraha, 1,5 vk putera, 1 prašak za pecivo, 1 vk jogurta.
Sve sastojke izmešamo, prvo brašno, prašak az pecivo, orahe, šečer, mleko, jogurt zatim puter. Stavimo testo u tepsiju srednje visine, koju smo prethodno premazali puterom i posuli brašnom. Ispečemo.
Autor martapulman | 11 Nov, 2009, 16:03
1 kg bundeve, 3 jajeta, dve šolje hlebnih mrvica, 1 šolja brašna, peršunov list, 5-6 čena belog luka, 1 vk paprike, so.
Bundevu oljuštimo i narendamo. Peršunov list iseckamo na sitno, beli luk izgnječimo. Dodamo sve to masi za faširanu šniclu i umesimo, oblikujemo ih u šnicle, uvaljamo u hlebne mrvice i izpečemo na vrelom ulju. Podjednako su ukusne i vrele i hladne.
Autor martapulman | 11 Nov, 2009, 15:53
80 dkg krompira, 10 dkg brašna, 1,5 dl ulja, malo mleka, 1 čen belog luka, so, biber.
Krompir oljuštimo, narendamo sitno, ocedimo sok. Dodamo mleko, izgnječen beli luk, mleveni biber, so, brašno, zatim dobro izmešamo, sjedinimo, zamesimo. U tiganju zagrejemo ulje, stavimo u tankom sloju masu od krompira i obe strane ispržimo dok ne porumeni.
Poslužimo dok je vrelo.
Autor martapulman | 10 Nov, 2009, 11:34
(veganski recept)
2 patlidžana, 1 čen belog luka, 1,5 vk ulja, so, biber.
Patlidžane operemo i stavimo u tepsiju neoljuštene. Ispečemo ih, a kad se ohlade skinemo im kožu i dodamo u beli luk kojeg smo prethodno isitnili i prodinstali na ulju. Posolimo, pobiberimo, a možemo po želji dodati i neke druge začine.
Ako želimo da proredimo ovu gustu kremu, ili ako smo stavili previše belog luka, možemo da dodamo nekoliko kašika pavlake ili kajmaka.
Krema od patlidžana može da se drži mesecima u zamrzivaču (naravno bez pavlake).
Autor martapulman | 10 Nov, 2009, 11:30
(lakto-vegetarijanski recept)
2 dl kondenzovanog mleka, 1 dl ulja (kojeg god), 1 vk meda, 1 limun, 1 mk đumbira, 1 mk senfa.
Kondenzovano mleko sipamo u jednu zdelu i uz stalno mešanje dodajemo ulje, med, sok od limuna i senf. Vrlo dobro izmešamo, sjedinimo sastojke i ostavimo u frižider na 10 minuta. Nakon toga možemo prema želji još dodati peršunov list ili rendani hren.
Autor martapulman | 8 Nov, 2009, 16:15
(irska kuhinja)
600 gr krompira isečenog u kocke, 300 gr kelja isečenog na tanke pruge, 1 pavlaka ili kajmak, 50 gr putera, so, biber, muskatni orašić.
Prodinstamo posebno krompir, posebno kelj. Nakon dinstanja krompir izgnječimo viljuškom, dodamo pavlaku i puter. Promešamo i dodamo kelj, solimo, biberimo i začinimo muškatnim oraščićem.
Tradicionalno irsko jelo, krompir pire sa keljom. Uz irska jela se gotovo uvek vezuju neka verovanja, a tako i uz ovo jelo.
Nekada davno su devojke uveče na dan Svisvetih stavljale nekoliko kašika ovoga jela, kolkanona, u čarape, i ostaviljale čarape da vise na kvaki od ulaznih vrata. Onaj ko je prvi ušao na vrata, taj je trebao da postane njihov budući dragi.
Drugo verovanje vezano za ovo jelo je takođe vezano za traganje za mužem. Devojke iz sela su trebale zavezanih očiju iz gomilice kupusa da odaberu po jedan, a ta glavica kupusa je opisivala njihovog budućeg, u smislu: debeo, nabijen, dugačak, dlakav, itd. U tome se nalaze takođe i neskriveni erotski elementi, je li? Ali ne treba odmah pomisliti na rđavo…
I to nije još kraj, jer se u pripremljeni colcannon stavljao još i prsten, a onaj ko bi taj prsten pronašao trebao je prvi među okupljenima da se ženi ili udaje.
Autor martapulman | 8 Nov, 2009, 15:57
(iz perioda oko 1800)
2 vk putera, 1 manja glavica crnog luka, 6 većih kuvanih krompira, ulje, so, biber.
Krompir oljuštimo i isečemo na kocke, crni luk takođe isečemo na kockice. Puter zagrejemo na ulju, dodamo luk, prodinstamo i skinemo sa ringle.
Tiganj očistimo i zagrejemo u njemu ulje, dodamo krompir i pržimo mešajući dok ne postane smeđ. Odlijemo ulje i dodamo luk, posolimo, pobiberimo.
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 10:52
(veganski recept)
Sastojci za 12 osoba.
Veganska piškota: 3,5 čaše pirinčanog brašna, 3 čaše finog brašna, 2 mk praška za pecivo, 1 mk sodabikarbone, 4,5 dl jogurta od soje, 0,75 čaše ulja, 0,5 čaše sojinog mleka sa vanilom, 2 čaše šećera, 5 kapi arome od narandže, 2 mk sirćeta.
Za vegansku piškotu će nam trebati i papir za pečenje.
Krem od čokolade: 4 vk pirinčanog brašna, 6 dl sojinog mleka sa vanilom, 3 vk kakao praha, 2 čaše šećera u prahu, 25 gr margarina, 4 vk kakao praha, 1 mk instant kafe. 3 vk džema od kajsija.
Priprema veganske piškote.
Količina koja je navedena u receptu dovoljna je za dve torte.Uključimo rernu i stavimo u pleh papir za pečenje ili premažemo pleh puterom i brašnom. Suve sastojke pomešamo u jednoj zdeli, a vlažne u drugoj, zatim suve dodamo u vlažne i brzo ih izmešamo. Biće to gusta masa koja se može razvući. Ako je suviše suva, možemo da dodamo malo sojinog mleka. Premestimo masu u tepsiju tako da ne dodiruje krajeve. U vreloj rerni pečemo 5 minuta, zatim snizimo vatru na nižu, da ne bi testo izgorelo spolja. Posle pečemo još 15-20 minuta, i proveravamo viljuškom da li je testo prečeno; ako se ne lepi onda jeste. Ostavimo da se ohladi u tepsiji. Zatim je izvrnemo, skinemo papir za pečenje i isečemo u tri dela. Svaki deo presečemo vodoravno u dva dela (ovo ne moramo, ako hoćemo da su slojevi u torti deblji).
Priprema kreme od čokolade.
Pirinčano brašno kuvamo uz stalno mešanje zajedno sa 3 vk kakao praha, 1 mk instant kafe i sojinim mlekom od vanile dok se ne zgusne, zatim ostavimo da se prohladi. Dok se hladi, povremeno promešamo da se ne bi zgrudvalo.Margarin, šećer u prahu i kakao prah izlupamo u penu, i dodajemo kašiku po kašiku u prohlađeni krem od pirinačnog brašna.
Priprema torte.
Na dugačkoj tacni sastavimo tortu. Možemo da napravimo jednu višu ili dve niže torte, a u ovom drugom slučaju onda možemo da napravimo sa dva različita fila.Na dugačku tacnu stavimo prvi sloj piškote, tanko namažemo džemom od kajsija ili nekim drugim džemom (ribizla, malina, narandža), i premažemo slojem kreme. Stavimo sledeću piškotu, premažemo kremom, zatim sledi nova piškota i na kraju celu tortu premažemo kremom. Možemo da je ukrasimo komadićima čokolade, komadićima oraha ili šlagom.