Vega šnicle sa kuminom

Autor martapulman | 22 Okt, 2009, 17:35

(veganski recept)

3,5 pakovanje zobenih pahuljica, 1 glavica sitno iseckanog crnog luka, ¼ šolje soja sosa, ½ šolje mlevenog suncokreta, malo mlevenog kumina, beli luk, 2 šolje vode, list peršuna, paprika isečena na sitne kocke.

Sve sastojke stavimo u šerpu, promešamo i kuvamo 15 minuta. Kada se skuvano ohladi napravimo pogačice, stavimo ih u tanko nauljenu tepsiju i ispečemo.

Savijača sa jabukama i makom

Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 20:33

1,5 kg jabuka, pakovanje kore za pitu, 15 dkg mlevenog maka, 2 kesice vanilin šećera, 1 kk cimeta, 1 kk mlevenog karanfilića, 5-6 dkg smeđeg šećera, istopljenog putera.

Jabuke narendamo, prodinstamo na kratko na malo putera, začinimo cimetom, karanfilićem, vanilin šećerom i šećerom. Tepsiju premažemom puterom i ređamo kore tako da svaku namažemo puterom i pospemo makom. Jabuku podelimo na tri dela, prvi deo stavimo nakon nekoliko listova, onda stavimo sledeće lisotve i njih namažemo puterom i pospemo makom kao prethodne, zatim dodamo jabuke i tako sve dok imamo materijala. Na porvšini treba da budu kore za pitu. U zagrejanoj rerni pečemo 20-25 minuta. Poslužimo pitu isečenu na kocke.  

Savijača sa jabukama i orasima

Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 20:27
1,5 kg jabuka, pakovanje kore za pitu, 15 dkg mlevenih oraha, 2 kesice vanilin šećera, 1 kk cimeta, 1 kk mlevenog klinčića, 5-6 dkg smeđeg šećera, istopljenog putera.

Jabuke narendamo, prodinstamo na kratko na malo putera, začinimo cimetom, klinčićem, vanilin šećerom i šećerom. Tepsiju premažemom puterom i ređamo kore tako da svaku namažemo puterom i pospemo orasima. Jabuku podelimo na tri dela, prvi deo stavimo nakon nekoliko listova, onda stavimo sledeće lisotve i njih namažemo puterom i pospemo orasima kao prethodne, zatim dodamo jabuke i tako sve dok imamo materijala. Na porvšini treba da budu kore za pitu. U zagrejanoj rerni pečemo 20-25 minuta. Poslužimo pitu isečenu na kocke, a možemo u jabuke da narendamo i malo kore od limuna.

Vrlo je sličan i recept Savijače sa jabukama i makom. 

Patlidžan u rerni

Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 13:38

(arapski recept)

 

500 gr patlidžana, 300 gr paradajza, rendanog sira prema želji, ulje, so.

 

Patlidžane oljuštene ili neoljuštene isečemo uzduž na režnjeve poput šnicli. Na malo ulja propržimo im obe strane. U vatrostalnu posudu poređamo jedan deo patlidžana, na njega stavimo paradajz isečen na šnite-kolutove, zatim pospemo rendanim sirom. Pravimo takve slojeve dok imamo materijala. Na porvšini treba da bude sir. U vreloj pećnici pečemo 20-25 minuta.

Rendane jabuke sa keksom i pudignom

Autor martapulman | 21 Okt, 2009, 10:04

2 jabuke, 8 Petit Beurre keksa, 1 šoljice suvog grožđa, 2 kašike meda, vanilin šećer, 1 puding od vanile.

Jabuke izrendamo. U dno činijice u kojoj ćemo posle služiti poslasticu stavimo do pola rendane jabuke pomešane sa suvim grožđem, stavimo na to kašiku meda, malo vanilin šećera, pa izmrvimo bogato kekse na to. Pokrijemo rendanom jabukom i na kraju prelijemo pudingom od vanile, kojeg smo prethodno skuvali prema uputstvu i koji se malo rashladio, ne potpuno, jer je važno da jabuke prelijemo dok je puding topao.

Recimo ja obično stavljam na svaku jabuku po 4 keksa, ali može i više. Srazmera je ovakva: 1 jabuka-4 keksa-pola šolje grožđa-1 kašika meda. 

Supa za hladne dane

Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:22

3-4 veće šargarepe, 1 veća glavica crnog luka, 1 manja glavica celera, 2-4 čena belog luka, 2 manja paradajza, 1 šolja pirinča, so, biber, indijska mešavina začina, ulje. 

U velikoj šerpi stavimo 6-7 vk ulja da se ugreje. Šargarepu, crni luk, celer isečemo na kockice i kada se ulje ugrejalo ubacimo prvo crni luk, zatim šragarepu koju pustimo da malo porumeni, pa onda ubacimo i celer, te dalje dinstamo dok se ne oseti miris celera. Tada posolimo i nalijemo otprilike 1 l vode, dodamo bogatu količinu mešavine začina i ostavimo da provri. Otprilike nakon 15 minuta dodajemo paradajz i pirinač, dodamo još soli i kuvamo dok pirinač ne smekša (oko 20-25 minuta). Možemo dodavati vode ako zatreba.

Indijsku mešavinu začina pravimo sami, a ja ću ovde na blogu da vam u najskorije vreme postavim nekoliko vrsta tih mešavina. Vrlo je zabavno spremati ih, videćete.Ipak, umesto indijske mešavine začina može da posluži i kurkuma, koju možemo da kupimo u svim prodavnicama zdrave hrane. Veće pakovanje košta otprilike nekih 350 dinara, a traje nam cele godine.  

Kupus u tiganju

Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:20

1 crvena mesnata paprika, 1 mesnata zelena paprika, 80 dkg kupusa, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 vk ulja, 2 vk paradajz-pirea, 2 vk soja sosa, so.

Kupus i papriku isečemo na tanke režnjeve, crni luk prodinstamo u malo vode i dodamo ulje, papriku, kupus i začine. Dinstamo ga dok ne smekša sasvim, te ga malo zapečemo na svom softu. Uz njega možemo da poslužimo kuvani pirinač. 

Testenina sa orasima

Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:12

Testenina - koju god želimo, 16 dg meda, 14 dg mlevenog oraha.

Testeninu skuvamo i umešamo u nju, lagano, na toploj ringli bez poklopca šerpe, med, zatim mlevene orahe. Drvenom kutlačom ćemo umešati sastojke, vrlo pažljivo. Poslužićemo toplo, a stavićemo ga posle u frižider.Ova testenina je malo vodenasta, tako da oni koji to ne vole umesto meda mogu da stave smeđi šećer.Ovo jela se sprema isto kao i “Testenina sa makom”, samo se 14 dg maka zameni sa 14 dg oraha. 

Testenina sa makom

Autor martapulman | 20 Okt, 2009, 14:11

Testenina - koju god želimo, 16 dg meda, 14 dg mlevenog maka.

Testeninu skuvamo i umešamo u nju, lagano, na toploj ringli bez poklopca šerpe, med, zatim mleveni mak. Drvenom kutlačom ćemo umešati sastojke, vrlo pažljivo. Poslužićemo toplo, a stavićemo ga posle u frižider.Ova testenina je malo vodenasta, tako da oni koji to ne vole umesto meda mogu da stave smeđi šećer.

Ječam sa makom

Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 21:16

50 dkg ječma u zrnu ili ječmenih pahuljica, 1 l vode, 1 kk soli, 26 dk mlevenog maka, pekmez od kajsije, med.

Skuvamo na laganoj vatri sa vrlo malo soli zrna ječma koja smo prethodnu noć potopili u vodi. Naravno ako koristimo zobene pahuljice, to ne treba da se potapa. Sameljemo mak, izrendamo jabuke i sjedinimo to sa medom.Tepsiju sa višim zidom obložimo jednim slojem kuvanog ječma, na to stavimo sloj pekmeza od kajsija, zatim na to stavimo smesu meda-jabuke-maka. Onda ponavljamo te slojeve dok imamo materijala. Na vrhu treba da bude pekmez od kajsija, te onda tepsiju stavimo u vrelu rernu na 10 minuta. Najbolje da se tepsija obloži papirom za pečenje ili da se naulji i pospe hlebnim mrvicama.

Smeđi pirinač sladak

Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 21:14

1 šolja pirinča po osobi.

Za 1 šolju pirinča uzimamo 2,5 puta veću količinu vode i prstohvat soli, te kuvamo dok ne ispari voda, što je otprilike ¾ sata.

Sporije se kuva od belog pirinča, ali je smeđi daleko hranljiviji i ukusniji. Poslužimo smeđi pirinač uz razno voće, med-mak, semenje u ulju.

Začinjen krompir

Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 21:12

8 krompira, ½ mk soli, 1 vk maslinovog ulja, 1 vk svežeg bosiljka ili ruzmarina vrlo isitnjenog.

Krompir oljuštimo i isečemo na kocke. Dobro promešamo sa ostalim sastojcima i ispečemo ih u reerni na 180-190 stepeni C.

Faširana šnicla od zobenih pahuljica

Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 20:27

15 dkg zobenih pahuljica, kuvani krompir, rendane šargarepe, iseckan crni luk, izrendan beli luk, 1 režanj suvog hleba, perunov list, so. 

Zobene pahuljice natopimo u toploj vodi na nekih pola sata. Ako ostane vode na njima, to odlijemo i dodamo im izgnječen krompi, natopljen hleb i začine. Nauljenim rukama formiramo faširane šnicle koje pomalo spoljštimo. Poređamo ih u tepsiju i spečemo. 

Šnicle od zobenih pahuljica

Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 20:22

3 šargarepe, 2 korena peršuna zajedno sa zelenišem, pola kelerabe, 2 krompira, 1 manji celer, 2 kk natopljenog lanenog semena, 2 glavice crnog luka, 2 zemičke, majoran, crvena mlevena paprika, hlebne mrvice, ulje, voda, so. 

U slanoj vodi skuvamo povrće. Ocedimo ih od vode i izgnječimo viljuškom ili izmiksamo. Prodinstamo na ulju sitno isečen crni luk. U jednoj posudi pomešamo povrće, zemičke koje smo natopili ali ih iscedili, crni luk, začine i laneno seme. Napravimo pogačice od smese i dobro ih uvaljamo u hlebne mrvice, zatim ih stavimo u nauljen pleh i ispečemo. 

Francuski krompir sa ploškama sira

Autor martapulman | 19 Okt, 2009, 19:10

4 veća krompira, 2-3 jajeta, ploške tvrdog sira, 2 veća paradajza, 1 pavlaka razređena sa jogurtom, ulje, so.

Krompir skuvamo u ljusci, oljuštimo i isečemo na kolutove. U uljem podmazan pleh poređamo red krompira, red kuvanog jajeta takođe narezanog na kolutove, ploške sira i paradajz na kolutove. Na površinu stavimo pavlaku sa jogurtom, ali može i sama pavlaka, zatim u rerni ispečemo dok ne porumeni.