Hleb od ječma

Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 20:56

1 šolja vode, 3 šolje ječmenog brašna, 1 mk soli, 1-2 kuvana krompira.

 

Sastojke umesimo i na dasci posutoj brašnom razvučemo tanko (oklagijom). Isečemo ih na komade, delove, i na vrelom ulju pečemo dok ne dobiju smeđu boju, oko 15 minuta.

Kada se ohlade one budu tvrđe, zato ih jedemo dok su vruće.

 

Pirinač sa semenjem i začinima

Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 20:54

(veganski recept)

 

Pirinač, maslinovo ili orahovo ulje, semenje suncokreta i badem, so, timijan, ruzmarin.

 

Skuvamo pirinač. Kada je skoro skuvan, ispržimo semenje na ulju da malo porumeni, skinemo tiganj sa vatre i dodamo začine. Pomešamo sa pirinčem i serviramo toplo.

Pohovane kelerabe

Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 19:29

4 db kelerabe, 15 dkg mlevenih oraha, 10 dkg hlebnih mrvica, 5 dkg brašna, 2 jajeta, 4 dl ulja, so, peršunov list.

Kelerabu oljuštimo, isečemo na listove debljine pola prsta. Kuvamo ih u slanoj vodi 4-5 minuta, zatim ocedimo. Mlevene orahe izmešamo sa hlebnim mrvicama. Jaja umutimo viljuškom i posolimo, dodamo peršunov list fino iseckan. Listove kelerabe uvaljamo u brašno, zatim jaja i mrvice sa orasima, te na srednje vrelom ulju ispečemo dok ne porumene.

Celer u pavlaci

Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 19:26

1 veći celer, 2 dl pavlake, ulje, 2 čena belog luka, so.

Celer isečemo kao pomfrit i u vrelom ulju naglo ga ispečemo, zaim ocedimo od ulja (kao pomfrit). U pavlaku stavimo izgnječeni beli luk, posolimo, zatim pečeni celer umešamo u pavlaku.

Jednostvan i vlro ukusan prilog. Možemo dodati i režnjeve crnog luka. 

Transilvanijske palačinke sa sirom

Autor martapulman | 13 Dec, 2009, 14:11

(mađarska kuhinja)

 

20 db palačinki, 25 dkg kravljeg sira, 2 jajeta, 3 vk šećera u prahu, 2 dl pavlake, 10 dkg suvog grožđa, 2 vk mleka, kora od pola limuna.

 

Kravlji sir izgnječimo, izmešamo sa žumancima, mlekom, šećerom, korom od limuna, polovinom pavlake, i dodamo izlupan sneg od belanca. Jednu trećinu kreme stavimo sa strane, a ostatku dodamo suvo grožđe i tom kremom sa suvim grožđem punimo palačinke i stavljamo ih u duboku vatrostalnu zdelu. Ostatku kreme dodamo ostatak pavlake i time prelijemo palačinke, zapečemo ih u rerni dok ne porumene.

Dzadziki

Autor martapulman | 10 Dec, 2009, 20:47

(tursko, grčko jelo)

1 čaša gustog jogurta, 1 duguljasti krastavac, 4-5 čena belog luka, 1 vk maslinovog ulja, nekoliko kapi limuna, so, mirođija.

Krastavac očistimo i narendamo, posolimo. Ostavimo da stoji četvrt sata, zatim ga dobro iscedimo. Jogurt stavimo u neku posudu, dodamo krastavac i izgnječeni beli luk, zatim dobro izmešamo. Onda dodamo ulje, malo limunovog soka, malo soli, pa izmešamo. Ko voli može da doda i sitno seckane mirođije. Poslužimo dzadziki ohlađen.

Farfalle alla salsa di ricotte e pomodoro

Autor martapulman | 10 Dec, 2009, 20:40

(talijanska kuhinja)

40 dkg testenine mašnice (farfale), 30 dkg rikote, 50 dkg paradajza, 3-4 sveža bosiljka, ½ čena belog luka, 5 dkg rendanog tvrdog sira, 1 vk maslinovog ulja, prstohvat soli.

Paradajz ošurimo vrelom ovodm, skinem mu kožicu i isečemo na kocke, zatim sa bosiljkom i belim lukom zajedno dobro izgnječimo i posolimo. Testeninu skuvamo, ocedimo i izmešamo sa ovim sosom od paradajza. Dodamo rikotu i malo maslinovog ulja, zatim sve dobro izmešamo. Narendamo na površiniu malo tvrdog sira i odmah poslužimo.

Šnicle od kopriva

Autor martapulman | 7 Dec, 2009, 20:25

(poklon-recept od SPtim)

300gr mladih kopriva, glavica crnog luka, 2 jajeta, 250gr sira, glavica belog luka, peršun, po dve kašike kukuruznog i pšeničnog brašna, ulje, so.

Vrhove mladih kopriva dobro oprati i staviti da se bare. Obarene koprive dobro ocediti i sitno iseckati. Onda dodati sitno seckani crni luk, jaja, izmrvljeni sir, izgnječeni beli luk, malo peršuna, kukuruzno i pšenično brašno, kao i kašičicu soli. Masu dobro izmešati i sjediniti, praviti šnicle i pržiti ih na vrelom ulju.

Pita sa paprikom i pavlakom a la Marta Pulman

Autor martapulman | 4 Dec, 2009, 20:12

1 pakovanje kora za pitu, 3-4 veće mesnate paprike crvene i zelene, 2 srednje šargarepe, 1 pavlaka, ulje, so.

Narendamo u jednu zdelu paprike i šargarepu, posolimo, dodamo pavlaku i dobro izmešamo. Pleh nauljimo, zatim filujemo kore. Uzimamo po 2, poprskamo uljem, kašikom stavimo fil, uvijemo pitu i stavimo je u pleh. Dobićemo oko 6 pita. Svaku pitu ćemo još pre pečenja premazati vrlo tanko uljem. Pečemo ih u zagrejanoj rerni.

Drage moje, ovo je bila moja večera danas. Ispala je odlično, obzirom da sam sama sastavila recept, u trenu, ne razmišljajući mnogo. Obzirom da sam prvi put spremala ovo jelo, samo sam solila, ali sledeći put ću dodati više začina. Ukusna i brza večera.

Gibanica na bugarski način

Autor martapulman | 4 Dec, 2009, 14:34

8 kora za pitu, 25 dkg fete, 25 dkg mekanog sira, 1 vk pavlake, 2 jajeta, so i eventualno peršunov list po želji.

 

Okruglu vatrostalnu posudu nauljimo i zagrejemo pećnicu na 180 stgepeni. Na dno posude stavimo 2 kore za pitu. Namažemo malo ulja na kore, rasporedimo mešavinu od fete, jaja, sira i pavlake, zatim 4 kore iskidamo i uvaljamo ih u tu masu kao neke knedle. Začinimo masu prema želji. Na kraju pokrijemo površinu sa preostale 2 kore i premažemo jajima. Pečemo u prećnici 25 minuta.

Šopska salata

Autor martapulman | 4 Dec, 2009, 14:30

(bugarska kuhinja)

 

2-3 veće mesnate zelene paprike, 3-4 paradajza, 1 duguljasti krastavac, 1 glavica crnog luka, maslinovo ulje, ovčiji sir (najbolji onaj bugarski, koji se zove sirene).

 

Povrće isečemo na veće komade i izmešamo ih u nekoj zdeli. Dodamo malo maslinovog ulja i rasporedimo ih po tanjirićima. Na površinu narendamo ovčijeg sira. Prema želji solimo.

 

Vegetarijanske punjene paprike

Autor martapulman | 2 Dec, 2009, 14:38

14-18 paprika, 30 dkg smeđeg pirinča, 25 dkg pečuraka, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 8 dl soka od paradajza, 3 vk brašna, 2 vk pavlake, 5 vk ulja, 1 vk majorana, bosiljak, so.

 

Paprike očistimo i kuvamo ih u vreloj vodi 2-3 minuta da malo smekšaju, jer će tako biti lakše da ih punimo. Pirinač možemo prethodno potopiti u slanoj vodi. Crni i beli luk prodinstamo na ulju, zatim dodamo iseckane pečurke, pirinač i začine, te ih napola skuvamo.

Za to vreme se paprike ohladile i napunićemo ih ovom smesom, tako da ne budu sasvim pune, jer će pirinač još da nabubri kasnije. U nauljenu tepsiju ređamo punjene paprike, stavljamo lepo jednu pored druge. Sok od paradajza posolimo, izmešamo sa brašnom i pavlakom, te prelijemo paprike sa tim. U vreloj pećnici “pečemo” sve dok pirinač ne smekša. Poslužimo punjene paprike sa pavlakom.

  

Pita sa makom

Autor martapulman | 30 Nov, 2009, 21:18

250 gr margarina, 2 šolje šećera, 1 šolje pavlake, 2 šolje maka, 2 šolje brašna, 1 vanilin šećer, ¾ praška za pecivo. (1 šolja je 250 ml)

Margarin, jaja sa šećerom i vanilin šećer ulupamo kao kremu, dodamo pavlaku, zatim 2 šolje maka i 2 šolje brašna, na kraju prašak za pecivo. Ulijemo u pleh posut brašnom i ispečemo ny 170-180 stepeni. 

Pirinač sa kimom i pečurkama

Autor martapulman | 30 Nov, 2009, 21:15

(veganska verzija)

 

1 šolja pirinča, 300 gr pečuraka, 1 srednja glavica crnog luka, 2 vk ulja, ½ mk kima, 2 čena belog luka, lovorovog lišća, so, biber.

 

Pirinač operemo, pečurke i crni luk iseckamo. Ulje zagrejemo i dodamo kim, isitnjen lovor list i beli luk, prodinstamo nekoliko sekundi. Dodamo isečen crni luk i dinstamo desetak minuta. Dodamo pečurke i dalje dinstamo opet desetak minuta. Dodamo pirinač, lagano promešamo, nalijemo vode i pustimo da provri. Poklopimo, smanjimo vatru i kuvamo na tihoj vatri oko 25 minuta. Kada je gotovo skinemo sa vatre i nakon 5 minuta lagano promešamo.

Krompir u rerni sa pavlakom i hlebnim mrvicama

Autor martapulman | 30 Nov, 2009, 21:10

(francuska kuhinja)

1 kg skuvanog krompira isečenog na kolutove, 3 kuvana jajeta, 2 posebna jajeta, 3 dl pavlake, so, biber, puter, hlebne mrvice.

 

Žumanca od 2 jajeta izmešamo sa pavlakom, posolimo, pobiberimo. Belanca istučemo i izmešamo sa masom od žumanca. U to dodamo krompir. Polovinu krompira stavimo u vatrostalnu posudu namazanu puterom i posutu hlebnim mrvicama, na to stavimo kolutove jaja, zatim ponovo krompir. Polijemo topljenim puterom i pospemo hlebnim mrvicama, zatim ispečemo u zagrejanoj pećnici na srednjoj vatri.