Autor martapulman | 5 Maj, 2010, 13:40
Šolja kuvane bundeve, nekoliko seckanih suvih šljiva, nekoliko seckanih suvih kajsija, malo suvog groždja, kašičica susama, ječmene ili neke druge pahuljice (mogu se i malo usitniti po želji), 2 kašike ulja, 2 kašičice žutog šećera (naravno može maltex).
Sve se dobro umutiti i prave se kuglice. Kada se stave u pleh kašikom ih spljeskati da bi se dobio oblik okruglog keksa. Bolje da budu tanji - nekih 6-7 milimetara. Peku se na 200C - 15-20 minuta. Keks je srednje tvrdoće.
Prave se baš-baš brzo i lako.
Autor martapulman | 5 Maj, 2010, 13:32
2 kašike iseckanog peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, 1 čen belog luka, malo šafrana, 1 šolja vode.
Na vrh kašičice šafrana dodati u šolju vode.
Zatim, na 2 kašike zagrejanog maslinovog ulja propržiti iseckan beli luk. Kad luk požuti dodati šafran koji je prethodno stajao u vodi.
Umešati sitno iseckan peršun. Posoliti i preliti šoljom vode. Kuvati oko 18 minuta.
Sos je odličan za prelivanje tikvica, celera, repe, šargarepe i sl. Dobar je, za oni koji se hrane semi-vegetarijanski, i uz razne vrste riba, kao i uz krokete od belog ribljeg mesa.
Autor martapulman | 5 Maj, 2010, 13:26
3 šolje heljdinog brašna, 2 šolje pirinčanog brašna, 5 šolja integralnog pšeničnog brašna, pola šolje seckanog kikirikija, 1 kašika soli, 2 kašike ulja, seme susama.
Sve sastojke izmešati drvenom varjačom i postepeno dodati pet šolja tople vode. Zamesiti testo i ostaviti 24h da samo nadodje. Izručiti u dobro podmazan pleh. Hleb poravnati vlažnim rukama, posuti susamom i peći na 220 stepeni, od 45-60 minuta.
Autor martapulman | 5 Maj, 2010, 13:24
(makrobiotička kuhinja)
300 g sojinog sira, 100 g sirovog kikirikija, 1 kašika jabukovog sirćeta, tucana ljuta paprika, beli luk, susam, kari.
Kikiriki samleti i pomešati sa sojinim sirom. Dodati ostale sastojke (sem susama) i oblikovati kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u susam.
Napomena: Umesto kikirikija mogu seupotrebiti orasi.
Autor martapulman | 5 Maj, 2010, 13:08
(makrobiotička kuhinja)
3 kašike bilo koje vrste žitarica, 1,5 l vode.
Bilo koju vrstu žitarica pržiti u suvom tiganju na srednjoj temperaturi oko 10 minuta; Pritom stalno mešati i povremeno protresti tiganj.
Posebno je dobar čaj od mrkog pirinča i neoljuštenog ječma.
U 1,5 l vode staviti 3 kašike prženih žitarica. Kuvati dok ne provri, smanjiti temperaturu i ostaviti da se kuva još 15 minuta.
Autor martapulman | 4 Maj, 2010, 13:14
250 ml sojinog mleka, 200ml hladnoceđenog ulja (može suncokretovo, ali dodajte i sasvim malčice tamnog susamovog ulja), sok od 1 limuna, mk morske soli, mk meda ili malteksa i 1 kuvani krompir.
Sojino mleko i pola količine ulja izmešamo u blenderu, dodamo i 2 kašičice susama, zatim dodamo sve ostale sastojke i dok blender radi ulijemo po malo preostalo ulje. Majonez stavimo u frižider ili dodamo u rusku salatu, a može da posluži i kao dresing za druge salate.
Autor martapulman | 4 Maj, 2010, 10:34
0,5 kg tankih kora za pite, 1 kg spanaća, 0,5 kg svežeg kravljeg sira, 2 jajeta, so, biber, ulje za mazanje, pavlaka po želji.
Očišćen i opran spanać kratko prokuvamo u slanoj vodi, zatim ga ocedimo i kad se ohladi sitno naseckamo. Dno tepsije namažemo uljem i obložimo sa dva lista namazanog testa. Na to stavimo deo nadeva, ztim namažemo sledeće kore i tako redom sve dok imamo materijala. Završavamo sa korama koje dobro premaćemo uljem i ako želimo prelijemo i pavlakom. Pečemo na 180 stepeni oko pola sata.
Autor martapulman | 4 Maj, 2010, 10:28
1 velika jabuka, 1 šargarepa srednje veličine, 1 vk meda, cimet, đumbir.
Jabuke i šargarepu narendamo, dodamo med, zatim i cimet i mleveni đumbir prema ukusu.
Autor martapulman | 4 Maj, 2010, 10:25
500 gr jabuka, 500 gr cvekle, majonez (može veganski), ulje, sirće, biber.
Cveklu skuvamo i isečemo na kocke. Kada se ohladi pomešamo sa uljem, sirćetom, posolimo, pobiberimo. Oljuštene jabuke isečemo na kocke, izmešamo sa cveklom i majonezom. Poslužimo ohlađeno.
Autor martapulman | 19 Apr, 2010, 19:05
ZELENA GLINA
Raspitajte se u biljnim drogerijama i trgovinama zdrave hrane o oralnom korišćenju zelene gline, tamo je ujedno možete i kupiti. Konzumiranjem gline ćete podstaći čišćenje organizma, ali morate da budete veoma pažljivi i da se tačno pridržavate uputstva stručnih osoba.
Glinene kupke
Glinene kupke služe za čišćenje organizma od svih vrsta toksina i teških metala. U kombinaciji sa oralnim uzimanjem gline pojačavamo delovanje kupki.Glina u dodiru sa vodom postaje aktivna i izvlači kroz pore na našoj koži navedene tvari iz našega tela. Iz toga razloga bilo bi dobro da je temperatura vode što veća, koliko god mi to možemo podneti, da bi se pore na koži što više otvorile i olakšale izlazak nečistih tvari.
Bitno je napomenuti da se pri glinenim kupkama ne sme stavljati u kadu nijedan preparat koji nije prirodan i blagotvoran za nas. To je važno stoga da ne bi kroz našu kožu apsorbirali tvari koje nam mogu štetiti. Često se pri glinenim kupkama meša prirodna morska so, jer ona pojačava delovanje gline, a i sama blagotvorno utiče na nas.
Za kupke se može koristiti bilo koja vrsta gline, glavno da je odobrena za ljudsku upotrebu. U te svrhe nije potrebno koristiti ventiliranu glinu, nego grublju.
Količina gline koja je potrebna za kupku varira, ali što više gline stavimo delovanje je snažnije i kupka je kvalitetnija. Neki minimum količine bi bila 1-2 šoljica gline, ako smo zdravi. U slučaju da osetimo simptome trovanja teškim metalima ili nečim drugim, ili patimo od nekih kožnih oboljenja, onda je potrebno barem 4 šoljice gline.
Učestalost izvođenja glinenih kupki je generalno dva puta sedmično kroz 21 dan, zatim napravimo pauzu od sedam dana. Slično kao i kada pijemo glineni rastvor.
Dok smo u kupki budimo što više uronjeni u nju, neka nam samo glava viri iz vode. Povremeno rukama malo razmašimo glinu sa dna, tako da bude povezana sa vodom što više dok smo u njoj.
Standardno vreme boravka u kupki je 20-30min. U nekim slučajevima kupka može trajati i 2 sata, ali to mogu oni koji već duže vreme imaju iskustva sa kupkama.
Postupak spravljenja kupke:
Razmutimo količinu gline koja nam je potrebna u nekoj posudi. U kadu pustimo vodu da teče i zatim već razmućenu glinu nasipamo u kadu. Lepo sve promešamo rukama i pričekamo da se kada napuni.
Glinene kupke osim što nam služe kao idealan i ugodan način za detoksikaciju, ili alat za izlečenje od kožnih bolesti i poremećaja, takođe su i izvor hranjivih sastojaka za našu kožu. Dakle i zdrave osobe je mogu koristiti u svrhu obnove kože i njenog očuvanja. Ali, i radi prevencije, da se ne nakupi u telu prevelika količina toksina i teških metala.
Kupke od gline mogu pomoći u kombinaciji sa čajevima.
Čaj je obavezan
Pri detoksikaciji organizma važno je da podstaknete rad jetre i bubrega, što možete učiniti kvalitetnim biljnim čajevima poput korena čička i maslačka, lista koprive ili zelenog čaja. Pomenuti čajevi se piju čisti, bez dodatka šećera, limuna ili meda.
Maska od gline
Glina ima svojstvo upijanja nečistoća iz kože. Maska od gline se priprema vrlo jednostavno - u 50 grama zelene gline polako dodajte negaziranu mineralnu vodu dok ne dobijete kremastu smesu. Na čisto lice nanesite masku i čekajte da se osuši, zatim dobro isperite. Osobe koje imaju suvu i osetljivu kožu mogu da pomešaju glinu s maslinovim uljem umesto s vodom. Takva maska se neće osušiti, jednostavno je operite nakon dvadesetak minuta. Obloge, maske i oralno uzimanje gline podstiču telo na izlučivanje toksina iz organizma.
Autor martapulman | 23 Mar, 2010, 11:49
30 dkg sočiva, 1 manja glavica celera, 1 manja glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 2 lovorova lista, 1 mk sušenog izmevljenog bosiljka, 1 mk sušenog izmrvljenog origana, 1 dl maslinovog ulja, pola dl sirćeta, so, sveži mleveni biber, 10 dkg fete.
Sočivo ostavimo preko noći u vodi. Skuvamo ga dodavši mu soli, lovorovog lista i sirće, u vodi tek toliko da prekrije sočivo. Kada je gotovo skuvan, dodamo grubo rendani celer. Ostavimo poklopljenog da se hladi. Kada se ohladio dodamo crni luk isečen na sitno, zgnječeni beli luk, maslinovo ulje i začine. Na kraju dodamo sir.
Autor martapulman | 23 Mar, 2010, 11:45
4 jajeta, 12 dkg šećera, 17 dkg brašna, 1 vk praška za pecivo, 2,5 dl ekstra devičanskog maslinovog ulja, 10 komada badema, 1 pomorandža, 1 limun.Šećer u prahu za posluživanje.
Citruse dobro operemo i stavimo ih u šerpu, sipamo vode toliko da prekrije voće, stavimo da provri, zatim smanjimo temperaturu i pustimo pola sata da lagano vri. Posle ih ocedimo i ostavimo da odstoje.U međuvremenu jaja i šećer mutimo mikserom 6-8 minuta. Dodamo brašno i prašak za pecivo. Dospemo maslinovo ulje i sa nekoliko opreznih pokreta izmešamo. Bademe ispržimo na suvoj tavi i grubo iseckamo, dodamo masi. Koru ohlađene pomorandže i limuna vrlo pažljivo odstranimo, zatim propasiramo voće u mikseru. Dodamo i njih u masu. Raspodelimo bademe i masu od citrusa u testu, zatim u nauljenu tepsiju obloženu papirom za pečenje prebacimo masu i otprilike tričetvrt do jedan sat pečemo. Viljuškom ćemo probati da li je pečeno. Ako bi površina previše dobijala crvenu boju, prekićemo je folijom.Nakon što se kolač ohladio pospemo ga šećerom u prahu.
Autor martapulman | 23 Mar, 2010, 11:36
15 dkg keksa (od integralnog brašna), 5 dkg putera, 80 dkg mekog sira, 20 dkg pavlake, 15 dkg šećera u prahu, 1 pakovanje vanilin šećera, 4 dkg skroba, 4 jajeta.
Puter za kalup ili tepsiju. Rernu zagrejemo na 180 stepeni. Tepsiju namažemo puterom i obložimo hartijom za pečenje. Kekse izmrvimo što sitnije (može i električno). Puter istopimo i dobro izmešamo sa keksom. Masu stavimo u tepsiju ili kalup za tortu i uz pomoć neke šolje dobro ih pritisnemo na dno da bude spljošteno. Pečemo u rerni 10 minuta na 160 stepeni.U međuvremenu meki sir, pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer izmešamo u glatku masu. Pojedinačno dodamo jaja toj masi i vrlo brzo dodamo i skrob.Masu namažemo na ispečenu podlogu za tortu i u rerni, na istoj temperaturi, pečemo 1 sat. Kolač odvojimo nožem od zidova kalupa i ostavimo da se ohladi.
Autor martapulman | 19 Mar, 2010, 13:20
(engleska kuhinja)
1,5 sitnijeg krompira, ½ čaše senfa, 2 vk istopljenog putera, 2 vk maslinovog ulja, 2 vk limunovog soka, rendana kora od 1 limuna, 1 vk origana, 1 mk soli, sveži mleveni biber.
Pomešamo sve sastojke osim krompira i prelijemo to na krompir kojeg smo dobro oprali i isekli na četvrtine, zatim sve dobro izmešamo. Jednu veliku tepsiju obložimo papirom za pečenje, ili čak dve tepsije, stavimo na to krompir tako da sve ostane u jednom redu. Pečemo ih povremeno mešajući ih na 220 stepeni otprilike jedan sat.
Autor martapulman | 19 Mar, 2010, 13:17
(južnoamerička kuhinja)
Nekoliko krompira, 1 veći praziluk, 10 čena belog luka, 4 vk maslinovog ulja, so, biber.
Rernu zagrejemo na 220 stepeni. Krompir oljuštimo i isečemo na kockice. Beli luk očistimo. Krompir i beli pospemo u tepsiju, prelijemo ih maslinovim uljem, posolimo, pobiberimo i rukama ih dobro izmešamo.Stavimo u rernu. U međuvremenu praziluk isečemo na tanke režnjeve i dodajemo ih krompiru tek na kraju, nakon otprilike 15 minuta, jer bi u protivnom izgoreo. Nakon ovoga ostavimo jelo u rerni još nekih 3 minuta.