Pohovani patlidžan

Autor martapulman | 19 Mar, 2010, 13:07

(za 4 osobe)

4 manja patlidžana, 4 jajeta, brašno, hlebne mrvice, 6 dl ulja za prženje.

Patlidžane očistimo i isečemo ih na kriške debljine otprilike jednog santimetra. Kolutove od patlidžana posolimo i stavimo u cediljku na najmanje pola sata, ostavimo da pusti svoj sok i da se gorke materije iscede. Zatim ih temeljno osušimo. Kolutove paniramo; prvo ih stavimo u brašno, zatim u jaja i napokon u hlebne mrvice. Ostavljamo ih na neku tacnu do prženja. U vrelom ulju iz pržimo ih do zlatne boje i ostavljamo ih na papirnu salvetu da se ulje upije.

Makrobiotički keksi

Autor martapulman | 16 Mar, 2010, 13:50

šolja kuvane bundeve, nekoliko seckanih suvih šljiva, nekoliko seckanih suvih kajsija,
malo suvog grožđa, kašičica susama, ječmene ili neke druge pahuljice, 2 vk ulja, 2 vk žutog šećera (može maltex).


Sve se dobro umutimo i napravimo kuglice. Kada ih stavimo u pleh kašikom ih spljeskamo da bi se dobio oblik okruglog keksa. Bolje da budu tanji - nekih 6-7 milimetara. Peku se na 200C 15-20 minuta. Keks je srednje tvrdoće. Prave se brzo i lako.  
 

Kolač sa jabukama i zobenim pahuljicama

Autor martapulman | 13 Jan, 2010, 12:12

(za 8 osoba)

 

500 gr zobenih pahulja, 1 kg kiselih jabuka, 100 gr grubo seckanih oraha, 100 gr putera, 2 mk mlevenog cimeta, prstohvat soli, hlebnih mrvica za posipanje tepsije.

 

Jabuke operemo i narendamo zajedno sa korom. Pomešamo sa zobenim pahuljicama, orasima i istopljenim puterom. Posolimo i dodamo cimet.

Tepsiju otprilike 25x35 cm namažemo puterom i pospemo hlebnim mrvicama, stavimo u nju smesu i raspodelimo po tepsiji. Pečemo 30 minuta na 180 stepeni. Ostavimo da se ohladi u tepsiji, zatim isečemo na kocke i poslužimo.

 

Karfiol sa alevom paprikom

Autor martapulman | 13 Jan, 2010, 12:06

1 kg karfiola, 2 vk ulja, 1 manja glavica crnog luka, aleva paprika, so.

 

Karfiol operemo i iskidamo na cvetove. Crni luk sitno iseckamo ili izrendamo i prodinstamo na ulju, dodamo karfiol, posolimo, dodamo malo vode i poklopljenog ga kuvamo. Jedanput pustimo da ispari voda i da pusti svoj sok, zatim dodamo nekoliko kašika vode i kada to provri gotovo je jelo.

 

Namaz od oraha

Autor martapulman | 13 Jan, 2010, 11:58

75 gr oraha, 5 crnih maslina bez koštica, 5 zelenih maslina bez koštica, 2 vk mirođije, 1 vk senfa, sok od pola limuna, 3 vk maslinovog ulja.

Sve sastojke osim ulja samleti u secku, pa dodati ulje. Sve još malo izmutiti.

Griz sa jabukom

Autor martapulman | 13 Jan, 2010, 11:42

(za 1 osobu)

1,5 dl mleka, 1-2 mk griza i kukuruzne krupice, 1 mk pudinga od vanile, 1-2 mk voćnog šećera, 1 mk pavlake, 1 manja jabuka, cimet prema ukusu.

Izmešamo griz, šećer i puding na suvo u manjoj zdeli. Postepeno dodajemo mleko, prvo samo toliko da izmešamo bez grudvica, zatim dodajemo polagano svo mleko. Svo vreme mešajući skuvamo na jakoj vatri. Čim je gotovo skinemo sa vatre i dodamo cimet, promešamo. Vrlo brzo oljuštimo jabuku i narendamo u tanjirić i prelijemo ga skuvanim grizom.

Tiramisu classico

Autor martapulman | 12 Jan, 2010, 18:17

50 dkg maskarponea, 15 dkg piškote za bebe, 4 jajeta, 4 vk šećera, 2 čaše jake crne kafe, 5 dkg kakao praha za posipanje, prstohvat soli.

Žumanca izlupamo u penu zajedno sa šećerom, dodamo maskarpone i dobro umešamo kao kremu. Belanca sa prstohvat soli dobro ulupamo u sneg, zatim pažljivo dodamo u kremu sa maskarponeom. Ne smemo brzo da mešamo jer će se krema upropastiti. Piškote za bebe natopimo crnom kafom koju smo prethodno skuvali i poređamo na dno neke staklene posude. Na piškote sa kafom namažemo maskrapone kremu i u sledeći red opet stavimo iste piškote. Poslednji sloj treba da bude krema. Površinu pospemo kakao prahom i stavimo u frižider da se hladi. Otprilike za 1 sat možemo da ga poslužimo. 

Patlidžan sa pirinčem i makom

Autor martapulman | 12 Jan, 2010, 18:14

(iranska kuhinja)

 

2 manja ili 1 veći patlidžan, 1 glavica crnog luka, 300 gr smeđeg šećera, so, ulje, kurkuma, mleveni mak, (orah ili badem).

 

Crni luk isečemo na sitno i prodinstamo na ulju, zatim dodamo patlidžan isečen na kocke, malo propržimo i nalijemo vodom, dodamo začine. Smeđi pirinač počnemo da kuvamo i kada je patlidžan smekšao dodamo pirinač i još malo zajedno kuvamo. Pred služenje pospemo makom (ili orahom ili bedemom).

 

Ratatouille

Autor martapulman | 12 Jan, 2010, 18:06

(francuska kuhinja)

300 gr tikvica, 300 gr patlidžana, 2 paprike – crvena i žuta, 400 gr paradajza, 1 glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 2 vk sveži bosiljak, 6 vk maslinovog ulja, so, biber, peršunov list.

Tikvice isečemo na kocke, patlidžan, paprike i paradajz koji smo oljuštuili. U loncu zagrejemo 4 vk ulja i ispržimo na njemu kocke patlidžana. Dodamo tikvice, paprike, luk – crni i beli, bosiljak, dodamo i preostalo ulje i zatim pržimo dalje. Dodamo paradajz, posolimo i biberimo, zatim dovršimo prženje ili bolje rečeno dinstanje. Pospemo svežim peršunovim lišćem.

Božićni meni II.

Autor martapulman | 19 Dec, 2009, 17:05

Novogodišnje sočivo, šnicle od zobenih pahulja, panirane sojine šnicle, krompir s mladim sirom, palačinke sa pomorandžom. 


 

Novogodišnje sočivo

1 paradajz, 1 paprika, 2 vk maslinovg ulja, 4 vk sočiva, 4 vl ječma, 2 vk vegete, ½ čilija, 2 mk paradajz-pirea.

Skuvamo sočivo ili koristimo sočivo iz konzerve. Na maslinovom ulju prodinstamo paradjz i papriku iseckane na kocke. Dodamo vegetu. Kada se paradajz malo raspao, dodamo skuvano sočivo i ječam, te nalijemo vode i kuvamo na laganoj vatri 10-15 minuta. Kada je ječam skuvan, dodamo čili i paradjz-pire i kuvamo samo par minuta da se sažmu.  Šnicle od zobenih pahulja 15 dkg zobenih pahulja, kuvani krompir, rendana šragarepa, crni luk iseckan, beli luk izgnječen, 1 režanj suvog hleba, peršunov list, so. 

Zobene pahulje potopimo u toploj vodi na pola sata. Ako ostane vode na njima, to odlijemo. Dodamo kuvani krompir, natopljen hleb i ostale začine. U nauljeni pleh stavljamo šnicle koje formiramo rukama. Ispečemo ih.

Krompir s mladim sirom

1,5 kg krompira, šolja mladog sira, 1 vk ruzmarina, so, biber, malo ulja i putera za pečenje.

U vatrostalnoj posudi u rerni zagrejemo puter i ulje. Izvadimo iz rerne i u posudu složimo na kriške narezan krompir pomešan sa pola kašike ruzmarina, posolimo i pobiberimo. Pečemo uz povremeno mešanje dok krompir ne omekša i dobije koricu. Posipamo ga komadićima sira i preostalim ruzmarimom. Jelo je gotovo kad se sir otopi.

 

Palačinke sa pomorandžom

(francuska kuhinja)

20 dkg brašna, 4,5 dl mleka, 2 jajeta, 5 dkg putera, prstohvat soli, sok od 2 pomorandže, malo šećera u prahu.

Jaja umutimo sa dodatkom soli i malo mleka, zatim polagano dodamo brašno i ostatak mleka. Kada je masa sasvim glatka, dodadmo i otopljen puter, ali ne vruć, zatim na kraju oprezno umešamo i smeg od belanca. Od ove mase ispečemo palačnke.Gotove palačinke polijemo sokom od sveže pomorandže, preklopimo ih i pospemo šećerom u prahu.

Božićni meni II.

Autor martapulman | 19 Dec, 2009, 17:05

Novogodišnje sočivo, šnicle od zobenih pahulja, panirane sojine šnicle, krompir s mladim sirom, palačinke sa pomorandžom.

 

Novogodišnje sočivo

1 paradajz, 1 paprika, 2 vk maslinovg ulja, 4 vk sočiva, 4 vl ječma, 2 vk vegete, ½ čilija, 2 mk paradajz-pirea.

Skuvamo sočivo ili koristimo sočivo iz konzerve. Na maslinovom ulju prodinstamo paradjz i papriku iseckane na kocke. Dodamo vegetu. Kada se paradajz malo raspao, dodamo skuvano sočivo i ječam, te nalijemo vode i kuvamo na laganoj vatri 10-15 minuta. Kada je ječam skuvan, dodamo čili i paradjz-pire i kuvamo samo par minuta da se sažmu.  Šnicle od zobenih pahulja 15 dkg zobenih pahulja, kuvani krompir, rendana šragarepa, crni luk iseckan, beli luk izgnječen, 1 režanj suvog hleba, peršunov list, so. 

Zobene pahulje potopimo u toploj vodi na pola sata. Ako ostane vode na njima, to odlijemo. Dodamo kuvani krompir, natopljen hleb i ostale začine. U nauljeni pleh stavljamo šnicle koje formiramo rukama. Ispečemo ih.

 

 

Krompir s mladim sirom

 

1,5 kg krompira, šolja mladog sira, 1 vk ruzmarina, so, biber, malo ulja i putera za pečenje.

 

U vatrostalnoj posudi u rerni zagrejemo puter i ulje. Izvadimo iz rerne i u posudu složimo na kriške narezan krompir pomešan sa pola kašike ruzmarina, posolimo i pobiberimo. Pečemo uz povremeno mešanje dok krompir ne omekša i dobije koricu. Posipamo ga komadićima sira i preostalim ruzmarimom. Jelo je gotovo kad se sir otopi.

 

 

Palačinke sa pomorandžom

 

(francuska kuhinja)

 

20 dkg brašna, 4,5 dl mleka, 2 jajeta, 5 dkg putera, prstohvat soli, sok od 2 pomorandže, malo šećera u prahu.

 

Jaja umutimo sa dodatkom soli i malo mleka, zatim polagano dodamo brašno i ostatak mleka. Kada je masa sasvim glatka, dodadmo i otopljen puter, ali ne vruć, zatim na kraju oprezno umešamo i smeg od belanca. Od ove mase ispečemo palačnke.Gotove palačinke polijemo sokom od sveže pomorandže, preklopimo ih i pospemo šećerom u prahu.

 

Božićni meni I.

Autor martapulman | 19 Dec, 2009, 16:53

Božićni punjeni kupus, štrudla od oraha.

 

Božićni punjeni kupus

(vegansko jelo)

300 gr tofua, 1 dl semenke suncokreta, 1 čaša zobenih pahulja, 1 šolja smeđeg pirinča, 4 vk durum brašna, 1 vegetrarijanska kocka za supu, 1 glavica crnog luka, 1,5 lg kisleog kupusa, 1 glavica crnog luka, 2 komada vegetarijanske kocke za supu, 15 zrna bibera, kurkuma.

Masa za punjenje:

Skuvamo pirinač. Seme suncokreta iseckamo nožem. Tofu izgnječimo viljuškom.

Crni luk iseckamo i prodinstamo na ulju, pobiberimo, dodamo šaku sitno seckanog semena suncokreta, zatim dodamo šolju zobenih pahulja, pa mešamo na vatri dok ne postane ružičasto.

Dodamo jedan deo tofua kojeg smo posolili, pobiberili i dodali malo kurkume. Preprečemo sve otprilike 10 minuta.

Skinemo sa vatre, dodamo 1 šolju kuvanog pirinča, pospemo sa nekoliko kašika brašna.

Stavimo 1 kocku supe u 1 šolju vode, ostavimo da provri. Sipamo tu vodu na masu za punjenje, izmešamo i ostavimo poklopljeno da bi se zobene pahulje nadule i dobijemo masu koju možemo da oblikujemo.

Kupus:

Na dno velike šerpe stavimo sloj kiselog kupusa i nekoliko crna bibera. Od mase oblikujemo knedlice koje stavljamo na kupus. Posle stavimo još jedan sloj kupusa, pa knedlice, i na kraju opet kupus.

Završetak:

U šerpi od 1-1,5 litara sipamo malo ulja i propržimo 2 glavice crnog luka, nalijemo sa 1 litara vode i stavimo unutra 2 kocke za supu. Kada se kocka za supu razredila, nalijemo to na kupus u velikoj šerpi.

 Na laganoj vatri kuvamo dok se kupus ne skuva. Ne sme da se meša dok se kuva.

Ovo jelo može da se spremi dan ranije, jer je vrlo ukusan i kad se zagreje. Poslužimo ga sa pavlakom. Knedle se mogu naravno zamotati i u listove kupusa, tako je isto dobro. Ko voli, može umesto tofua da spremi ovo jelo sa granulama soje, ili da kombinuje granule soje i tofu. 

Štrudla od oraha

0,5 kg integralnog bršana, 0,5 kg belog brašna, 1 pomorandža bez kore, 1 mk soli, 1 šolja ulja, kvasac veličine oraha, (biljno) mleko, 1-2 štapića vanile, 400 mlevenog oraha.

Od prvih 6 sastojaka zamesimo testo i razvučemo oklagijom. Orahe izmešamo sa vanilom, namažemo na testo i zamotamo u obliku štrudle. Stavimo u  nauljenu tepsiju i ispečemo.

Havajski pirinač

Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 21:04

(veganska verzija)

 

2 šolje kuvanog pirinča, ¾ šolje sejtana isečenog u kocke, ¾ šolje tofua isečenog u kocke, 1/ šolje tikvica isečenog u kocke, 2 vk ulja, 4 vk paradajz-pirea, 1 vk soli, 1 vk smeđeg šećera.

 

Ispržimo sejtan i tofu, i tikvice. Ocedimo ih od ulja. Pomešamo sa ostalim sastojcima, a paradajz-pire dodamo na kraju na površinu jela.

Musaka od žita i kačkavalja

Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 21:02

500g kuvane pšenice, 300g praziluka, 300g sveže rendane šargarepe, ulje, kačkavalj, origano, mlevena paprika, biljni začin, so, biber.

Praziluk i šargarepe iseckamo i prodinstamo na ulju. Dodamo kuvano žito i začine. Polovinu mase sipamo u tepsiju, narendamo dosta kačkavalja, zatim sipamo drugu polovinu mase. Odozgo narendamo kačkavalj. Pospemo origanom i zapečemo u rerni.

 

Pasulj zapečen u rerni

Autor martapulman | 18 Dec, 2009, 21:00

500g pasulja, 1 glavica crnog luka, biber, so, mlevena paprika, ulje.

Pasulj skuvamo i posolimo. Luk očistimo i isečemo na kolutove, zatim izdinstamo na ulju i vodi. Ređamo u posudu koju ćemo posle da stavimo u rernu, red pasulja, red luka. Na kraju začinimo biberom i pospemo paprikom. Zapečemo u rerni.