Veganska piškota
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 10:50Škotske palačinke
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 09:55(Scotch pancake)
225 gr brašna, 1 mk praška za pecivo, 50 g šećera, 2 jajeta, 275 ml meka, ulje.
Poslužimo palačinke tople, sa kompotom. Premažimo ih puterom.
Iako se recepti za palačinke nalaze pod tagom “pite i lepinje”, one su za mene ipak ručkovi, ponekad večere, ali svakako obrok, a ne desert. Slatkim palačinkama poput ovog recepta vrlo pristaju bistre supe od povrća, kao što je recimo supa od graška.
Holandske palačinke
Autor martapulman | 7 Nov, 2009, 09:43(Pannekoek)
20 dkg brašna, 1 mk praška za pecivo, prstohvat soli, 2 jajeta, puter.
Osnovni recept.
Iako se recepti za palačinke nalaze pod tagom “pite i lepinje”, one su za mene ipak ručkovi, ponekad večere, ali svakako obrok, a ne desert. Slatkim palačinkama poput ovog recepta vrlo pristaju bistre supe od povrća, kao što je recimo supa od graška.
Vegetarijansko kuvanje
Autor martapulman | 6 Nov, 2009, 11:39Vegetarijanska kuhinja ne zahteva ništa više vremena angažovanja od „obične“. Postoje brze hrane sa testeninom, pirinčem ili krompirom, kao i zalogaji i sendviči sa hlebom i salatom. Može se kuvati za celu porodicu kao i uobičajno. Može se pripremiti i velika gozba za praznike i za veliki broj ljudi.U početku će vam svakao biti ptrebno više vremena da primpremite neko jelo, jer treba da istražite šta radije spremate, šta više volite da jedete. Više vremena će trebati i onda ako ne želite sve da kupujete u supermarketu, nego želite da svratite i u prodavnice zdrave hrane ili u trgovine sa povrćem i voćem. Ali nakon izvesnog vremena sastavićete svoj repertoar, i onda će vam kuvanje bez mesa biti pravo zadovoljstvo.
Priprema namirnica
Kod zdrave ishrane je takođe važno da svakoga dana pripremamo hranu od svežih namirnica. Mnoge namirnice se pripremaju ranije: žitarice ili mahunarke kuvaju se ranije i za rezervu drže u zamrzivaču u porcijama. Razni hlebovi se čuvaju i do 4 dana u frižideru.
Vegetarijanska brza hrana
U mnogim prodavnicama zdrave hrane i u supermarkteima možete kupiti razne produkte za brzu hranu bez mesa. To su vegetarijanski zamotuljci i duboko srznuti kolači, smrznuta testa od integralnog brašna, testa za slatke kolače, testo za picu, blanširano povrće za salate, hladna predjela, supe, limenke supe i povrća, sosevi, pirinač, duboko smrznuto povrće i travke, brzi prilozi
Kuhinjski aparati
Za vegetarijansko kuvanje postoje mnogi kućni aparati koji nam olakšavaju posao. Mlin za mlevenje žitarica je potreban i u domaćinstvu sa najmanjem brojem članova. Za sitnjenje povrća, krompira i oraha, lešnika, takođe nam treba mehanički mlin za mlevenje. Električni kuhinjski aparat za sečenje je potreban ako je porodica veća, ako ima 3 ili 4 člana, a za manje porodice dovoljni su mehanički aprati.
(nastavak sledi)
Priredila Marta Pulman
Novembar 2009.
Vegetarijanskom ishranom se živi zdravije
Autor martapulman | 6 Nov, 2009, 11:34Svaki početak je težak. Ako ste se odlučili da jedete manje mesa ili da meso ne jedete uopšte, način ishrane moći ćete samo lagano da menjate, ne odjednom. Radikalna promena ishrane može prouzrokovati probleme sa varenjem. Organizam mora postepeno da se prilagođava biljnoj ishrani, zato je najbolje da počnete korak po korak.
1. Za doručak jedite musli ili pahuljice.
2. Jedite više priloga kao što je krompir, pirinač, makarone, povrće i salate.
3. Uzimajte više integralnog hleba.
4. Preko dana jedite.
5 manjih obroka umesto 3 većih.
6. Povrće finije seckajte.
7. Kolače pripremajte sa integralnim brašnom i sa manje šećera.
Priredila Marta Pulman
Novembar 2009.
Đenovski rižoto
Autor martapulman | 4 Nov, 2009, 09:5540 dkg pirinča, 10 dkg paradajz-pirea, 3 dkg putera, 6 dkg sira, 5 dkg badema, 3 vk ulja, 3 čena belog luka, bosiljak, so.
Beli luk i bademe iseckamo na sitno i dobro pomešamo sa uljem i bosiljkom. Sir narendamo. U paradjz-pire dodamo 9 dl vode, posolimo i u tome skuvamo pirinač da bude mekan. Na kraju dodamo u vreli pirinač puter, beli luk i bademe u ulju sa bosiljkom, i narendani sir.
Krompir u alufoliji
Autor martapulman | 4 Nov, 2009, 09:42(francuska kuhinja)
1-1,5 kg krompira, 0,5 dl ulja, 7 dl mleka, začini prema ukusu, malo rendanog sira na površinu.
Krompir oljuštimo, isečemo na kolutove i u jednoj zdeli izmešamo sa začinima i uljem. Stavimo u tepsiju i nalijemo mleko, vodeći računa o tome da mleko ne pređe polovinu krompira, jer bi tokom pečenja izvrilo. Pokrijemo alufolijom i pečemo i zagrejanoj pećnici na srednjoj vatri. U poslednjih deset minuta skinemo alufoliju i pospemo rendanim sirom površinu. Ali sir može i da izostane. Najbolji je dimljeni sir.
Zanimljivost kod ovog recepta je to da začine možemo sami da odaberemo, kao i da tu začinsku mešavinu možemo da prilagođavamo sezoni ili raznim prilikama.
Faširane šnicle od tikvica
Autor martapulman | 4 Nov, 2009, 09:401 kg tikvica, 3 jajeta, dve-tri šolje hlebnih mrvica, 1 šolja brašna, 5-6 čena belog luka, 1 vk vegete ili nekog sličnog začina.
Tikvice oljuštimo, raspolovimo, izvadimo semenke i izrendamo. Peršunov list iseckamo na sitno, beli luk izgnječimo, i sve to umesimo za faširanu šniclu. Uvaljamo ih u hlebne mrvice i pečemo na vrelom ulju. Podjednako su dobre i tople i hladne.
Makarone sa sirom
Autor martapulman | 4 Nov, 2009, 09:3640 dkg makarona, 1 pavlaka, 15 dkg rendanog tvrdog sira, 2 vk ulja ili putera, so, biber.
Makarone skuvamo u slanoj vodi. Ocedimo ih i dodamo ulje, stavimo ih na veliki tanjir. Prelijemo pavlakom koju možemo malo prorediti jogurtom, pospemo rendanim sirom i pobiberimo.
Kuglice od lešnika
Autor martapulman | 27 Okt, 2009, 21:3015 dlg mlevenih lešnika, 15 dkg suvog grožđa iseckanog, 15 dkg nekog drugog suvog voća isitnjenog – kajsija ili šljiva recimo, 10 dkg smokava, 1 mk anisa, 1 vk meda, rendana kora od 1 limuna, susam.
Sve sastojke sjedinimo u masu od kojih oblikujemo kuglice koje posle uvaljamo u propržen susam.
Šnicle od žitarica
Autor martapulman | 27 Okt, 2009, 21:282 šolje žitarica (pšenica, zob), 2 dl vode, 1 šolja sitno seckanog crnog luka, 1 vk maslinovog ulja, 1 vk vode, 2 čena belog luka, 5 vk mlevenih oraha, ½ šolje suvog kvasca, 2 vk supe od povrća, 4 vk isitnjenog peršunovog lista.
Žitarice preko noći ostavimo da stoje u vodi. Sutradan ih kuvamo dva sata. U mašini za mlevenje sameljemo žitarice i zgrudvamo u lepljivu masu. Povrće dinstamo na ulju i vodi. Zatim sastojke pomešamo i oblikujemo loptice koje stavimo na tepsiju i pečemo na 180-190 stepeni 40 minuta.
Pasulj sa pšenicom
Autor martapulman | 27 Okt, 2009, 21:2520 dkg pasulja, 1 šolja pšenice, 1 glavica crni luka, 2 čena belog luka, 1 lovorov list, 1 paradajz (ili 2 vk paradajz-pirea), 1 zelena paprika, 2 šargarepe, 1 celer, peršunov list, 2-3 vk brašna, voda.
Preko noći ostavimo pasulj i pšenicu u vodi. Sutradan kuvamo pasulj i pšenicu u istom loncu jedan sat. Zatim prodinstamo povrće, crni luk isečen na kockice, beli luk zgnječen, šargarepu isečenu na kolutove. Nakon toga celer i peršunov list dodamo u pasulj, nalijemo vode, ubacimo i lovorov list, začine, te kuvamo dalje dok se povrće ne smekša. Možemo od brašna i vode da napravimo na kraju tanku zapršku.
Rižoto sa sirom
Autor martapulman | 27 Okt, 2009, 21:1925 dkg pirinča, 2 vk putera, rendanog tvrdog sira prema ukusu, 1 kocka za supu, 2 manje glavice crnog luka, so, peršunov list.
Crni luk fino isitnimo i dinstamo ga dok ne porumeni, zatim dodamo prethodno opran i oceđen pirinač i mešamo dok ne pobeli. U 5 dl vode rastvorimo kocku za supu, dodamo u pirinač i kuvamo sve na laganoj vatri. Zatim dodamo i rendani tvrdi sir, i posle još neko vreme kuvamo sve dok se sir sasvim ne rastopi. Pre nego što skinemo jelo sa ringle, dodamo peršunov list.
Spaghetti al pomodoro
Autor martapulman | 26 Okt, 2009, 17:37(talijanski recept)
2 vk maslinovog ulja, 40 dkg špageta, 50 dkg paradjaz-pirea, 5 čena belog luka, prstohvat soli, 2 lista bosiljka, sveža.
Izgnječeni beli luk ovlaš propržimo na ulju, zatim dodamo paradajz-pire, so, bosiljak i na tihoj vatri kuvamo dalje otprilike 10-15 minuta. Nakon što smo špagete skuvali i ocedili, prelijemo ih ovim umakom od paradajza i pospemo parmezanom. Možemo staviti na kraju i sveži list bosiljka.Odmah poslužujemo.
Ražana lepinja uz čaj
Autor martapulman | 26 Okt, 2009, 17:309 dkg ražanih pahulja, 18 dkg crnog ražanog brašna, 2 dl kiselog mleka, 2 dkg kvasca, 1 mk soli, 0,5 dl ulja.
Suve sastojke pomešamo i sjedinimo sa kiselim mlekom. Od tog testa oblikujemo dva pljosnata hleba i u prethodno zagrejanoj pećnici na srednjoj vatri ispečemo. Vrlo jednostavno!